Krydderurter

9 maj, 2013 | Viden og Forskning

Kribler det også i dine fingre for at komme igang med at plante krydderurter i krukker på terassen, i haven eller på altanen, så er det en rigtig god ide at gøre alvor af det. Krydderurter er nemlig sprængfyldte med vitaminer og mineraler og ved at bruge masser af krydderurter i morgensmoothien, i pestoen eller over kartoffelmaden, så sikrer du dig masser af super sunde næringsstoffer.

Jeg smutter hvert år på torvet eller ud til den økologiske have og køber økologiske krydderurter ind. Jeg har eksempelvis altid flere slags timian, som jeg synes smager godt, og så er det en hårdfør urt, der er let at have med at gøre. Jeg tørrer den også og bruger som te om vinteren. Timian te er rigtig godt mod hoste og ondt i halsen. 

Jeg planter også altid et par krukker til med basilikum, men de er mere krævende og skal have rigeligt med gødning og skal nippes af over det punkt, hvor de deler sig for at sikre, at de kommer igen og igen. Blot en spiseskefuld basilikum om dagen, giver dig mindst halvdelen af de antioxidanter, som du har brug for. Desuden er basilikum rigtig godt mod fordøjelsesbesvær, og fremmer dermed en sund mave- og tarmfunktion. 

Jeg har også persille, rosmarin, merian, mynte og oregano, og det er fantastisk at kunne såvel krydre som pynte maden med de sunde krydderurter. Jeg tager også altid en håndfuld persille i morgensmoothien eller grønsagssaften, ligesom jeg ofte tilsætter frisk mynte til smoothien. Pesto er næsten en fast ingrediens her i huset til middagen, der kan stå på økologiske ørreder og bagte selleri, hvortil pestoen smager skønt. Det er jo også fantastisk som tilbehør til de nye kartofler, der er lige på trapperne. 

Læs mere om krydderurter HER

Se opskrift på krydderurtepesto HER

Se opskrift på smoothie med krydderurter HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!