Kardemomme – Værd at vide om Kardemomme

5 dec, 2013 | Viden og Forskning

Kardemomme er et krydderi med masser af gode egenskaber og med en karakteristisk smag af citrus og eukalyptus. Det er et dejligt krydderi, som vi faktisk godt kunne anvende til langt flere retter end vi har tradition for herhjemme. I Danmark er kardemomme mest af alt et julekrydderi eller et krydderi, der anvendes til kager og bagværk. I Indien, hvor kardemomme stammer fra, anvendes kardemomme til alt lige fra sammenkogte retter til brød, suppe og ris.

Kardemomme er frøene fra en staude. Det er de små sorte frø indeni frøkapslerne der knuses og kendes som krydderiet kardemomme. Det er muligt at købe kardemomme som hele kapsler, afskallede frø eller som stødt pulver. Der er stor forskel på smagen, afhængig af hvilken form du vælger.

Du opnår den bedste smag og flest sundhedsfremmende effekter ved at købe de hele kapsler og riste dem på en tør pande. Herved foldes smagen ud, de æteriske olier frigøres, kapslerne åbner sig, og du kan pille de små frø ud og morte dem. Alternativt kan du anvende de afskallede frø og kværne eller morte dem inden brug. Det giver langt den bedste smag i forhold til fabriksfremstillet stødt kardemomme, der hverken har samme smagsintensitet eller effekt.

Kardemomme er et smagfuldt krydderi, der i mange år har været kendt som et effektivt middel mod forkølelse og hoste. Det har en styrkende effekt på immunforsvaret, på leveren, fremmer en god fordøjelse og virker effektivt mod oppustethed. I Østen anvender man også kardemommekapsler som mundrenser efter et måltid. Man tygger på en kapsel og får derved en frisk mentolagtig smag i munden.

Rigtige kardemommekapsler er grønne. Gå i en stor bue udenom den såkaldt “falske kardemomme”. Det er brune kapsler, og de har slet ikke den gode aromatiske smag som ægte kardemomme har, heller ikke de gode, sundhedsfremmende egenskaber.

Læs også:

Æblemuffins med Kardemomme

Blommechutney med Kardemomme

Er kanel farligt eller er det sundt?

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!