Lys er vigtigt for humøret

Forsiden Viden og Forskning Lys er vigtigt for humøret

     4
Lys er vigtigt for humoeret

Lys har betydning for os mennesker, for vores velbefindende og humør, det ved vi. Vi ved også, at flere mennesker her i det høje nord oplever vinterdepression, sammenlignet med mennesker i mere solrige områder. Vinterdepression kan behandles med en dosis daglig lysterapi, og behandling med stærkt lys, enten alene eller i kombination med antidepressiva, har igennem mange år været anset som en effektiv og veltolereret behandling for voksne med vinterdepression. Forskningen indenfor lysterapis effekt ved ikke-sæsonbetonet depression har derimod været begrænset.

Nedenstående forskningsprojekt blev derfor iværksat i 2016 i form af et randomiseret, dobbelt-blindet og placebokontrolleret forsøg med voksne, der forløb over otte uger. Deltagerne var imellem 19 og 60 år, og de havde alle en diagnose på moderat eller svær depression.

Deltagerne blev tilfældigt fordelt. Den ene gruppe fik lysterapi (aktiv 10.000-lux fluorescerende hvid lysboks) i 30 minutter hver dag, tidligt om morgenen samt en placebo-pille. Den anden gruppe fik antidepressiv monoterapi (inaktiv negativ iongenerator) i 30 minutter dagligt samt fluoxetin antidepressiva 20 mg dagligt. Den tredje gruppe modtog en kombination af lys og antidepressivt middel og den fjerde gruppe modtog ren placebo (inaktiv negativ iongenerator plus placebo-pille).

Behandling med stærkt lys, både som monoterapi og i kombination med fluoxetin, viste sig efter forsøget som effektive og veltolererede behandlinger for voksne med depression. Dog viste kombinationsbehandlingen sig mest effektiv og holdbar.

Lysterapi er fuldstændig bivirkningsfrit, det er let og billigt at gå til, og det giver mening at tænke lysterapi ind i behandlingen af depression, da dannelsen af serotonin og melatonin, to væsentlige signalstoffer til regulering af humør og overskud, er afhængige af henholdsvis lys og mørke. Husk også, at du ved tristhed og lettere depressioner kan anvende prikbladet perikon, (dosis er individuel), Arctic Root -rosenrod eller Zenbev, der igen er på vej til Danmark. Følg med i nyhedsbrevet.

Reference: Slomski A. Light Therapy Improves Nonseasonal Major Depression. JAMA. 2016;315(4):337.

Her kan du læse mere om Perikon mod depression
Her kan du læse artiklen Er inflammation årsagen til depression?
Her finder du også artiklen Sund mad fremmer humøret og bekæmper depression

Var du tilfreds med denne artikel Lys er vigtigt for humøret? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.