Mættet fedt er ikke farligt

29 apr, 2014 | Viden og Forskning

En række udenlandske forskningsresultater har de senere år klokkeklart påvist, at indtag af mættet fedt ikke er farligt for vores sundhed. Ligeledes konkluderer den seneste forskning, at indtag af animalsk mættet fedt ikke er hovedårsagen til udvikling af hjerte/kar sygdomme. Derimod er vores indtag af hurtige kulhydrater som hvidt brød, pasta,sukker, kartofler og rugbrød fyldt med hvedemel og sukker en bombe under vores sundhed. I særlig grad, hvis vi erstatter fedt med hurtige kulhydrater – så kan risikoen for udvikling af inflammation, diabetes og hjertesygdomme øges, konkluderer ny amerikansk forskning.

En række forskningsresultater går altså stik imod de officielle danske kostråd på fedtområdet. Det kunne være dejligt, såfremt vi også i Danmark fik opdaterede redskaber og muligheder for at tage optimal vare på vores egen sundhed. Istedet fastholder Fødevarestyrelsen deres kostråd om, at vi skal begrænse indtaget af mættet fedt fra blandt andet mælkeprodukter, dyr og tropiske olier. Fødevarestyrelsen opfordrer os istedet til at spise kulhydrater fra fuldkornsrugbrød, ris eller pasta hver dag, til trods for at det meste af det rugbrød du kan købe i danske forretninger er fyldt med hvidt hvedemel og maltsukker, også selvom det kaldes for fuldkorn.

Vi har brug for fedt, også lidt mættet fedt hver dag, for mættet fedt er en vigtig komponent i såvel dannelsen af vores kønshormoner som for vores cellemembraner og meget meget mere. Du kan herunder læse mere om gode kilder til mættet fedt. Derimod kan vi med fordel være kritiske omkring kvaliteterne af det fedt vi indtager samt have opmærksomhed på balancen i fedtindtaget, så vi ikke får for meget omega 6 fra for eksempel vegetabilske olier, margariner, færdigretter, mælkeprodukter, kød og pålæg på bekostning af omega 3 fedtsyrer fra fisk, hørfrø og hampefrø.

Vil du vide mere, så kan du se denne udsendelse på youtube, hvor jeg forklarer forskellene og hvordan vi med et snuptag kan ændre til den optimale fordeling HER

Du kan læse min artikel Smør eller Kærgården HER

og du kan læse kort og godt om sundt fedt HER

 

Du kan læse mere om kokosolie HER

Kilde: Bl.a. American Journal of Clinical Nutrition. 2012 Aug;96(2):397-404. doi: 10.3945/ajcn.112.037770. Epub 2012 Jul 3. de Oliveira Otto MC et al; “Dietary intake of saturated fat by food source and incident cardiovascular disease: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis”.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Prioriter årstidens økologiske råvarer

Prioriter årstidens økologiske råvarer

Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske råvarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Meget endda. Tallene har indtil for knapt et år...

Kender du Omega-7 ?

Kender du Omega-7 ?

I mange år har fokus været rettet mod betydningen af omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som du sikkert kender. Dem får vi blandt andet fra fisk, frø eller kerner. De er flerumættede, hvilket gør dem sarte overfor ilt, lys og varme. Et par af disse former er essentielle...

Den bedste morgenmad

Den bedste morgenmad

Den bedste morgenmad indeholder såvel sunde kulhydrater, gerne i form af økologiske grønsager, bær eller frugt, gode proteiner, eksempelvis i form af økologiske mælke-produkter, æg eller mandler, samt de bedste fedtstoffer, der for eksempel kan stamme fra avocado,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Fem sunde dage".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.