Mange smittede mangler D vitamin

Forsiden Viden og Forskning Mange smittede mangler D vitamin

     4
Mange smittede mangler D vitamin

Mange smittede mangler D vitamin, og det kan få betydning for, hvor syg man bliver af sygdommen. En ny undersøgelse viser, at hovedparten af de indlagte med sygdommen, ligger lavt på D vitamin.

Covid-19 rammer forskelligt, når det rammer. Nogle smittede mærker den næsten ikke, andre får influenzalignende symptomer, og atter andre bliver svært syge og har behov for indlæggelse og i sjældne tilfælde for hjælp fra en respirator.

D vitamin har vist sig at spille en rolle for forløbet af denne sygdom, og vitaminet ser også ud til at kunne påvirke sværhedsgraden af sygdommen. En række undersøgelser har vist, at vitaminet er effektfuldt i forhold til at begrænse den kraftige cytokinstorm, en kraftig inflammatorisk proces, som mange svært syge patienter oplever. Mennesker med lave D vitaminniveauer ser også ud til at blive mere syge af Covid-19 end mennesker, der har tilstrækkeligt høje niveauer.

I denne seneste undersøgelse analyserede forskerne både D vitaminniveauerne blandt 154 COVID-19 patienter, ligesom de så nærmere på dets indvirkning på sygdommens sværhedsgrad.

Deltagerne i forsøget var indlagte covid-19 patienter i aldersgruppen 30-60 år. 91 af disse var indlagt på almindelig hospitalsstue. 63 var indlagt på intensiv afdeling. Der viste sig at være stor forskel på deres niveauer af D vitamin i blodet. Af de 91 ”almindeligt” indlagte havde cirka en tredjedel lave D vitaminniveauer, hvorimod næsten alle på intensiv led af svær D vitaminmangel. Det oplyses i konklusionen, at cirka 80% af de indlagte med covid-19 vurderes at mangle D vitamin.

Undersøgelsen viste også, at mennesker, der havde både covid-19 og lavere vitamin D-niveauer, også havde et højere antal inflammatoriske markører i blodet.

D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, du kan danne i din krop, og det spiller en vigtig rolle for kroppens immunfunktion, i særlig grad i forhold til dets antiinflammatoriske effekt. D vitamin hæmmer dannelsen af inflammatoriske cytokiner som for eksempel tumornekrosefaktor-alpha. Mangler du D vitamin kan graden af cytokiner og dermed inflammation øges ved eksempelvis infektion. Disse faktorer kan medføre øget behov for intensiv pleje, ligesom dødeligheden er højere blandt covid-19 patienter, der har D vitaminmangel.

Forskerne og forfatterne bag denne undersøgelse oplyser, at masseuddeling af D vitamintilskud til befolkninger med risiko for at blive smittet med covid-19, kan være værd at overveje. Det er ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt D vitamin om vinteren, derfor anbefaler Fødevarestyrelsen nu også D vitamin i tilskudsform om vinteren i Danmark.

Referencer:
José L Hernández, Daniel Nan, Marta Fernandez-Ayala, Mayte García-Unzueta, Miguel A Hernández-Hernández, Marcos López-Hoyos, Pedro Muñoz-Cacho, José M Olmos, Manuel Gutiérrez-Cuadra, Juan J Ruiz-Cubillán, Javier Crespo, Víctor M Martínez-Taboada, Vitamin D Status in Hospitalized Patients with SARS-CoV-2 Infection, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, dgaa733, https://doi.org/10.1210/clinem/dgaa733
Jain, A., Chaurasia, R., Sengar, N.S. et al.; “Analysis of vitamin D level among asymptomatic and critically ill COVID-19 patients and its correlation with inflammatory markers”; Sci Rep 10, 20191 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-77093-z
Huang, C. et al. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet 395, 497–506. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30183-5 (2020).

Her kan du læse artiklen Et stærkt immunforsvar er afgørende
Her kan du læse artiklen Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?
Her kan du læse artiklen Danske forskere anbefaler nu tilskud af D vitamin 

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Mange smittede mangler D vitamin? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev.