Ny forskning; Probiotika beskytter

20 jan, 2022 | Viden og Forskning

Mikrobiotaen er betegnelsen for de cirka to kilo mikrober, som vi alle sammen har i tarmen. Mikrobiomet har særdeles stor betydning for vores immunforsvar og generelle sundhed, derfor var det også nærliggende for et forskerteam at se nærmere på, om enkelte bakterier og deres metabolitter fra det menneskelige mikrobiom var i stand til at hæmme SARS-CoV-2-virus.

Forskere fra Rockefeller Universitet ønskede, da Covid-19 pandemien ramte New York, at undersøge, om vores mikrobiota var i stand til at producere helt naturlige bakterier og metabolitter, der kan hæmme væksten af virus.

Det lykkedes forskerne at identificere tre hovedmetabolitter fra tarmbiotaen, der viste sig i stand til at udvise antiviral effekt. Ved en yderligere koncentrering udviste enkelte bakteriemetabolitter umiddelbart antiviral effekt på mere end 90 %. Så det lykkes altså forskerne at identificere bakterielle metabolitter, der rent faktisk er i stand til at hæmme SARS-CoV-2 virusinfektion.

Forskerne var ikke overraskede over fundene, for den menneskelige mikrobiota er i stand til at producere så mange forskellige mikrober, bakterier og metabolitter, at det faktum, at nogle af disse kan hæmme virale infektioner, var forventeligt. Ønsket har også været at man via denne aktuelle, men også fremtidig forskning at kunne skabe større forståelse for betydningen af den menneskelige mikrobiota. Håbet er også, at det ud fra disse helt specifikke metabolitter bliver muligt at fremstille kemiske efterligninger, og på sigt lægemidler, der vil kunne bruges i behandlingen af den nuværende pandemi. Men det kræver meget mere forskning og en yderligere forståelse af det naturlige samspil der er imellem mikroberne i menneskers tarme, og om det overhovedet er muligt effektivt at påvirke dette med medicin.

Tidligere forskning har vist, at mennesker med en kompromitteret tarmbiota oftere bliver smittet og mere syge af Covid-19. For mig at se understreger disse studier nu, at det er vigtigere end nogensinde dagligt at styrke sin tarmbiota.

Referencer: Frank J. Piscotta, Hans-Heinrich Hoffmann, Young Joo Choi, Gabriel I. Small, Alison W. Ashbrook, Bimal Koirala, Elizabeth A. Campbell, Seth A. Darst, Charles M. Rice, Sean F. Brady  “Metabolites with SARS-CoV-2 Inhibitory Activity Identified from Human Microbiome Commensals”; ASM Journals mSphere, Vol. 6, No. 6

Du kan læse mere her om, hvordan du bedst optimerer din tarmbiota Din tarmbiota formes af maden du spiser
Her kan du læse mere om Probiotika – Klar besked om probiotika

Var du tilfreds med denne artikel om ny forskning; probiotika beskytter? Så må du gerne klikke “kan godt lide” under opskriften. Tilmeld dig også mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!