Danskere på lykkepiller
Antallet af danskere, der hver dag spiser piller mod depression er stadigt stigende. Nu indtager 450,000 – næsten 10% af den danske befolkning – de såkaldte lykkepiller hver dag. Forskere maner nu til besindighed og kalder ligefrem lykkepiller for ulykkepiller.
Indtag af lykkepiller eller antidepressiva er ofte forbundet med en lang række bivirkninger som søvnløshed, manglende energi, mundtørhed, hovedpine og meget andet. Det kan for nogle være nødvendigt at tage lykkepiller for at komme ud af en depression, men pillerne løser ikke de problemer man står i. De lægger tværtimod en form for dyne henover udfordringerne, og når man så stopper med pillerne igen, så vender problemstillingen tilbage med fuld styrke. Hvis man altså kan holde op, for pillerne er afhængighedsskabende og kan være vanskelige at trappe ud af.
Professor Peter Gøtzsche fra det nordiske Cochrane Center kalder de såkaldte lykkepiller for ulykkepiller. Han udtaler i DR2 programmet ”Danmark på piller” at: ”effekten af lykkepiller er meget lille. Ni ud af ti, man behandler, har slet ingen glæde af lykkepiller”. Ifølge Peter Gøtzsche er problemet, at alt for mange får antidepressiv medicin, fordi de fejldiagnosticeres. ”Der er rigtig mange fejldiagnoser. De her tests man bruger er så elendige, at hvis man screener raske patienter, vil en tredjedel af dem blive diagnosticeret med en depression, selvom de er raske” siger Peter Gøtzsche.
Det er fint med medicinsk behandling, når det er absolut nødvendigt, men det er efterhånden sådan, at stort set alle kropslige signaler sygeliggøres. Går man til læge med for eksempel for højt blodtryk, hjertebanken, for højt kolesterol, ondt i livet, uren hud eller gammelmandssukkersyge, så skriver mange læger en recept på medicin frem for at rådgive om, at disse signaler kan være helt naturlige konsekvenser af en forkert livsstil.
Vores såkaldte sundhedssystem er efter min mening ikke særlig sundt, for vi vænnes ikke til at lytte til vores krops signaler og tage ansvar for vores eget liv og helbred. Det er et skråplan, og løsningen på vores udfordringer ligger altså ikke i kemiske piller. Tværtimod. Vi skal lære os selv og vores børn at lytte til vores kroppe og reagere på dens signaler. Har du for højt blodtryk, så kan det skyldes at du drikker for lidt vand eller spiser for magnesiumfattigt. Har du gammelmandssukkersyge, så er det ofte fordi du spiser for meget sukker, hvidt brød og pasta og rører dig for lidt, og så er det altså helt naturligt i perioder at have ondt i livet. Det er måske sat lidt hårdt op, og det er heller ikke altid på denne måde sort eller hvidt.
Der findes naturlige løsninger, som er bivirkningsfri, og som ofte kan afhjælpe mange symptomer. Derfor skal både vi, vores børn og også læger og sundhedspersonale lære at inkludere disse naturlige tiltag i behandlingen. Det vil ikke alene kunne gavne rigtig mange mennesker, det vil også kunne spare samfundet for rigtig mange penge.
Læs også ”Har alle danskere en diagnose i 2020?” HER
Læs også ”Naturlig behandling af depression med prikbladet perikon” HER
Læs mere om #Brugen af lykkepiller er løbet løbsk” HER