Mandler og polypper har betydning

12 jun, 2018 | Viden og Forskning

Mandler og polypper har betydning, viser nyt studie, og fjernes mandler eller polypper i barndommen, så øges riskoen for udvikling af blandt andet allergi, astma og KOL. Forskere fra København og Melbourne har for første gang undersøgt langtidsvirkningerne ved at fjerne mandler og polypper hos børn. Forskningen viste, at indgrebene er forbundet med  længerevarende sundhedsrisici.

Mandler og polypper er placeret i næse og hals, og vi ved nu, at de agerer som allerførste forsvarslinje i kroppen. Skulle uønskede, luftbårne bakterier eller vira kigge forbi, så starter immunforsvarets frontlinie allerede her, og det er mandler og polypper, der udgør de væsentlige første forsvarsled. Ganske mange børn får hvert år fjernet mandler eller polypper på grund af betændelse, luftvejsproblemer eller gentagne mellemørebetændelser, men den praksis viser sig nu at kunne øge riskoen for udvikling af allergi, astma og KOL senere i livet.

Ligesom med blindtarmen har man i mange år troet, at mandler og polypper var overflødige i kroppen. Vi er heldigvis blevet klogere, for ligesom blindtarmen spiller en stor rolle i forhold til immunforsvaret, så viser disse undersøgelser, at det gør mandler og polypper også.

Over en million børn i alderen 0-10 år, helt nøjagtigt 1.189.061 børn, født mellem 1979 og 1999, er blevet fulgt i de første 30 år af deres liv. Det viste sig af fjernelse af enten mandler eller polypper eller begge dele var forbundet med en næsten tredoblet relativ risiko – de, der havde fået bortopereret, sammenlignet med dem, der ikke havde – for sygdomme i de øvre luftveje. Det var sygdomme som eksempelvis astma, bronkitis, influenza, allergi, lungebetændelse og KOL.  Forskerne bemærker dog, at der altid kan være behov for at fjerne mandler og polypper ved alvorlige sygdomme. De understreger også, at man måske flere steder med fordel kan ændre praksis og anvende mere naturlige midler til behandling af betændelsestilstande og infektioner. Ved i højere grad at bevare børns mandler og polypper vil man dermed også kunne hjælpe børnene til en mere normal immunforsvarsudvikling og dermed reducere de mulige følgesygdomme senere i livet.

Du kan læse læge  forslag til behandling af astma og mellemørebetændelser HER 
Du kan læse mere om komælk og spædbørn HER
Du kan finde et link til en beskrivelse af studiet HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!