Jod i salt halverer forekomsten af forhøjet stofskifte

Forsiden Viden og Forskning Jod i salt halverer forekomsten af forhøjet stofskifte

     4
Jod i salt halverer forekomsten af forhoejet stofskifte

Siden år 2000 har det igen været et krav, at salt produceret i Danmark skulle indeholde en vis mængde jod. Jod blev fjernet fra saltet for en del år siden, men blev genindført i år 2000, fordi alt for mange danskere led af jodmangel. Jod er et mineral, som blandt andet skjoldbruskkirtlen bruger til at danne de livsvigtige hormoner, Tyroxin (T4) og Trijodthyronin (T3). Det er disse hormoner, der sammen med hypofysens TSH regulerer kroppens stofskifte. Vores stofskifte påvirker alle kroppens celler og har derfor stor betydning for vores helbred. Mangel på jod kan føre til forhøjet stofskifte eller stofskifteubalance, der er en alvorlig tilstand. Jod tilsat salt har vist sig at halvere forekomsten af forhøjet stofskifte

Fødevarer, der er rige på jod, omfatter blandt andet tang, fisk, skaldyr, mælk og æg. Voksne anbefales et indtag på 150 – 600 mikrogram dagligt, men særligt gravide kvinder, mennesker, der bor i jodfattige områder (det omfatter os, der bor i europæiske lande), vegetarer og veganere er i risikogruppen for lave jodniveauer. Jodmangel kan forårsage alvorlige symptomer, særligt blandt gravide og ammende kvinder, da manglen på det livsvigtige mikronæringsstof kan påvirke udviklingen af fostres og nyfødtes hjerner.

Genindførslen af jodberiget salt på de danske supermarkedshylder i år 2000 ser ud til at have været en god beslutning. Forekomsten af for højt stofskifte er nemlig faldet til det halve, siden vi igen begyndte at tilføre jod til for eksempel bordsalt og forskellige former for brød, knækbrød, pizzabunde og melblandinger. Men træerne vokser ikke ind i himlen. Først og fremmest er jod tilsat – i min optik – ofte ulødige fødevarer, og alt for mange danskere mangler stadig jod – om end i lidt mindre grad end før år 2000.

Jeg har personligt oplevet at mangle jod, det fandt jeg ud af på et seminar i USA om netop jodmangel, for i Danmark tester vi ikke for jod. Ønsker du en test for eventuel jodmangel, så skal du til udlandet. Det kan undre, fordi netop jod spiller så stor en rolle for stofskiftet, og fordi vi i Danmark lever i et jodfattigt område. Forekomsten af særligt kvinder med stofskifteubalancer er steget i de senere år. Jeg tager selv hver dag tangpulver eller tangpiller fra Organic Seaweed, ligesom jeg spiser uraffineret flagesalt, der helt naturligt indeholder jod. Der er stor forskel på salt, og jeg anvender slet ikke raffineret salt i mit køkken, heller ikke selvom det nu er tilsat jod. Du kan læse min artikel om salt via linket herunder. Bertelsen har desuden et kosttilskud indeholdende jod, ligesom du på nettet kan købe jod i dråbeform.

Det ville være ønskeligt, såfremt der kunne forskes mere indenfor dette område, ligesom indførsel af en analyse for jodniveauer kunne være en hjælp til de mange, der potentielt kan komme jodmangel i Danmark idag.

Du kan læse Værd at vide om salt HER
Du kan læse mere om jod i tang HER 
Du kan læse mere om stofskiftet HER

Var du tilfreds med denne artikel om Jod i salt halverer forekomsten af forhøjet stofskifte? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.