Landbrug & Fødevarer bag betænkelig klimarapport

Forsiden Viden og Forskning Landbrug & Fødevarer bag betænkelig klimarapport

     4

Landbrug & Fødevarer bag betænkelig klimarapport. Kvægafgiftsfonden, der har til formål at styrke oksekødssektorens konkurrenceevne, har i samarbejde med Landbrug & Fødevarer financieret og projekteret en rapport, der formodentlig havde til formål at sætte fokus på øl, kaffe og slik som større klimasyndere end oksekød.

Forskningsrapporten, der er udarbejdet af Aarhus Universitet og DTU har både trukket overskrifter og kritik. Adskillige medier bragte de forventede overskrifter om, at alkohol, kaffe og slik er mere klimabelastende end oksekød, men rapporten har også mødt stor kritik. Ikke alene fordi det nu er kommet frem, hvem der har financieret den, men også fordi den øjensynligt er behæftet med en lang række metodiske problemer.

”Alkohol, kaffe og slik er større klimasyndere end oksekød” var ønskede overskrifter, og de blev som forventet leveret af adskillige medier. Men flere forskere har nu været på banen og har kritiseret rapporten. Metoden bag virker nemlig betænkelig, idet man har anvendt et samlet tal for slik, øl, vin, kaffe, te, sodavand og andre søde sager og sat det op mod en enkelt kødkategori, nemlig danskproduceret oksekød. Ovenikøbet har man ikke medregnet det samlede klimaaftryk for produktionen af dansk oksekød. På denne måde kan man få klimabelastningen fra de søde fødevarer til at fremstå som større end klimabelastningen fra oksekød. Den faktiske klimabelastning fra et kilo sukker er ifølge en række danske forskere cirka en tyvendedel af belastningen fra oksekød.

Det minder mig om sukkerindustrien, der i 80’erne betalte alverdens læger og forskere for at skyde skylden på fedt og oplyse os alle sammen om, at indtag af fedt var den primære årsag til stort set alle dårligdomme. Det fjernede fokus fra sukker som en sundhedsmæssig risikofaktor. Manipulation af værste skuffe, og konsekvenserne af dette lever vi stadig med. Vi danskere er et meget fedtforskrækket folkefærd, og vi spiser alt for meget sukker. Meget af det som skjult sukker, der er tilsat virkelig mange fødevarer, også fødevarer, som vi ikke forestiller os skulle indeholde sukker.

Denne sag sætter for mig at se igen fokus på behovet for mere uafhængig forskning og for højere etiske og moralske krav til forskningen i Danmark. Det kan ikke være rigtigt, at vores dygtige og veluddannede forskere kun kan få midler til stramt definerede industrielle forskningsprojekter, hvor resultatet næsten er givet på forhånd, og hvor formålet ofte er øget salg. Det kan ikke passe, at fødevareindustri, medicinalindustri og interesseorganisationer skal kunne bestille skræddersyet forskning, som om var det et par sko i str. 41. Det er vel ikke med det formål, at vi betaler forskernes dyre uddannelser?

Rapporten kan læses her
Du kan læse om den store løgn om sukker HER
Du kan læse om ytringsfrihed og uvildig forskning HER
Du kan læse om professoren, der oplyser, at forskningsfriheden er til salg HER

Var du tilfreds med denne artikel Landbrug & Fødevarer bag betænkelig klimarapport? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.