Kardemomme – Værd at vide om Kardemomme

Forsiden Viden og Forskning Kardemomme – Værd at vide om Kardemomme

     2
kardemomme

Kardemomme er et krydderi med masser af gode egenskaber og med en karakteristisk smag af citrus og eukalyptus. Det er et dejligt krydderi, som vi faktisk godt kunne anvende til langt flere retter end vi har tradition for herhjemme. I Danmark er kardemomme mest af alt et julekrydderi eller et krydderi, der anvendes til kager og bagværk. I Indien, hvor kardemomme stammer fra, anvendes kardemomme til alt lige fra sammenkogte retter til brød, suppe og ris.

Kardemomme er frøene fra en staude. Det er de små sorte frø indeni frøkapslerne der knuses og kendes som krydderiet kardemomme. Det er muligt at købe kardemomme som hele kapsler, afskallede frø eller som stødt pulver. Der er stor forskel på smagen, afhængig af hvilken form du vælger.

Du opnår den bedste smag og flest sundhedsfremmende effekter ved at købe de hele kapsler og riste dem på en tør pande. Herved foldes smagen ud, de æteriske olier frigøres, kapslerne åbner sig, og du kan pille de små frø ud og morte dem. Alternativt kan du anvende de afskallede frø og kværne eller morte dem inden brug. Det giver langt den bedste smag i forhold til fabriksfremstillet stødt kardemomme, der hverken har samme smagsintensitet eller effekt.

Kardemomme er et smagfuldt krydderi, der i mange år har været kendt som et effektivt middel mod forkølelse og hoste. Det har en styrkende effekt på immunforsvaret, på leveren, fremmer en god fordøjelse og virker effektivt mod oppustethed. I Østen anvender man også kardemommekapsler som mundrenser efter et måltid. Man tygger på en kapsel og får derved en frisk mentolagtig smag i munden.

Rigtige kardemommekapsler er grønne. Gå i en stor bue udenom den såkaldt “falske kardemomme”. Det er brune kapsler, og de har slet ikke den gode aromatiske smag som ægte kardemomme har, heller ikke de gode, sundhedsfremmende egenskaber.

Læs også:

Æblemuffins med Kardemomme

Blommechutney med Kardemomme

Er kanel farligt eller er det sundt?