Hvordan bager man uden gluten?

Forsiden Viden og Forskning Hvordan bager man uden gluten?

     2

At bage uden gluten og med glutenfri melsorter kræver en lidt særlig teknik, da melet du kan anvende ikke har den samme hæveevne som glutenholdigt mel. Du kan blandt andet bage med groft rismel, majsmel (polenta), quinoamel, kastanjemel, kokosfibermel, amaranthmel, boghvedemel (hvis det tåles) eller hirse.

Det er en god ide at anvende loppefrøskaller, bedre kendt under navne som Skallin (økologisk) eller Husk (ikke økologisk). Ved at piske tempereret vand og loppefrøskaller til en gel i to minutter, så kan du skabe en god volumen og luftighed i brødet.

Når blandingen har stået lidt, er geleret og pisket i mindst to minutter, så tilsættes de øvrige ingredienser til de glutenfri boller eller det glutenfri brød. Det er allerbedst at tilberede dejen med en gammeldags elpisker, i en røremaskine eller food processor. På den måde kommer der masser af luft ind i dejen.

Dejens ønskede konsistens

Dejen må ikke være for fast, den være som en tyk grød. Er den for fast, tilsættes mere væde. Smør hænderne med olivenolie eller vand og form forsigtigt brød eller boller, som du sætter på bagepladen. Du kan også bruge en ske. Bag derefter det glutenfri bagværk efter anvisningerne, gerne med lidt dampskud eller damp, hvis det er muligt.

Vær opmærksom på, at glutenfrit brød hurtigt bliver tørt. derfor kan du med fordel fryse det ned umiddelbart efter bagning i små portionsposer. Når du så har lyst til en glutenfri bolle, så tager du den op af fryseren, stænker den med lidt vand og luner den i ovnen. Så er brødet som nybagt.

Inspiration til glutenfrit bagværk

Det er muligt at bage glutenfri brød og boller, der smager ligeså dejligt som almindeligt brød. Det handler bare om lige at få teknikken på plads. Du kan hente inspiration til lækre, glutenfri pizzaer, glutenfri pitabrød, glutenfri boller og glutenfri rugbrød.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Brug for mere inspiration til at bage uden gluten? Jeg har udgivet en ny bog om tarmsundhed og glutenholdig mad

“Gaven til Maven” er min seneste bog om fordøjelsen og sammenhængene mellem irritabel tarm, oppustethed, diarré og andre udfordringer i tarmsystemet og så vores indtag af korn som hvede, rug og byg.

Løsningen kan være at leve glutenfrit. Bogen er et stort passionsprojekt, der har været undervejs i flere år og som udkommer på Politikens Forlag den 7. september 2021.

Du kan købe bogen her.