Mænd danner mere sulthormon, når de solbader
Sulthormonet Grehlin øges blandt mænd, når de solbader, men det er ikke nødvendigvis skidt.
Når vi solbader en dejlig sommerdag, så danner vi livsvigtige og hormonlignende D vitaminer, der kan beskytte os og styrke vores immunforsvar. Nyere studier fra Israel tegner et billede af, at det ikke kun er D vitaminer vi danner, men at mænd og kvinder reagerer forskelligt på solen. Noget peger i retning af, at huden, der er vores største organ, også kan påvirke energibalancen og følelsen af sult eller mæthed, men mest hos mænd.
Den israelske forskning viste nemlig, at påvirkning fra sollys kan få fedtceller i huden til at frigive sulthormonet ghrelin, men kun hos mænd – ikke blandt kvinder. Mænd danner altså mere sulthormon, når de solbader end kvinder. Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Metabolism. Det israelske forskerhold fandt i deres studie, at solens ultraviolette stråler på huden udløste forskellige mekanismer, afhængig af vores køn.
Solskin på huden øgede dannelsen af sulthormonet grehlin blandt mænd. De følte sig mere sultne, fik større appetit og spiste mere om sommeren, sammenlignet med kvinderne, der var udsat for samme mængde ultraviolet solskin på huden. Undersøgelsen omfattede 3000 israelske mænd og kvinder, der blev fulgt igennem 3 år. Studiet blev fulgt op af forsøg på mus, der viste, at hanmusenes fedtceller producerede sulthormonet grehlin i langt højere grad end hunmusene, når de blev udsat for sollys.
For at dykke yderligere ned i mekanismerne lavede forskerne endnu et forsøg, hvor 27 forsøgspersoner, 13 mænd og 14 kvinder, blev bedt om at solbade i 25 minutter hver dag. De fik målt deres niveauer af sulthormonet grehlin både før og efter, at huden var blevet udsat for solens stråler. Studiet viste klart, at niveauerne af grehlin steg blandt mændene, mens de ikke ændrede sig hos kvinderne. Meget tyder på, at det kvindelige kønshormon østrogen kan have en hæmmende effekt på hudens fedtceller i relation til at producere sulthormonet. Det interessante er nu, om kvinder efter overgangsalderen, hvor niveauerne af østrogener er lave, vil kunne danne samme øgede mængder af sulthormonet grehlin som mændene?
At opholde sig i solen og danne D vitamin er sundt og livsforlængende, men al solbadning skal foretages intelligent. Sollys og D vitamin har betydning for et stærkt immunforsvar og forbindes med mindre risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, autoimmune sygdomme og diabetes. At disse faktorer også øger dannelsen af sulthormonet grehlin blandt mænd kan have yderligere positive sundhedsmæssige effekter. Grehlin menes nemlig også at have en beskyttende effekt ikke alene for kredsløbet, men også i hjernen og nervesystemet. Så hvis mændene ellers kan styre deres sult i solen og undgå at spise for meget, så er der al mulig grund til at solbade intelligent i disse dage, for en halv time i solen kan have stor og positiv betydning for helbredet – for begge køn.
Reference: Parikh, S., Parikh, R., Michael, K. et al.; “Food-seeking behavior is triggered by skin ultraviolet exposure in males”; Nat Metab (2022)
Her kan du læse mere om D vitamin kan beskytte dig
Og her kan du læse mere om Nyd solen – det er sundt
Var du tilfreds med denne artikel Mænd danner mere sulthormon, når de solbader? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.