Pålæg og bacon er kræftfremkaldende

Forsiden Viden og Forskning Pålæg og bacon er kræftfremkaldende

     6

Verdenssundhedsorganisationen WHO har netop offentliggjort forskning, der med stor tydelighed viser, at indtag af forarbejdet kød i form af kødpålæg, røget kød, bacon med mere er kræftfremkaldende. Det bringer kødpålæg og bacon i selskab med stoffer som asbest, arsenik, tobak og mere end hundrede andre stoffer, der ligeledes bærer betegnelsen ”kræftfremkaldende”.

Den videnskabelige dokumentation for sammenhængen imellem indtag af forarbejdet kød og øget risiko for tyktarmskræft er solid, og netop derfor er udmeldingen fra WHO utvetydigt klar. WHO’s internationale eksperter konkluderer, at et indtag på 50 gram forarbejdet kød om dagen øger din risiko for tarmkræft med 18 procent.

Kræft er en multifaktoriel sygdom, og der kan således være mange andre årsager til udvikling af kræft end indtag af store mængder forarbejdet kød. Det er dog en af de medvirkende faktorer i relation til udvikling af tarmkræft, og en faktor, som du selv har indflydelse på. Derfor kan det være en rigtig god ide at skifte det færdige pålæg ud med tomat-, ægge-, avocado- og kartoffelmadder, spise mere grønt pålæg som grønsagsfrikadeller og humus, og dermed give dig selv og din familie en sundere hverdag.

Forarbejdet kød er betegnelsen for kødprodukter, hvor konservering eller smag ønskes øget, hvilket således sker via saltning, rygning, hærdning, gæring eller andre særlige forarbejdningsprocesser. Vi ved, at nitrit øger risikoen for udvikling af kræft, og nitrit tilsættes stort set alle former for konventionelt kødpålæg.

Du kan læse min artikel Erstat leverpostej- og pølsemadder med grønt pålæg her
Du kan læse min artikel om kød og kræft her
Du kan opskriften på verdens bedste hummus her

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.