Pålæg og bacon er kræftfremkaldende

27 okt, 2015 | Viden og Forskning

Verdenssundhedsorganisationen WHO har netop offentliggjort forskning, der med stor tydelighed viser, at indtag af forarbejdet kød i form af kødpålæg, røget kød, bacon med mere er kræftfremkaldende. Det bringer kødpålæg og bacon i selskab med stoffer som asbest, arsenik, tobak og mere end hundrede andre stoffer, der ligeledes bærer betegnelsen ”kræftfremkaldende”.

Den videnskabelige dokumentation for sammenhængen imellem indtag af forarbejdet kød og øget risiko for tyktarmskræft er solid, og netop derfor er udmeldingen fra WHO utvetydigt klar. WHO’s internationale eksperter konkluderer, at et indtag på 50 gram forarbejdet kød om dagen øger din risiko for tarmkræft med 18 procent.

Kræft er en multifaktoriel sygdom, og der kan således være mange andre årsager til udvikling af kræft end indtag af store mængder forarbejdet kød. Det er dog en af de medvirkende faktorer i relation til udvikling af tarmkræft, og en faktor, som du selv har indflydelse på. Derfor kan det være en rigtig god ide at skifte det færdige pålæg ud med tomat-, ægge-, avocado- og kartoffelmadder, spise mere grønt pålæg som grønsagsfrikadeller og humus, og dermed give dig selv og din familie en sundere hverdag.

Forarbejdet kød er betegnelsen for kødprodukter, hvor konservering eller smag ønskes øget, hvilket således sker via saltning, rygning, hærdning, gæring eller andre særlige forarbejdningsprocesser. Vi ved, at nitrit øger risikoen for udvikling af kræft, og nitrit tilsættes stort set alle former for konventionelt kødpålæg.

Du kan læse min artikel Erstat leverpostej- og pølsemadder med grønt pålæg her
Du kan læse min artikel om kød og kræft her
Du kan opskriften på verdens bedste hummus her

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!