Ny forskning; Probiotika beskytter

Forsiden Viden og Forskning Ny forskning; Probiotika beskytter

     5
Ny forskning; Probiotika beskytter

Mikrobiotaen er betegnelsen for de cirka to kilo mikrober, som vi alle sammen har i tarmen. Mikrobiomet har særdeles stor betydning for vores immunforsvar og generelle sundhed, derfor var det også nærliggende for et forskerteam at se nærmere på, om enkelte bakterier og deres metabolitter fra det menneskelige mikrobiom var i stand til at hæmme SARS-CoV-2-virus.

Forskere fra Rockefeller Universitet ønskede, da Covid-19 pandemien ramte New York, at undersøge, om vores mikrobiota var i stand til at producere helt naturlige bakterier og metabolitter, der kan hæmme væksten af virus.

Det lykkedes forskerne at identificere tre hovedmetabolitter fra tarmbiotaen, der viste sig i stand til at udvise antiviral effekt. Ved en yderligere koncentrering udviste enkelte bakteriemetabolitter umiddelbart antiviral effekt på mere end 90 %. Så det lykkes altså forskerne at identificere bakterielle metabolitter, der rent faktisk er i stand til at hæmme SARS-CoV-2 virusinfektion.

Forskerne var ikke overraskede over fundene, for den menneskelige mikrobiota er i stand til at producere så mange forskellige mikrober, bakterier og metabolitter, at det faktum, at nogle af disse kan hæmme virale infektioner, var forventeligt. Ønsket har også været at man via denne aktuelle, men også fremtidig forskning at kunne skabe større forståelse for betydningen af den menneskelige mikrobiota. Håbet er også, at det ud fra disse helt specifikke metabolitter bliver muligt at fremstille kemiske efterligninger, og på sigt lægemidler, der vil kunne bruges i behandlingen af den nuværende pandemi. Men det kræver meget mere forskning og en yderligere forståelse af det naturlige samspil der er imellem mikroberne i menneskers tarme, og om det overhovedet er muligt effektivt at påvirke dette med medicin.

Tidligere forskning har vist, at mennesker med en kompromitteret tarmbiota oftere bliver smittet og mere syge af Covid-19. For mig at se understreger disse studier nu, at det er vigtigere end nogensinde dagligt at styrke sin tarmbiota.

Referencer: Frank J. Piscotta, Hans-Heinrich Hoffmann, Young Joo Choi, Gabriel I. Small, Alison W. Ashbrook, Bimal Koirala, Elizabeth A. Campbell, Seth A. Darst, Charles M. Rice, Sean F. Brady  “Metabolites with SARS-CoV-2 Inhibitory Activity Identified from Human Microbiome Commensals”; ASM Journals mSphere, Vol. 6, No. 6

Du kan læse mere her om, hvordan du bedst optimerer din tarmbiota Din tarmbiota formes af maden du spiser
Her kan du læse mere om Probiotika – Klar besked om probiotika

Var du tilfreds med denne artikel om ny forskning; probiotika beskytter? Så må du gerne klikke “kan godt lide” under opskriften. Tilmeld dig også mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.