PFAS sænker kvinders fertilitet

9 maj, 2023 | Viden og Forskning

Helt ny forskning, publiceret i det internationale tidsskrift Science of the Total Environment, viser, at kvinder, der har været udsat for PFAS fluorstoffer, kan have markant nedsat fertilitet – helt op til 40%.

PFAS – de såkaldte evighedskemikalier – som er overalt i jorden, havvandet, drikkevandet og i fødevarer, i smudsafvisende tøj og sko, slip-let pander, maling, møbler og tøj, er således ikke blot potentielt kræftfremkaldende, men kan altså også påvirke kvinders fertilitet negativt.

De deltagende kvinder, der havde forhøjede niveauer af PFAS i blodet, havde ifølge forskningen, gennemsnitligt 40% lavere chance for at blive gravide, end normalt er tilfældet. Jo højere PFAS niveauer, jo lavere fertilitet, viste undersøgelsen.

Alt, hvad vi omgiver os med, er forurenet med PFAS. De skrækkelige, toksiske stoffer, som vi slet ikke kender de langsigtede sundhedskonsekvenser af, truer os på sundheden og nu også på vores overlevelse i form af nedsat fertilitet. WHO – verdenssundhedsorganisationen – har for nylig udtrykt bekymring i forhold til den generelt nedsatte fertilitet for en ganske stor andel af jordens befolkning. Et ud af seks mennesker i verden er ramt af nedsat frugtbarhed, blandt andet på grund af PFAS.

Vores politikere MÅ derfor tage affære, showet med EU og kun et delvist forbud duer ikke. Vi må og skal i front i Danmark med et totalt PFAS forbud og en omgående rensning af drikkevandet. Det er vores og vores børns helbred, der gambles med, og bare det, at dette har kunnet komme så vidt, at der er tilladt import og anvendelse af så store mængder toksisk og ikke-nedbrydeligt PFAS, bør kalde på en undersøgelse af, hvor det hele er endt henne, og ikke mindst hvor ansvaret skal placeres. For nogen skal påtage sig et ansvar for denne utilstedelige og voldsomme generationsforurening.

Vi kan ikke selv helt undgå at komme i kontakt med PFAS, som situationen er idag, men vi kan rense vores drikkevand, undgå slip-let pander, købe økologisk og være opmærksom på maling, møbler og tæpper og meget mere. Men jeg bliver faktisk virkelig, virkelig vred over at nogen, hvis løn vi allesammen er med til at betale, har kunnet handle så uforsvarligt og direkte skadeligt i forhold til vores allesammens sundhed. Lad os få et totaltforbud, en rensning af drikkevandet og en undersøgelse for at få ansvaret placeret, for selvfølgelig skal de skyldige stilles til ansvar for dette generationstyveri.

Reference: Nathan J. Cohen, Meizhen Yao, Vishal Midya, Sandra India-Aldana, Tomer Mouzica, Syam S. Andra, Jerry Kok Yen Chan, Shiao-Yng Chan, See Ling Loy, Lidia Minguez-Alarcon, Youssef Oulhote, Jonathan Huang, Damaskini Valvi et al; “Exposure to perfluoroalkyl substances and women’s fertility outcomes in a Singaporean population-based preconception cohort”; Science of The Total Environment, Volume 873, 2023,

Her kan du læse artiklen Hvad er PFAS og PFOS?
Her kan du læse artiklen Sådan renser du dit drikkevand for PFAS

Var du tilfreds med denne artikel PFAS sænker kvinders fertilitet? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!