Kan mælkebøtteekstrakt beskytte os?

27 nov, 2021 | Viden og Forskning

Mælkebøtteekstrakt fra tørrede mælkebøtteblade ser overraskende ud til at være i stand til at blokere for visse varianter af Covid-2 spikeproteiner i in vitro forsøg.

Helt ny forskning fra de tyske universiteter i Freiburg og München viser, at vi måske skal til at se nærmere på, om ikke et dagligt shot med mælkebøtteekstrakt (Taraxacum officinale) vil kunne hjælpe med at beskytte os mod covid. Foreløbige reagensglasforsøg har vist, at ekstraktet indeholder stoffer, der in vitro kan blokere for spikeproteiner, så de ikke kan binde sig til celleoverfladereceptorer (ACE2) i menneskeligt lunge- og nyrevæv. Forskerne bag undersøgelsen konkluderer i deres foreløbige studier ”vores in vitro undersøgelser viser, at T. officinale (mælkebøtte ekstrakt) agerer som en effektiv bindingshæmmer for fem mulige spikemutationer til humane receptorer ved SARS-CoV-2.”

Ekstrakt fra mælkebøtte hindrede spike viruspartikler fra SARS-CoV-2 i at binde sig til blandt andet lungeceller, og så dermed ud til at kunne stoppe den alvorlige inflammatoriske proces kaldet interleukin-6 sekretion. Fordi undersøgelsen blev udført in vitro (i reagensglasforsøg), er det nødvendigt at følge studiet op med yderligere kliniske undersøgelser for fuldt ud at forstå mekanismerne i menneskekroppen.

Vira muterer, hvilket gør det vanskeligt at vaccinere effektivt, medmindre vaccinen konstant justeres i henhold til aktuelle mutationer. Det vil derfor ikke umiddelbart være en hensigtsmæssig strategi at gøre os afhængig af vacciner. Intet tyder på, at coronavirus kan udryddes, så vi må derfor, for mig at se, være bedre til at afsøge de muligheder, der findes i naturlig forebyggelse. Vi må tilpasse os og styrke vores immunforsvar, så vi kan leve med denne virus og modstå angreb. En daglig dosis mælkebøtteekstrakt ser ikke umiddelbart ud til at være en dårlig strategi, selvom området skal undersøges nærmere.

Forskere har undersøgt andre naturlige ekstrakter, blandt andet fra citrusskaller, granatæbler og lakridsrod. Særligt granatæbleekstrakt viste sig sammen med mælkebøtteekstrakt umiddelbart effektivt i reagensglasforsøg. Vi ved, at tilstrækkeligt høje niveauer af D vitamin i blodet ligeledes kan have en vis forebyggende effekt. Disse tiltag er naturlige, og da såvel mælkebøtteekstrakt som granatæbleekstrakt har mange andre sunde egenskaber, så tror jeg, at jeg kaster mig ud i en daglig dosis af hver sammen med mine vitamin- og mineraltilskud.
Jeg har faktisk allerede mælkebøtteekstrakt i køleskabet.

Reference:
Hoai Thi Thu Tran, Michael Gigl, Nguyen Phan Khoi Le, Corinna Dawid and Evelyn Lamy; “In Vitro Effect of Taraxacum officinale Leaf Aqueous Extract on the Interaction between ACE2 Cell Surface Receptor and SARS-CoV-2 Spike Protein D614 and Four Mutants”; Pharmaceuticals 2021, 14(10), 1055; https://doi.org/10.3390/ph14101055

Her kan du læse overlæge Henrik Hey’s artikel D vitamin som supplement ved Covid-19
Her kan du læse artiklen Et stærkt immunforsvar er afgørende
Her kan du læse artiklen Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?
Her kan du læse artiklen Danske forskere anbefaler nu tilskud af D vitamin 

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Kan mælkebøtteekstrakt beskytte os?  Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til mit gratis nyhedsbrev.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!