PFAS – Stop anvendelsen af PFAS – NU

13 nov, 2022 | Viden og Forskning

PFAS – de stærkt sundhedsskadelige og giftige fluorstoffer – findes idag i grundvandet, havvandet og nu også i regnvandet. Den grad af PFAS, som efterhånden findes i vores miljø og drikkevand kan gøre os syge. Derfor bør PFAS omgående forbydes.

De toksiske og ikke-nedbrydelige stoffer påvirker immunforsvaret negativt og kan øge risikoen for at udvikle kræft – og meget mere. PFAS er vanskeligt at udskille og er ikke-nedbrydelige fluorstoffer. Vi er alle udsat for denne eksponering hver eneste dag, men de allermest udsatte er vores børn. Børn er mere sårbare end voksne, og PFAS kan overføres via moderkage, modermælk, miljø og drikkevand og gøre vores børn svage og syge. Hvad tænker vi dog på?

Det er beskæmmende, at de ansvarlige politikere absolut INTET har foretaget sig i denne sag, der har været velkendt i hvert tilfælde i de seneste fem år, nok nærmere i ti år eller længere. Tværtimod har politikerne tilladt, at forbruget af PFAS i Danmark er blevet FIREDOBLET igennem de seneste fem år. Det må og skal stoppes – NU!

Udover, at PFAS skal forbydes omgående, så må og skal loven om drikkevand ændres, så der centralt kan vedtages, at vores drikkevand renses, før det sendes ud. Metoden til rensning har vi, og den er effektiv og allerede sat i gang flere steder i Danmark, blandt andet på Fanø og i Frederikshavn. Det virker, og processen renser vandet 100% for PFAS og pesticider. Det kræver bare en lovændring, politisk vilje og penge at indføre denne form for rensning af vores drikkevand, men viljen forekommer ikke eksisterende blandt de ansvarlige politikere.

Derimod virker det som om alle i og omkring regeringen er både blinde og døve overfor denne opgave.Ifølge professor Philippe Grandjean bør grænseværdien for PFAS i for eksempel drikkevand  være 0, fordi stofferne er så voldsomt skadelige. Alligevel har regeringen fastsat en grænseværdi på 2 nanogram. Denne værdi overskrides i de fleste vandboringer, i havet, i jorden flere steder og i regnvand med mere. Han udtaler til TV2 News med stor overbevisning: “Stop anvendelsen af PFAS – NU”.

PFAS kan kan bl.a. findes i:

  • Møbler, herunder også bilinteriør
  • Tæpper
  • Goretex tøj og sko
  • Slip-let pander
  • kosmetik, cremer og plejeprodukter
  • Tandtråd

PFAS i grundvand, jord og regnvand stammer fra produktioner med PFAS, og det kommer også fra afbrænding af ovennævnte produkter, der indeholder PFAS. Det er uhyggeligt, at vi har tilladt en firedobling af brugen af disse stærkt sundhedsskadelige stoffer, der ikke engang skal deklareres på fx. cremepakninger, goretex tøj eller slip-let pander. Der er kun et at gøre; STANDS anvendelsen og forbyd disse stoffer – NU!

I denne tid, hvor sundhedsvæsenet er i knæ, mangler hænder og patienterne oplever årelange ventelister, burde det være topprioritet og sund logik at forebygge sygdom, hvor man kan. Og her er et nationalt forbud mod PFAS fluorstoffer samt omgående iværksættelse af rensning af drikkevandet uden tvivl områder, der bør og skal fokuseres på. NU. Vi har redskaberne, men det har været beskæmmende at opleve det politiske fodslæberi fra den afgående regerings side. Man har ganske enkelt forsøgt at tie sagen ihjel, og det må og skal ændres med en ny regering, de må handle lige nu.

Personligt mistede jeg tålmodigheden med politikerne for flere år siden, og har valgt at rense mit drikkevand. Det har jeg gjort med samme anlæg, som de anvender på Fanø og i Frederikshavn, blot i mindre størrelse. Det renser vandet 100% for PFAS og pesticider. Her kan du læse mere om Sådan renser du dit drikkevand for PFAS og pesticider  

Lad os også sammen hjælpe TÆNK med de sidste 4000 underskrifter, så de har 50,000. Skriv under på TÆNK’s underskriftsindsamling ‘Forbyd PFAS nu’ HER

Her kan du læse mere i artiklen Forbyd fluorstoffer NU
Her kan du læse mere om Forskere i opråb – fluorstofferne skal forbydes 

Var du tilfreds med denne artikel PFAS – Stop anvendelsen af PFAS – NU? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!