Er inflammation årsagen til depression?

11 nov, 2016 | Viden og Forskning

Er inflammation årsagen til depression? Nyere forskning gør op med mangeårige teorier om årsagerne til depression, og udnævner inflammation som en ny, væsentlig årsag. Hidtil har man opereret med blandt andet teorien om lave serotoninniveauer som en af de primære årsager til depression, men forskere indenfor området har gennemgået de seneste års forskningsresultater på depressionsområdet, og en lang række af disse studier har vist nye sammenhænge; nemlig en klar kombination af høje niveauer af inflammation i krop og hjerne og så øget risiko for udvikling af depression.

Dette review, som er offentliggjort i JAMA Psychiatry (du kan finde linket til reviewet nederst), fandt i en række studier kraftigt øgede inflammationsniveauer i flere områder af hjernen blandt mennesker, der lider af depression.

Depression er en alvorlig og invaliderende sygdom, der på verdensplan rammer mange hundrede millioner af mennesker. Alene i Danmark lever cirka ti procent af befolkningen i perioder med en eller anden form for depression, og langt hovedparten indtager antidepressiva – de såkaldte lykkepiller – hver dag. Set i lyset heraf er disse nye sammenhænge interessante at se nærmere på, for de kan vise vejen til nye, enklere og bivirkningsfri behandlingsformer.

Dr. Golam Khandaker fra Cambrigde universitetet udtaler: ”Den nuværende tilgang til behandling af depression med en “one-size-fits-all ” medicin er problematisk. Alle aktuelt tilgængelige antidepressiva er målrettede mod en bestemt type neurotransmitter. Cirka en tredjedel af patienterne reagerer ikke på disse lægemidler. Vi må derfor se i øjnene, at vi bevæger os hen imod en ny tid, hvor individuelt tilpassede behandlinger bliver vejen frem, og vi vil givetvis i fremtiden også se antiinflammatorisk medicin anvendt i behandlingen af depression.”

Den såkaldte gut-brain connection er på denne måde igen sat på dagsordenen, og det giver mening, også i relation til påvirkninger af vores humør. For det du spiser og drikker påvirker hvilke signaler, der rundsendes i kroppen, også fra din tarm til din hjerne og omvendt. Dine daglige valg af mad har således stor betydning for dine indre balancer og følelse af overskud og velvære.

Cirka 70% af dine immunforsvarscellerne sidder i forbindelse med din tarm og fordøjelse, og der foregår således en høj grad af signalering fra disse immunforsvarsceller til hjernen og tilbage igen. Den gode nyhed er, at du kan påvirke denne signalering via dine valg af mad, drikke og øvrig levevis, og der kan derfor være store forebyggende gevinster at hente i at optimere sin tarmflora og sikre en optimal bakteriesammensætning.

Når vi oplever en eller anden form for infektion, så aktiveres dine immunforsvarsceller, og de vil under normale omstændigheder identificere skadesforvolderen og via en inflammatorisk respons destruere infektionen. Immunforsvarets celler, hvoraf hovedparten bor i tarmen, anvender særlige stoffer i kampen mod inflammation, blandt andet de såkaldte proinflammatoriske cytokiner. Ved kontinuerlige infektioner eller påvirkninger kan immunforsvarscellerne blive forvirrede og overaktive, hvilket kan føre til øget risiko for udvikling af autoimmune sygdomme, hvor immunforsvarscellerne angriber kroppens eget væv, men også til kronisk, systemisk inflammation og øget risiko for udvikling af depression.

Er inflammation årsagen til depression, så kan bevarelse af en sund fordøjelse og en velafbalanceret tarmflora således muligvis spille en afgørende, forebyggende rolle, også i relation til udvikling af depression.

Referencer: 
Nature Microbiology, vol 4, April 2019; pp 623–632
Biol Psychiatry; 2013 Nov 15;74 (10):720-6
Gastroenterology; 2013 Jun;144(7):1394-401, 1401.e1-4
Adv Exp Med Biol; 2014;817:221-39
Neurogastroenterol Motil; 2014 Apr;26(4):510-20
Psychiatry. 2006 May;5(5):166–170
Clin Ther. 2015 May 1;37(5):984-95
Behav Brain Res.; 2016 Feb 1;298(Pt B):202-9.
Scientific American 321, 4, 38-45 (October 2019)

Du kan læse om, hvordan du optimerer din tarmflora HER
Du kan også læse mere om antiinflammatorisk mad.
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan læse mere om betydningen af probiotika HER
Du kan om ny viden antidepressiv medicin HER
Du kan læse en artikel om diagnoser og depression HER
Du kan læse om D vitamin og depression HER
Du kan læse hele reviewet HER 

Var du tilfreds med denne artikel Er inflammation årsagen til depression? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!