Lave D vitaminniveauer øger risikoen viser helt ny forskning

7 sep, 2020 | Viden og Forskning

Det første randomiserede dobbelt blindede forskningsresultat i sammenhængen imellem lave vitamin D niveauer og øget risiko for udvikling af Covid-19 er netop publiceret den 3. september 2020 i det anerkendte medicinske tidsskrift JAMA, Journal of Medical Association.

Resultatet viser en klar sammenhæng imellem lave D vitaminniveauer og øget diagnosticering af Covid-19. Mennesker med D vitaminmangel havde i studiet 1,77 gange højere risiko for at få diagnosen Covid-19.

42% af befolkningen i England er lave på D vitamin. Tallene for Danmark er cirka de samme. Vi ved desuden, at andelen af indbyggere, der er mørke i huden eller vejer for meget, ofte mangler D vitamin, og derfor er overrepræsenterede blandt indbyggere, der mangler dette vigtige vitamin.

I alt 489 patienter deltog i studiet. De hørte til blandt de mange, der kom for at blive testet for Covid-19, og da disse 489 havde fået målt deres D vitamin niveauer året før, sammenholdt man disse analyser med deres Covid-19 testresultat.

Konklusionen af dette enkelte og enkle studie var, at mangel på D-vitamin var forbundet med øget COVID-19-risiko. Vi har behov for flere forskningsresultater for at konkludere endeligt. Jeg undrer mig blot over den manglende vilje til at udføre disse?

Et andet randomiseret, dobbelt blindet studie, foretaget i Spanien, har vist, at ved at give indlagte patienter med Covid-19 aktivt D vitamin ved indlæggelsen, kunne man reducere graden af forværring i patientens tilstand, sammenlignet med de patienter, der ikke fik tilført aktivt D vitamin. Kun 2% af patienterne, der fik D vitamintilskud, udover den almindelige behandling, kom på intensiv afdeling, hvorimod 50% i gruppen, der kun modtog almindelig behandling og IKKE D vitamintilskud havde behov for at komme på intensiv afdeling. Ingen af patienterne i D vitamingruppen døde.

Det er ligeledes påvist, at D-vitamin er i stand til at reducere inflammatorisk respons uden at ændre antiviral aktivitet i luftvejsvæv inficeret med respiratorisk virussygdom (RVD).

D vitamin er et af de vigtigste vitaminer, du kan danne, og det har stor betydning for immunforsvarets evne til at beskytte dig uden at overreagere. Det er det mest immunmodulerende vitamin, vi kender til. Vi ved, at mennesker med mørk hudfarve ofte ligger lavt på D vitamin, ligeså svært overvægtige mennesker. I den nærliggende situation burde det derfor være aktuelt at undersøge denne enkle faktor nærmere. Vores behov for D vitamintilskud varierer fra person til person, men det er vigtigt, at dine niveauer ligger på 70-100 nmol/l året rundt for at du er tilstrækkeligt beskyttet. Dette kan måles i en blodprøve hos lægen. Det er ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer, hvorfor tilskud af D vitamin anbefales fra september til maj. Nogle bør indtage tilskud hele året.

D vitamin tilskud er en billig behandlingsform, og mange forskere har talt om D vitamin som en faktor i behandlingen af Covid-19 i lang tid. Alligevel hører vi intet om det i medierne, lægerne anbefaler det ikke, måler ikke rutinemæssigt deres patienter, og blandt danske forskere er der ikke den store villighed til at iværksætte flere kliniske forsøg – hvorfor ikke?

Referencer:
Meltzer DO, Best TJ, Zhang H, Vokes T, Arora V, Solway J. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Netw Open. 2020;3(9):e2019722. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.19722 COVID-19 corona virus pandemic. Worldometer. Updated August 12, 2020. Accessed August 12, 2020. https://www.worldometers.info/coronavirus
Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, et al. Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients. 2020;12(4):988. doi:10.3390/nu12040988
Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. doi:10.1136/bmj.i6583
Marta Entrenas Castillo,a Luis Manuel Entrenas Costa,a,José Manuel Vaquero Barrios,a Juan Francisco Alcalá Díaz,b José López Miranda,b Roger Bouillon,c and José Manuel Quesada Gomez;”Effect of Calcifediol Treatment and best Available Therapy versus best Available Therapy on Intensive Care Unit Admission and Mortality Among Patients Hospitalized for COVID-19: A Pilot Randomized Clinical study”; J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Aug 29 : 105751. doi: 10.1016/j.jsbmb.2020.105751 [Epub ahead of print] PMCID: PMC7456194 PMID: 32871238
Garg S, Kim L, Whitaker M, et al. Hospitalization rates and characteristics of patients hospitalized with laboratory-confirmed coronavirus disease 2019: COVID-NET, 14 States, March 1–30, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2020;69(15):458-464. doi:10.15585

Her kan du læse artiklen Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?   
Her kan du læse artiklen om, hvilke tilskud jeg personligt tager D vitamin kan beskytte dig

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel om Lave D vitaminniveauer øger risikoen, viser helt ny forskning?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!