Ny viden om antidepressiv medicin

Forsiden Viden og Forskning Ny viden om antidepressiv medicin

     2

Cirka hver tiende dansker tager antidepressiv medicin. Nu viser ny viden om antidepressiv medicin i form af den hidtil største, uafhængige undersøgelse nogensinde lavet, at medicinalfirmaerne har udeladt afgørende informationer i deres rapporter om medicinen til myndighederne. Rapporten, der er udarbejdet af Nordisk Cochrane Center i København, viser, at indtag af antidepressiva kan øge risikoen for selvmord blandt brugere af medicinen og måske slet ikke har den effekt, som medicinalfirmaerne hævder.

Nordisk Cochrane Center i København har sammenlignet færdige rapporter fra ikke mindre end 70 forsøg med de fuldstændige data. 18.526 patienter deltog i forsøgene, 10.258 fik medicin, resten fik placebo. Sammenligningen viste, at medicinalvirksomhederne har udeladt vigtige informationer om selvmord og selvmordstanker blandt deres forsøgspersoner. Det er rystende, at noget sådant kan forekomme, for ved at udelade disse informationer, så fremstår antidepressiv medicin mindre farlig, end den reelt er.

”Vi fandt alvorlige uoverensstemmelser mellem antallet af patienter med selvmordsadfærd, eller som begik selvmord, når vi ikke kun læste hovedteksten i rapporterne, men også nærlæste alle tabellerne og beskrivelserne af de enkelte patienter. Og disse uoverensstemmelser så ikke tilfældige ud, fordi de i reglen var til fordel for lægemidlet”, har Peter Gøtzsche, professor og direktør i Nordisk Cochrane Center, udtalt til TV 2. ”Vi har hermed påvist, at man heller ikke kan stole på de omfangsrige, hemmelige studierapporter, som firmaerne sender ind til myndighederne for at få deres præparater godkendt”, siger han. .

Vi har længe vidst, at antidepressiv medicin ikke kan anbefales til børn, da den ikke virker og også kan medføre selvmordstanker. Nu viser denne undersøgelse, at fuldstændig samme billede gør sig gældende for voksne, der indtager antidepressiv medicin. ”Antidepressiva virker slet ikke på depression, når man spørger patienterne selv. Det er kun psykiaterne, der siger, at de virker”, siger Peter Gøtzsche. Han understreger dog, at det ikke er tilrådeligt at stoppe med at tage antidepressiv medicin fra den ene dag til den anden. Det anbefales, at trappe langsomt ud under lægelig vejledning.

Du kan læse mere om depression HER
Du kan læse mere om antidepressiva HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.