Probiotika har antiinflammatorisk effekt

Forsiden Viden og Forskning Probiotika har antiinflammatorisk effekt

     8
Probiotika har antiinflammatorisk effekt

Et nyt studie slår fast, at probiotika har antiinflammatorisk effekt. Flere andre randomiserede kontrollerede forsøg har ligeledes vist, at probiotika i tilskudsform kan virke antiinflammatorisk og have gavnlig effekt ved blandt andet tarmsygdomme og gigt. Men vær opmærksom på kvaliteten af de probiotika tilskud du køber.

Probiotika beskytter mod blandt andet inflammation i tarmen, viser et nyt studie.

Probiotika har igennem nu næsten 50 år været anvendt og videnskabeligt anerkendt som et effektivt middel til optimering af den vigtige tarmbiota. Probiotika – eller mælkesyrebakterier -påvirker også immunsystemet, fordi hovedparten af dine immunforsvarsceller bor i tarmen og moduleres af sammensætningen, antallet og arten af tarmmikrober, herunder mælkesyrebakterier eller probiotika.

Nu har flere randomiserede kontrollerede forsøg vist, at probiotika i tilskudsform kan virke antiinflammatorisk og have gavnlig effekt ved blandt andet tarmsygdomme og gigt. Yderligere studier skal nærmere specificere den optimale form for probiotika, der kan anvendes, herunder art, stammer og antal af mælkesyrebakterier

Cirka 70% af vores immunforsvar er knyttet til tarmen, og det har behov for tilstrækkeligt med gode mælkesyrebakterier for at kunne virke og beskytte dig effektivt. Men mælkesyrebakteriefloraen har trange kår, og den udfordres af vores levevis og ikke mindst af vort høje indtag af antibiotika, syreneutraliserende medicin og anden medicinsk behandling.

Derfor er det en god tommelfingerregel altid at tage probiotika dagligt i mindst to måneder efter en antibiotikabehandling. Indtager du andre former for medicin, så kan det også betale sig at være opmærksom på at styrke tarmbiotaen med tilskud af probiotika.

Erfaringerne viser, at de absolut bedste resultater opnåes med mælkesyrebakterier i kapselform og af høj kvalitet. De er lette at indtage, og de virker. Mine personlige favoritter er således Udo’s probiotika, Bio-Kult probiotika og Lactocare, der alle har et højt indhold af levende probiotikakulturer.

Der er mange penge i salg af probiotika og derfor også store interesser på spil. Skal du ud at købe probiotikatilskud, så check derfor altid emballagen for antallet af levende kulturer pr. kapsel. Indtag kapslen sammen med et måltid, som regel er en kapsel om dagen tilstrækkeligt, såfremt kvaliteten af probiotikatilskuddet er højt.

  • Det er en rigtig god ide at fremme en god balance i tarmen ved dagligt indtag af velsyrnede yoghurter, kefir, mælkesyregærede grønsager eller tilskud af probiotika.
  • Langt de bedste resultater blev opnået ved indtag af mælkesyrebakterier eller probiotika på kapsler med ikke mindre end 15 mia. mælkesyrekulturer pr. kapsel.
  • Flest mælkesyrebakterier overlevede, når kapslerne blev taget sammen med et måltid. En række undersøgelser underbygger dette faktum. Mælkesyrebakterier taget på fastende hjerte og i pulverform havde i undersøgelserne ikke samme gode effekt. De er ofte dyrere, mere besværlige at indtage, men kan ved særlige tarmsygdomme være gavnlige.

Kilde:
Yuying Liu, Jane J. Alookaran, and J. Marc Rhoads; “Probiotics in Autoimmune and Inflammatory Disorders”; Nutrients. 2018 Oct; 10(10): 1537. Published online 2018 Oct 18. doi: 10.3390/nu10101537 

Du kan læse mere om probiotikatilskud HER

Du kan også læse om antiinflammatorisk mad og kost.

Se også mine antiinflammatoriske opskrifter.

Du kan også læse alt om en antiinflammatorisk livsstil.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.