Migræne – osteopatisk behandling af migræne

14 mar, 2017 | Viden og Forskning

Dette indlæg er skrevet af Tommy Hedelund

Tommy Hedelund er en af landets mest kompetente osteopater. Hans klinik hedder Klinik for Manuel Behandling, og den ligger Park Allé 15 i Aarhus. Tommy og hans dygtige stab af medarbejdere hjælper hver dag mennesker, der lider af alt lige fra skulder- knæ eller rygproblemer til mave-tarm problematikker og reflux. Du kan læse mere om osteopat Tommy Hedelund og hans dygtige stab via linket nederst i artiklen.

Migræne – osteopatisk behandling af migræne er skrevet af min mangeårige osteopat Tommy Hedelund. Han har i sit virke hjulpet mange af med migræne. Flere end 500.000 danskere lider jævnligt af migræne ( videnskab.dk), og for mange er sygdommen invaliderende og kræver sygemeldinger eller hospital indlæggelser.

Den traditionelle fysiologiske forklaring på migræne tager udgangspunkt i, at de store sensitive blodkar udenpå hjernen under et anfald udvider sig. Det er formentlig denne udvidelse af blodkarrene, som fremkalder smerten (netdoktor.dk). Årsagen bag et udløst migræneanfald er dog oftest multifaktoriel og kan skyldes såvel genetisk disposition, køn, hormonel tilstand, tarmbiota, livsstil og kost. Derudover kan fysiske udfordringer efter whiplash, hjernerystelser, pande og bihule betændelser, tandproblemer, operationer i hovedet og nakken også være stærkt medvirkende som triggerfaktorer til et udløst migræne anfald.

Denne artikel fokuserer på osteopatisk behandling af migræne, og i det følgende forklares og beskrives 3 “nerver”, som hyppigt ses medvirkende til migræne, samt eksempler på osteopatisk behandling af disse:

1) Trigeminus nerven er den smerteførende nerve i ansigtet og hovedet. Det er via denne ene nerve, at migræner, hovedpiner og al form for smerte ledes. Dette kan for eksempel være fra tænder, pandehuler, kraniesammenføjninger, hjernehinder med mere. Trigeminus nerven er fra naturens side en meget sensitiv nerve. Nerven er påvirkelig overfor blandt andet fysisk tryk på nerven, temperatur forandringer, kemi, hormoner med mere. Som tidligere beskrevet, vil fysiske udfordringer kunne udgøre triggerfaktorer, og medvirke til at gøre trigeminus nerven ekstra følsom og derigennem medvirke til migræne. Et forsøg på rotter har bla. vist, at stimuli af Trigeminus nerven udløser en række hormoner. Disse hormoner trigger inflammation i hjernens arterier, og resulterer i at blodkarrene udvides (Barral: cranial nerves).

2) Great occipital nerve, er navnet på nerven som kommer ud mellem 1 og 2 nakke hvirvel. Den styrer de små nakkemuskler og løber derefter fra nakken, gennem en muskeltilhæftning op over baghovedet, med retning mod issen. En gren fra trigeminus nerven kommer ud bag øjnene, for at løbe fra øjenbrynet op til toppen af hovedet, hvor den møder og deler informationer med great occipital nerve. Det betyder, at der er en konkret og reel forbindelse mellem nakken og trigeminus nerven, hvilket passer fint med hvad mange oplever, at hovedpinen starter i nakken og løber op over hovedet og ender ved øjenbrynene.

3) Pterygopalatine ganglion er en nervesamling som er beliggende i ansigtet lige oven over en kæbeledsmuskel. Ganglionet har forbindelse til og kontrollerer, store dele af ansigtets slimhinder især ved øjnene og i næsen samt til blodkar inde i hjernen. Ganglionet har også forbindelse til trigeminus nerven via nervetråde i ganen. “Brain Freeze” som begreb, dækker over det fænomen, at når vi spiser noget koldt for eksempel is, får vi ondt i hovedet. Hjernen får via disse nerver opfattelsen af et meget koldt miljø. Som reaktion herpå udvides blodkarrene for at opnå en mere normal temperatur.

Osteopatisk behandling af migræne fokuserer på at mindske de triggerfaktorer, som udløser migræne. Ofte finder vi spændinger i de øvre nakke hvirvler og i området omkring great occipital nerve. Dette behandles blandt andet med led manipulering af nakkenhvivlerne samt forsigtigt og præcist stræk af de små muskler. Derudover løsne det fysiske tryk fra muskeltilhæftningerne, der hvor nerverne kommer ud og begynder at løbe op over baghovedet. Osteopaten mærker sig frem til nerven på baghovedet. Med fingrene på hver side af nerven løsnes muskeltilhæftningerne ved at få senerne til at slappe af og glide i forhold til hinanden.

Der hvor Great occipital nerve og grenen fra trigeminus nerven mødes på issen identificeres med fingrene. Dette er ofte meget ømt og giver genkendelige smerter bag øjnene. Forsigtigt løsnes de stramme områder med side til side bevægelser samt fra nakken og frem. Trigeminus nerven behandles der hvor nerven træder ud af kraniet, og potentielt “kommer I klemme”. F.eks i øjenbrynet kan de fleste røre nerven. Nerven “fanges” og strækkes for at frigøre den fra omgivelserne. Derudover skal nervens omgivelser behandles. Det kan være øjenhulerne som med blide og præcise teknikker åbnes op.

For at behandle det Pterygopalatine ganglion, skal osteopaten have fat inden i munden. Nerve forbindelsen i ganen findes cirka ved 4 kindtand. Forsigtigt mærker osteopaten nerven, og nerven strækkes blidt så den igen kan bevæges.

Selve Ganglionet kan ikke røres, men via en kæbeledmusklen kan vi få indirekte fat. Med en lillefinger inde i munden, på ydersiden af overkæben kan man nå musklen. Musklen er på de fleste meget øm og spændt, så forsigtigt og med en blid berøring forsøger osteopaten at blødgøre denne muskel. Når musklen behandles, ses det hyppigt at øjet løber i vand. Dette er et tegn på effekt og at musklen giver efter. Fælles for al behandling er at det skal være forsigtigt. Vi søger at mindske triggerfaktorer og irritation af nerver. Effekten af en behandling kan først vurderes efter 2-3 døgn, da kroppen skal have tid til at reagere på behandlingen.

Du kan læse mere om migræne HER
Du kan læse mere om betydningen af en sund fordøjelse HER
Du kan læse mere om vagus nerven og hovedpine HER
Du kan læse mere om Tommy Hedelund HER

Var du glad for denne artikel Migræne – osteopatisk behandling af migræne, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!