Hvorfor må lægen ikke måle dit D-vitaminniveau?
D3-vitamin er det mest immun-modulerende vitamin, vi kan danne i kroppen, og det kan beskytte mod en lang, lang række sygdomme. Ifølge førende D-vitaminforskere spiller D-vitamin formodentlig afgørende ind i forbindelse med forebyggelse af cancer, infektioner, forhøjet blodtryk, type I diabetes samt en lang række andre autoimmune samt aldersrelaterede lidelser. Det har så stor forebyggende betydning, at vi i Danmark vil kunne spare 16% på de samlede sundheds-udgifter, såfremt alle danskere havde tilstrækkeligt høje D-vitamin niveauer året rundt.
Hvis vi danskere sørgede for at få tilstrækkeligt D3-vitamin hele året rundt, så vurderer de læger, der ved noget om D3-vitamin, at vi kan spare 16% på de samlede sundhedsudgifter på 260 milliarder i Danmark. Det er cirka 42 milliarder kroner. Da behovene er individuelle, og D3-vitamin kan beskytte os mod bl.a. kræft, auto-immune og virale sygdomme, vil det derfor give mening at sikre, at alle danskere fik målt deres D-vitamin-niveauer en gang om året, så de kunne dosere ihht deres individuelle behov, men det har Sundhedsstyrelsen nu forhindret. De har nemlig skrevet flg. anbefalinger til de praktiserende læger og hospitaler i Danmark;
”I bedes undgå at bestille D-Vitamin-analyser hos raske personer uden kliniske symptomer eller øget risiko for D-Vitamin mangel”. Til orientering koster en D-vitaminanalyse cirka kr. 100,00, så selvom samtlige danskere bad om en, hvilket aldrig ville ske, så ville udgiften være en dråbe i havet i forhold til den potentielle besparelse ved tilstrækkeligt høje niveauer blandt danskerne. Hvorfor så?
D3-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og den bedste kilde er solens stråler. Derfor skal vi danskere tage tilskud om vinteren. Du kan ikke spise dig til tilstrækkeligt med D3-vitamin i kroppen.
Optimalt set har du som dansker et lille lager i kroppen, og har sommeren været god og har du solbadet intelligent, så kan du være heldig at have nok D3- vitamin, frem til oktober/november måned. Derefter skal du begynde at tage D3-vitamin som tilskud, udfordringen er bare, at de danske vejledende doser formodentlig er sat for lavt og ikke tager højde for individuelle behov. Den danske Fødevarestyrelse anbefaler, at alle voksne danskere tager et tilskud af 400 i.u. (10 mcg.) D3-vitamin vinteren igennem. Flere forskere vurderer, at disse generelle niveauer for det første er sat for lavt, og dernæst, at der bør doseres individuelt. Forskere Brigham og Women’s Hospital har via et rando-miseret, dobbeltblindet, placebo-kontrolleret forsøg med 25.871 deltagere, påvist, at behovene for D3-vitamin er individuelle og afhængige af vægt og hudfarve. Solen frembringer for eksempel seks gange mere D-vitamin i en lys hud end i en mørk.
Kronisk D-vitaminmangel er desværre en snigende tilstand, der kun giver ganske diskrete symptomer. Alt for mange mennesker, men specielt ældre og mennesker med tæt klædedragt, der ikke får sollys nok, har øget behov for tilskud af D-vitamin. Ligeså mennesker med et BMI over 25.
Behovene for D3-vitamin er således individuelle. Er du mørk i huden, skal der højere doser til, end hvis du har lys hud. Vejer du lidt for meget, så er dine behov for D-vitamin også højere, end hvis du vejer lidt. Vi oplyses ikke om dette, og vi hindres faktisk i at kunne dosere vores D-vitaminindtag optimalt året rundt, fordi vi ikke kan få vores niveauer målt, så vi kan dosere derefter.
De optimale niveauer i en blodprøve skal helst ligge imellem 70-120 nmol/l året rundt. En blodprøve hos lægen koster systemet cirka 100,- at få taget. Alligevel har Sundhedsstyrelsen fra midt juni i år frarådet de praktiserende læger at måle patienternes D-vitaminniveauer. Du kan jo selv prøve at regne forholdet ud…
Jeg har igennem mange år taget 2000 i.u. dagligt i vintermånederne, det er 50 mcg og fem gange mere end det anbefales i Danmark. Jeg har bare haft mulighed for at kunne konstatere, at det var det, jeg havde behov for, for at ligge på 100 nmol/l i blodet året rundt og dermed være optimalt beskyttet.
Når vi nu ved, at mere end halvdelen af alle danskere mangler D-vitamin i november måned, at behovene er individuelle, og at mangel på dette vigtige, fedtopløselige vitamin kan have en beskyttende effekt i forbindelse med risikoen for udvikling af autoimmune sygdomme, leukæmi, tyktarms- prostata-, bryst-, og ovariecancer med meget mere, hvorfor pokker må lægen så ikke måle vores niveauer, så vi kan finde den for os rette dosis?
Helt ny forskning anbefaler faktisk, at de danske anbefalinger hæves 5 x til 50 mcg. Tænk, hvis vi kunne beskytte os selv effektivt mod sygdom og lidelse og samtidig spare sundhedsvæsenet for 42 milliarder? det ville være fantastisk – og faktisk temmelig let. Derfor ser jeg frem til at høre Sundhedsstyrelsens argumenter for at indføre denne begrænsning.
OBS! D3-vitamin kan potentielt overdoseres, men det ses yderst sjældent. Vitaminet har stor immunmodulerende effekt, ligesom dets betydning for kroppens knogleopbygning og udnyttelse af calcium ikke må underkendes. Med tilstrækkelige mængder D3-vitamin i kroppen optager du calcium effektivt, ellers ikke. Fastsættelse af mængde og former for calciumtilskud bør derfor altid relateres til din D-vitamin status.
Referencer:
Pludowski, P.; Grant, W.B.; Karras, S.N.; Zittermann, A.; Pilz, S.;”Vitamin D Supplementation: A Review of the Evidence Arguing for a Daily Dose of 2000 International Units (50 µg) of Vitamin D for Adults in the General Population”; Nutrients 2024, 16, 391
Heaney, R.; Garland, C.; Baggerly, C.; French, C.; Gorham, E. Letter to Veugelers, P.J. and Ekwaru, J.P.; “A Statistical Error in the Estimation of the Recommended Dietary Allowance for Vitamin D”; Nutrients 2014, 6; pp. 4472–4475
McCullough PJ, Lehrer DS, Amend J.; “Daily oral dosing of vitamin D3 using 5000 TO 50,000 international units a day in long-term hospitalized patients: Insights from a seven year experience”; J Steroid Biochem Mol Biol. 2019 May;189:228-239
Jan Alexander, Alexey Tinkov, Tor A. Strand, Urban Alehagen, Anatoly Skalny and Jan Aaseth, Early Nutritional Interventions with Zinc, Selenium and Vitamin D for Raising Anti-Viral Resistance Against agressive COVID-19, Nutrients 2020, 12(8), 2358
https://sygehussonderjylland.dk/afdelinger-og-afsnit/b/blodprover-biokemi-og-immunologi/fagpersoner/almen-praksis-og-speciallaege-praksis/nyt-til-praktiserende-laeger/nyhedsarkiv/2024/krav-om-angivelse-af-indikation-ved-bestilling-af-d-vitamin-25-hydroxy-vitamin-d3-analysen
Du kan læse mere her om Ny forskning i relation til D3 vitamin
Du kan læse mere her om Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?
Var du tilfreds med denne artikel; Hvorfor må lægen ikke måle dit D-vitaminniveau? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.