Insulinresistent? mad og olivenbladsekstrakt mod insulinresistens
Er du insulinresistent? Rigtig mange danskere lider af insulinresistens, der er betegnelsen for forstadiet til type 2 diabetes. Det er en tilstand, hvor såvel sukker- som insulinniveauerne i blodet er høje, dog uden at det afføder en effektiv anvendelse og omdannelse af sukkerstofferne. Kroppens celler responderer ganske enkelt ikke effektivt, og sukkerstofferne omdannes ikke til energi. Det er en særdeles belastende tilstand, der fører til blandt andet træthed, inflammation og øget fedtdeponering – som oftest lige midt på maven. Og tilstanden gør det ofte vanskeligt at tabe sig igen. Indtag af mættet fedt ser ud til at spille en rolle for udviklingen.
Såfremt der ikke gøres en indsats for at imødegå denne tilstand og opnå større insulinfølsomhed og mere stabile blodsukkerniveauer, så medfører tilstanden som regel, at man udvikler type 2 diabetes. Mere end 300,000 danskere menes at være insulinresistente, nogle måske endda uden at være klar over det.
Insulinresistens er forbundet med ophobning af fedt i muskelcellerne. Denne fedtophobning indeni cellerne forstyrrer mitokondriernes arbejde, der blandt andet er forbrænding af sukkerstoffer. Et højt indtag af mættet fedt kan dermed formodentlig øge forekomsten af insulinresistens og kan desuden potentielt nedbryde bugspytkirtlens insulinproducerende betaceller. Indtag af mættet fedt samt kød, særligt forarbejdet kød og kødpålæg, er forbundet med øget risiko for udvikling af type 2 diabetes, og det er både kødets indhold af animalsk mættet fedt og kødets indhold af AGE (advanced glycation end products), der vurderes at være involveret i udviklingen.
Du kan vende udviklingen og opnå større insulinfølsomhed ved i 4-6 uger at holde dig helt fra sukker, hvidt brød og pasta, alkohol samt mættet, animalsk fedt fra kød, kødpålæg og mælkeprodukter. Spis i stedet masser af grønsager og kål, linser og bønner samt fisk, fjerkræ og ekstra jomfruolivenolie. Du kan endda opnå hurtigere resultater ved motionere hver dag i en halv time og supplere din gode mad med olivenbladsekstrakt samt Zooca omega 3 fra plankton som kosttilskud.
Blade fra Oliventræet, også kaldet olea europaea L., er igennem mange hundrede år blevet brugt i folkemedicinen til behandling af diabetes. Et New Zealandsk studie fra 2013 har undersøgt effekten af olivenpolyfenoler fra olivenblade på blodsukker-insulinomsætningen hos mennesker. I det randomiserede, dobbeltblindede og placebokontrollerede forsøg deltog 46 let overvægtige, midaldrende mænd. Halvdelen indtog kapsler med 51,1 mg oleuropein olivenbladsekstrakt i 12 uger, den anden halvdel indtog placebo.
Resultaterne var overbevisende og signifikante. Tilskud af olivenbladsekstrakt var forbundet med en 15% forbedring i insulinfølsomhed, sammenlignet med placebogruppen. Der var også en 28% forbedring i responsen fra bugspytkirtlens insulinproducerende celler, ligesom den generelle sundhed blandt deltagerne, der indtog olivenbladsekstrakt blev øget. Det vurderes, både forsknings- og erfaringsmæssigt, at tilskud af olivenbladsekstrakt, indeholdende cirka 30-90 mg oleuropein, der er aktivstoffet i olivenblade, kan have en generelt forebyggende effekt i forhold til udvikling af insulinresistens, type 2-diabetes og metabolisk syndrom. Da indholdet af oleuropein ofte udgør cirka 20% af det samlede ekstrakt, så viser erfaringerne, at indtag af en til to kapsler dagligt med
225-450 mg. olivenbladsekstrakt er tilstrækkeligt. Fx olivenbladsekstrakt fra NDS
Tilføjelse af 2 kapsler Zooca omega 3 har også vist sig at kunne øge insulinfølsomheden. Her kan du læse mere om Zooca omega 3.
Syv råd til øget insulinsensitivitet:
1. Få mere søvn. En god nats søvn på mindst syv timer er vigtig
2. Træn en halv time hver dag, det øger insulinsensitiviteten
3. Reducer stressøgende faktorer i din hverdag
4. Skær ned på kulhydrater fra brød, pasta og fast-food
5. Spis i stedet flere fiberrige kulhydrater fra grønsager og kål
6. Reducer eller eliminer dit indtag af tilsat sukker
7. Hjælp processen godt på vej med tilskud af olivenbladsekstrakt og Nordfolk omega 3
Referencer: de Bock M, Derraik JG, Brennan CM, Biggs JB, Morgan PE, Hodgkinson SC, Hofman PL, Cutfield WS.; “Olive (Olea europaea L.) leaf polyphenols improve insulin sensitivity in middle-aged overweight men: a randomized, placebo-controlled, crossover trial”; PLoS One. 2013;8(3):e57622
Her kan du læse artiklen Insulinresistens og manglende vægttab
Her kan du helt gratis følge Madforlivet’s Blodsukkerkur
Var du tilfreds med denne artikel Insulinresistent? mad og olivenbladsekstrakt mod insulinresistens? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.