Mænd danner mere sulthormon, når de solbader

19 jul, 2022 | Viden og Forskning

Sulthormonet Grehlin øges blandt mænd, når de solbader, men det er ikke nødvendigvis skidt.

Når vi solbader en dejlig sommerdag, så danner vi livsvigtige og hormonlignende D vitaminer, der kan beskytte os og styrke vores immunforsvar. Nyere studier fra Israel tegner et billede af, at det ikke kun er D vitaminer vi danner, men at mænd og kvinder reagerer forskelligt på solen. Noget peger i retning af, at huden, der er vores største organ, også kan påvirke energibalancen og følelsen af sult eller mæthed, men mest hos mænd.

Den israelske forskning viste nemlig, at påvirkning fra sollys kan få fedtceller i huden til at frigive sulthormonet ghrelin, men kun hos mænd – ikke blandt kvinder. Mænd danner altså mere sulthormon, når de solbader end kvinder. Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Metabolism. Det israelske forskerhold fandt i deres studie, at solens ultraviolette stråler på huden udløste forskellige mekanismer, afhængig af vores køn.

Solskin på huden øgede dannelsen af sulthormonet grehlin blandt mænd. De følte sig mere sultne, fik større appetit og spiste mere om sommeren, sammenlignet med kvinderne, der var udsat for samme mængde ultraviolet solskin på huden. Undersøgelsen omfattede 3000 israelske mænd og kvinder, der blev fulgt igennem 3 år. Studiet blev fulgt op af forsøg på mus, der viste, at hanmusenes fedtceller producerede sulthormonet grehlin i langt højere grad end hunmusene, når de blev udsat for sollys.

For at dykke yderligere ned i mekanismerne lavede forskerne endnu et forsøg, hvor 27 forsøgspersoner, 13 mænd og 14 kvinder, blev bedt om at solbade i 25 minutter hver dag. De fik målt deres niveauer af sulthormonet grehlin både før og efter, at huden var blevet udsat for solens stråler. Studiet viste klart, at niveauerne af grehlin steg blandt mændene, mens de ikke ændrede sig hos kvinderne. Meget tyder på, at det kvindelige kønshormon østrogen kan have en hæmmende effekt på hudens fedtceller i relation til at producere sulthormonet. Det interessante er nu, om kvinder efter overgangsalderen, hvor niveauerne af østrogener er lave, vil kunne danne samme øgede mængder af sulthormonet grehlin som mændene?

At opholde sig i solen og danne D vitamin er sundt og livsforlængende, men al solbadning skal foretages intelligent. Sollys og D vitamin har betydning for et stærkt immunforsvar og forbindes med mindre risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, autoimmune sygdomme og diabetes. At disse faktorer også øger dannelsen af sulthormonet grehlin blandt mænd kan have yderligere positive sundhedsmæssige effekter. Grehlin menes nemlig også at have en beskyttende effekt ikke alene for kredsløbet, men også i hjernen og nervesystemet. Så hvis mændene ellers kan styre deres sult i solen og undgå at spise for meget, så er der al mulig grund til at solbade intelligent i disse dage, for en halv time i solen kan have stor og positiv betydning for helbredet – for begge køn.

Reference: Parikh, S., Parikh, R., Michael, K. et al.; “Food-seeking behavior is triggered by skin ultraviolet exposure in males”; Nat Metab (2022)

Her kan du læse mere om D vitamin kan beskytte dig
Og her kan du læse mere om Nyd solen – det er sundt

Var du tilfreds med denne artikel Mænd danner mere sulthormon, når de solbader? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!