Erstat leverpostej- og pølsemadder med grønt pålæg

Forsiden Inspiration og Oplevelser Erstat leverpostej- og poelsemadder med groent paalaeg

     4

Erstat leverpostej- og pølsemadder med grønt pålæg. Vi er i Danmark verdensmestre i indtag af kødpålæg som spegepølse, rullepølse og kødpølse og spiser det gerne på vores rugbrødsmadder til frokost, garneret med en leverpostejmad. Men det er ikke sundt med for højt et indtag af kød, derfor kan du med fordel erstatte dine leverpostej- og pølsemadder med grønt pålæg.

Færdigt kødpålæg er ofte er fyldt med farvestoffer, fedt og nitrit. Det er ikke sundt at indtage i for store mængder. Derfor er Fødevarestyrelsen nu – langt om længe, fristes man til at sige, – på banen med et nyt råd til alle os danskere: “Spis maximalt et stykke færdigt pålæg om dagen”.

Færdigt kødpålæg er døde dyr i skiver, der ofte er forarbejdet til ukendelighed, saltet, sprøjtet og konserveret til den store guldmedalje. Konventionelt pålæg er også tilsat nitrit, hvilket oprindeligt blev tilsat for at imødegå de frygtede botulisme bakterier, der kunne forårsage pølseforgiftning. Hygiejnen ligger dog på et ganske andet og højere niveau idag, så spørgsmålet er, om det overhovedet er nødvendigt at tilsætte alt det kræftfremkaldende nitrit til kød og kødpålæg. Nitrit er klassificeret som et af de mest risikofyldte stoffer, når vi ser på sammenhængene mellem indtag og så udvikling af tarmkræft.

Mit råd lyder sådan her: “Spis masser af tomat, kartofler, hummus, ærtepure’, grønsagspostej og avocado på dine frokostmadder, suppler med økologisk laks og ørred. Ønsker du at supplere med et stykke kødpålæg, så vælg de økologiske varianter.” Dansk. økologisk kødpålæg indeholder ikke nitrit, og ved at vælge grønt pålæg, rester fra aftensmaden og økologisk fisk, så er det ikke bare betydeligt sundere, det smager også meget bedre. Du kan hente sund madpakkeinspiration til
Et rigtig godt hjemmebagt rugbrød her og her
Verdens bedste hummus her
Lækre squashmuffins her
Hjemmelavet karrysalat her
Skønne rødbede wraps her

Var du tilfreds med denne opskrift? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.