Pesticidrester og PFAS fundet i hovedparten af vandboringer

22 okt, 2022 | Viden og Forskning

Danmarks Naturfredningsforening oplyser, at der i de seneste analyser, er fundet pesticidrester i mere end halvdelen af de danske vandboringer. Det vurderes desuden, at de giftige PFAS fluorstoffer findes overalt. Målingerne er foretaget af GEUS, der har analyseret grundvandet fra danske drikkevandsboringer. Der er fundet pesticidrester og PFAS i hovedparten af danske vandboringer, idet der er fundet pesticidrester i 55,3 procent af de foretagne analyser. Det er en fordobling siden 2016.

Vi har simpelthen ødelagt vores grundvand og drikkevand via vores skødesløse og overdrevne brug af sprøjtemidler og pesticider, og ikke mindst via vores voldsomt øgede forbrug af de toksiske og potentielt sygdomsfremkaldende PFAS fluorstoffer. Det er ikke bare dumt, det er decideret uansvarligt, og konklusionen er både skræmmende og klar; vores drikkevand er forurenet.

Pesticidresterne kommer typisk fra landbrug, der sprøjter deres marker. Pesticidresterne siver ned gennem jordlagene til grundvandet. Der er mange pesticidrester på vej, for i løbet af de seneste tyve år er brugen af kemiske sprøjtemidler i landbruget næsten fordoblet på verdensplan. Det fremgår af det nye Pesticid Atlas 2022 fra den tyske Heinrich-Böll Fond. I Danmark har gentagne frivillige aftaler med landbruget skullet reducere forbruget af sundhedsskadelig kemi, men det er gået lige modsat. Forbruget af sprøjtemidler og pesticider er højere end nogensinde.

PFAS findes i dag overalt i både mennesker og natur, og vi udsættes for stofferne både direkte fra en lang række produkter, for eksempel tøj, sko, møbler og køkkengrej, der er imprægneret med PFAS, men også fra den forurening, vi har skabt i vand og natur.

Professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean, har i mange år undersøgt PFAS og stoffernes skadelige følgevirkninger. Han vurderer fluorstofferne som ekstremt skadelige og mener, at grænseværdien i for eksempel vand bør være 0. Det skyldes, at fluorstofferne er så giftige, at de kan skade fostre, påvirke hormoner og signalstoffer i menneskekroppen, som potentielt kan øge risikoen for nedsat immunforsvar og kræft.

Derfor må og skal alle typer PFAS forbydes omgående. Desuden må og skal vandet renses, før det sendes i til alle danskere. Og så må vi sænke brugen af pesticider og forbyde, at der sprøjtes omkring vandboringer. Det behøver faktisk ikke være så svært, det er muligt, der skal bare vælges beslutningsdygtige politikere, der prioriterer danskernes sundhed højere end økonomi.

Læs med her Forbyd fluorstoffer nu!
Læs mere om her, Nu kan du selv rense dit drikkevand for PFAS og pesticider
Læs mere her om Nye PFAS fund 

Var du tilfreds med denne artikel Pesticidrester og PFAS fundet i hovedparten af vandboringer? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!