Pesticidrester og PFAS fundet i hovedparten af vandboringer

Forsiden Viden og Forskning Pesticidrester og PFAS fundet i hovedparten af vandboringer

     4
Pesticidrester og PFAS fundet i hovedparten af vandboringer

Danmarks Naturfredningsforening oplyser, at der i de seneste analyser, er fundet pesticidrester i mere end halvdelen af de danske vandboringer. Det vurderes desuden, at de giftige PFAS fluorstoffer findes overalt. Målingerne er foretaget af GEUS, der har analyseret grundvandet fra danske drikkevandsboringer. Der er fundet pesticidrester og PFAS i hovedparten af danske vandboringer, idet der er fundet pesticidrester i 55,3 procent af de foretagne analyser. Det er en fordobling siden 2016.

Vi har simpelthen ødelagt vores grundvand og drikkevand via vores skødesløse og overdrevne brug af sprøjtemidler og pesticider, og ikke mindst via vores voldsomt øgede forbrug af de toksiske og potentielt sygdomsfremkaldende PFAS fluorstoffer. Det er ikke bare dumt, det er decideret uansvarligt, og konklusionen er både skræmmende og klar; vores drikkevand er forurenet.

Pesticidresterne kommer typisk fra landbrug, der sprøjter deres marker. Pesticidresterne siver ned gennem jordlagene til grundvandet. Der er mange pesticidrester på vej, for i løbet af de seneste tyve år er brugen af kemiske sprøjtemidler i landbruget næsten fordoblet på verdensplan. Det fremgår af det nye Pesticid Atlas 2022 fra den tyske Heinrich-Böll Fond. I Danmark har gentagne frivillige aftaler med landbruget skullet reducere forbruget af sundhedsskadelig kemi, men det er gået lige modsat. Forbruget af sprøjtemidler og pesticider er højere end nogensinde.

PFAS findes i dag overalt i både mennesker og natur, og vi udsættes for stofferne både direkte fra en lang række produkter, for eksempel tøj, sko, møbler og køkkengrej, der er imprægneret med PFAS, men også fra den forurening, vi har skabt i vand og natur.

Professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean, har i mange år undersøgt PFAS og stoffernes skadelige følgevirkninger. Han vurderer fluorstofferne som ekstremt skadelige og mener, at grænseværdien i for eksempel vand bør være 0. Det skyldes, at fluorstofferne er så giftige, at de kan skade fostre, påvirke hormoner og signalstoffer i menneskekroppen, som potentielt kan øge risikoen for nedsat immunforsvar og kræft.

Derfor må og skal alle typer PFAS forbydes omgående. Desuden må og skal vandet renses, før det sendes i til alle danskere. Og så må vi sænke brugen af pesticider og forbyde, at der sprøjtes omkring vandboringer. Det behøver faktisk ikke være så svært, det er muligt, der skal bare vælges beslutningsdygtige politikere, der prioriterer danskernes sundhed højere end økonomi.

Læs med her Forbyd fluorstoffer nu!
Læs mere om her, Nu kan du selv rense dit drikkevand for PFAS og pesticider
Læs mere her om Nye PFAS fund 

Var du tilfreds med denne artikel Pesticidrester og PFAS fundet i hovedparten af vandboringer? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.