Kejsersnit kan udfordre dit barns tarmbiota

Forsiden Viden og Forskning Kejsersnit kan udfordre dit barns tarmbiota

     4
Kejsersnit kan udfordre dit barns tarmbiota

Vidste du, at føder du ved kejsersnit, så kan det betale sig at ofre dit barns tarmbiota ekstra opmærksomhed? Denne artikler belyser hvorfor. Børn, der fødes ved kejsersnit, kan nemlig opleve udfordringer i forhold til tarmbiotaen og dermed også med immunforsvaret. Tarmens mikrober og bakterier, også kaldet tarmbiotaen, danner nemlig selve grundlaget for et stærkt og velfungerende immunforsvar. Normalt overføres en del af morens tarmbiota til det lille barn under fødslen, men kun hvis der er tale om en vaginal fødsel.

Det viser sig dog, at flere og flere kvinder verden over føder deres børn ved kejsersnit. Det gælder også her i Danmark, hvor omkring hvert femte barn idag bliver forløst kirurgisk. Der kan være tungtvejende grunde til, at en kvinde får kejsersnit fremfor at føde vaginalt, og det er ikke mit ærinde at advokere for det ene eller det andet. Der kan dog være omstændigheder forbundet med et kejsersnit, som man i givet fald bør være opmærksom på.

Der er endnu mange ting, vi ikke ved om det nyfødte barn og den mikrobiota, der videregives fra mor til barn under den vaginale fødsel, og derfor er der brug for meget mere forskning i emnet. Men flere forskere har peget på risikoen for, at en fødsel ved kejsersnit ikke overfører denne vigtige biota fra mor til barn, og det kan give udfordringer for barnets tarmbiota og dermed for dets immunsystem og modstandsdygtighed.

Ved en vaginal fødsel sker det helt grundlæggende og biologisk vigtige, at der overføres tarmbiota, mikrober og bakterier fra mor til barn. Når det lille barn presses gennem moderens vagina, overføres en hel koloni af vigtige mave- og tarmbakterier. Denne overførsel af bakterier er så vigtig, fordi den er med til at kickstarte barnets immunforsvar, og en sund og mangeartet biota er yderst vigtig for barnets første leveår og afgørende for udviklingen af et effektivt fungerende immunforsvar, der beskytter barnet mod infektioner og sygdomme. Forskere har blandt andet påvist, at en velfungerende og varieret bakteriesammensætning i det første leveår kan minimere risikoen for kroniske immunforstyrrelser som blandt andet astma og allergi.

Har en nyfødt en ringe biota med manglende varietet og mængde af mikrober og bakterier, så kan det desværre have betydning for fremtidige generationer, for det kan gå i arv. Hvis man føder en pige, som selv en dag vælger at få børn, kan hun alene overføre den bakteriebiota, som hun selv er i besiddelse af. Ved gentagne og stigende antal fødsler ved kejsersnit, kan immunforsvar og biota dermed undermineres.

Føder man således ved kejsersnit, så vil mit råd være,  at man sørger for, at det nyfødte barn får et tilskud af mælkesyrebakterier. Du klan læse sundhedsplejerske Anette Straadt’s anbefalinger til probiotika til nyfødte via linket herunder. Desuden vil tidlig hud mod hud-kontakt, amning og sund, varieret mad til moderen under amningen være gode veje til at hjælpe barnet til en sund og varieret tarmmikrobiota og dermed et velfungerende immunforsvar.

Endelig er det selvfølgelig også værd at nævne, at man bør være varsom med brugen af antibiotika til helt små børn. For det slår ikke alene sygdomsbakterier ned, men også en masse af de gavnlige bakterier. Dette kan være kritisk, fordi det kan være problematisk for mindre børn at genoprette balancen i tarmenes bakteriesammensætning.

De bedste probiotika tilskud til børn er p.t. efter min mening Lactocare Baby i kombination med Duolac-Duo D dråber.
Referencer: 
Gyungcheon Kim, Jaewoong Bae, Hakdong Shin and Ben Kang et al; “Delayed Establishment of Gut Microbiota in Infants Delivered by Cesarean Section”; Front. Microbiol., 11 September 2020
Danish researchers provide proof: Caesarean sections can lead to asthma and allergies

Her kan du læse mere om Probiotika til små børn
Her kan du læse om Dit barns sunde tarm
Her kan du læse artiklen Din sundhed sidder i tarmen
Læs mere om Tarmmikrobernes betydning for din sundhed

Var du tilfreds med denne artikel Kejsersnit kan udfordre dit barns tarmbiota? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.