Værd at vide om salt

Forsiden Viden og Forskning Værd at vide om salt

     7

Salt er livsvigtigt for os mennesker, da det indgår i mange vitale kropslige processer og balancer. Vi har behov for at spise mindst fem gram salt hver dag, og det blot for at vedligeholde niveauerne. Fem gram svarer nemlig til den mængde salt, som vi gennemsnitligt udskiller dagligt via sved og urin. Uden salt kan vi ikke danne mavesyre, vi dehydrerer, ligesom blodtrykket og vores muskler påvirkes. Salt har sammen med vand stor betydning for hjerterytmen, blodtrykket, udskillelsen af affaldsstoffer, syrebasebalancen og musklernes funktionsevne.

Salt er således livsvigtigt, og måske husker du, hvordan Gandhi demonstrerede dette ved at vandre ud til havet for at udvinde salt. På den tid forsøgte briterne at tage monopol på salt i Indien, så inderne var tvunget til at købe det af briterne. Gandhi viste med sin saltmarch, med stor tydelighed endda, at salt er et livsvigtigt næringsstof, som alle mennesker bør have fri adgang til.

Men i dag er salt ikke bare salt. Udbuddet af salt strækker sig fra næringsdrænet industrisalt til mineralrigt Himalayasalt. Det er værd at vide lidt om salt, for det er slet ikke ligegyldigt, hvilken type salt du vælger at spise hver dag. Ligesom indholdet af mineraler og næringsstoffer varierer særdeles meget, så er der også stor forskel på, hvad der tilsættes saltet, og hvilken indvirkning det kan have på din krop.

Alle, der bor i vestlige lande og spiser forarbejdet industrimad, indtager faktisk meget mere salt end godt er og af en meget ringe kvalitet. En vestlig mand spiser i gennemsnit 11-12 gram salt om dagen, og langt hovedparten af det salt, der indtages, er af den næringsdrænede industrislags. Den slags salt består som regel kun af natriumklorid og er ofte tilsat aluminiumsilikat, der mistænkes for at øge risikoen for udvikling af Alzheimers sygdom.

Industrisalt tilsættes i stor stil til færdigretter, pølser, postejer, pålæg og andre forarbejdede fødevarer for at give dem smag. Faktisk er købepizza noget af det værste, når det kommer til kombinationen af industrisalt og dårligt fedt. Det er uheldigt, for den slags salt gør faktisk mere skade end gavn og kan forstyrre den vigtige saltbalance. Det er bedst helt at undgå denne type salt, også i dit køkken.

Det kan derimod betale sig at tilberede sin mad af gode, økologiske og uforarbejdede råvarer, krydre den med uraffineret stensalt eller havsalt og masser af krydderurter. Det tilfører kroppen det livsnødvendige salt sammen med masser af livgivende næringsstoffer. Jeg kan derfor varmt anbefale dig at få sluset alle typer raffineret industrisalt ud af dit køkken og af din mad og i stedet hver dag krydre din mad med salt, som din krop kan anvende til opretholdelse af sundhed og balance.

Det kan være værd at vide om salt, at det bedste du kan vælge således enten er uraffineret havsalt som Maldon flagesalt, Fleur de Sel eller Læsø eller Mariager sydesalt. Fælles for disse typer salt er, at de er helt naturligt fremstillede. Saltet er inddæmmet og frembragt naturligt fra havet. Det giver et helt uforarbejdet produkt og dermed en mineralrig salt, der er anvendelig for kroppen. Det samme er Himalayasalt, der er uraffineret stensalt og særdeles mineralrigt.

Du kan læse artiklen Er salt usundt HER
Du kan læse artiklen med gode råd mod for højt blodtryk HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.