Danskere på lykkepiller

10 apr, 2013 | Viden og Forskning

Antallet af danskere, der hver dag spiser piller mod depression er stadigt stigende. Nu indtager 450,000 – næsten 10% af den danske befolkning – de såkaldte lykkepiller hver dag. Forskere maner nu til besindighed og kalder ligefrem lykkepiller for ulykkepiller. 

Indtag af lykkepiller eller antidepressiva er ofte forbundet med en lang række bivirkninger som søvnløshed, manglende energi, mundtørhed, hovedpine og meget andet. Det kan for nogle være nødvendigt at tage lykkepiller for at komme ud af en depression, men pillerne løser ikke de problemer man står i. De lægger tværtimod en form for dyne henover udfordringerne, og når man så stopper med pillerne igen, så vender problemstillingen tilbage med fuld styrke. Hvis man altså kan holde op, for pillerne er afhængighedsskabende og kan være vanskelige at trappe ud af. 

Professor Peter Gøtzsche fra det nordiske Cochrane Center kalder de såkaldte lykkepiller for ulykkepiller. Han udtaler i DR2 programmet ”Danmark på piller” at: ”effekten af lykkepiller er meget lille. Ni ud af ti, man behandler, har slet ingen glæde af lykkepiller”. Ifølge Peter Gøtzsche er problemet, at alt for mange får antidepressiv medicin, fordi de fejldiagnosticeres. ”Der er rigtig mange fejldiagnoser. De her tests man bruger er så elendige, at hvis man screener raske patienter, vil en tredjedel af dem blive diagnosticeret med en depression, selvom de er raske” siger Peter Gøtzsche. 

 

Det er fint med medicinsk behandling, når det er absolut nødvendigt, men det er efterhånden sådan, at stort set alle kropslige signaler sygeliggøres. Går man til læge med for eksempel for højt blodtryk, hjertebanken, for højt kolesterol, ondt i livet, uren hud eller gammelmandssukkersyge, så skriver mange læger en recept på medicin frem for at rådgive om, at disse signaler kan være helt naturlige konsekvenser af en forkert livsstil. 

Vores såkaldte sundhedssystem er efter min mening ikke særlig sundt, for vi vænnes ikke til at lytte til vores krops signaler og tage ansvar for vores eget liv og helbred. Det er et skråplan, og løsningen på vores udfordringer ligger altså ikke i kemiske piller. Tværtimod. Vi skal lære os selv og vores børn at lytte til vores kroppe og reagere på dens signaler. Har du for højt blodtryk, så kan det skyldes at du drikker for lidt vand eller spiser for magnesiumfattigt. Har du gammelmandssukkersyge, så er det ofte fordi du spiser for meget sukker, hvidt brød og pasta og rører dig for lidt, og så er det altså helt naturligt i perioder at have ondt i livet. Det er måske sat lidt hårdt op, og det er heller ikke altid på denne måde sort eller hvidt.

Der findes naturlige løsninger, som er bivirkningsfri, og som ofte kan afhjælpe mange symptomer. Derfor skal både vi, vores børn og også læger og sundhedspersonale lære at inkludere disse naturlige tiltag i behandlingen. Det vil ikke alene kunne gavne rigtig mange mennesker, det vil også kunne spare samfundet for rigtig mange penge. 

Læs også ”Har alle danskere en diagnose i 2020?” HER

Læs også ”Naturlig behandling af depression med prikbladet perikon” HER

Læs mere om #Brugen af lykkepiller er løbet løbsk” HER

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!