Krydderurter

Forsiden Viden og Forskning Krydderurter

     1

Kribler det også i dine fingre for at komme igang med at plante krydderurter i krukker på terassen, i haven eller på altanen, så er det en rigtig god ide at gøre alvor af det. Krydderurter er nemlig sprængfyldte med vitaminer og mineraler og ved at bruge masser af krydderurter i morgensmoothien, i pestoen eller over kartoffelmaden, så sikrer du dig masser af super sunde næringsstoffer.

Jeg smutter hvert år på torvet eller ud til den økologiske have og køber økologiske krydderurter ind. Jeg har eksempelvis altid flere slags timian, som jeg synes smager godt, og så er det en hårdfør urt, der er let at have med at gøre. Jeg tørrer den også og bruger som te om vinteren. Timian te er rigtig godt mod hoste og ondt i halsen. 

Jeg planter også altid et par krukker til med basilikum, men de er mere krævende og skal have rigeligt med gødning og skal nippes af over det punkt, hvor de deler sig for at sikre, at de kommer igen og igen. Blot en spiseskefuld basilikum om dagen, giver dig mindst halvdelen af de antioxidanter, som du har brug for. Desuden er basilikum rigtig godt mod fordøjelsesbesvær, og fremmer dermed en sund mave- og tarmfunktion. 

Jeg har også persille, rosmarin, merian, mynte og oregano, og det er fantastisk at kunne såvel krydre som pynte maden med de sunde krydderurter. Jeg tager også altid en håndfuld persille i morgensmoothien eller grønsagssaften, ligesom jeg ofte tilsætter frisk mynte til smoothien. Pesto er næsten en fast ingrediens her i huset til middagen, der kan stå på økologiske ørreder og bagte selleri, hvortil pestoen smager skønt. Det er jo også fantastisk som tilbehør til de nye kartofler, der er lige på trapperne. 

Læs mere om krydderurter HER

Se opskrift på krydderurtepesto HER

Se opskrift på smoothie med krydderurter HER