Proteinrige slankekure øger risikoen for blodpropper

5 jul, 2012 | Viden og Forskning

 

Et helt nyt svensk studie, der har fulgt 43.396 svenske kvinder i alderen 30-49 år gennem knap 16 år, viste med al tydelighed, at de deltagere der spiste færrest kulhydrater og mest protein havde den største risiko for at udvikle hjerte/kar sygdomme og blodpropper.

De kvinder, der havde udskiftet brød, kartofler og gryn med bøf og ost, havde helt op til 62% øget risiko for at blive ramt af en blodprop. Resultatet af den nyligt offentliggjorte undersøgelse er et effektivt opgør mod tidens slankekurs dille, de såkaldte low-carb kure eller kulhydratfattige kure.

Først var det fedtet, der gjorde os fede. Den teori er nu effektivt manet i jorden. Dernæst blev kulhydraterne udråbt som den helt store skurk i relation til vægtøgning. Men det er sundhedsmæssigt yderst problematisk at leve på en kulhydratfattig og proteinrig diæt. Det underbygges nu af dette nye studie.

Det er unuanceret at udråbe enkelte fødevaregrupper som syndere i forhold til overvægt og velfærdssygdomme, og vi skal lade være med at hoppe med på alskens udokumenterede slankekurstrends. Vi har brug for både kulhydrater, fedt og proteiner. Alle tre grupper bidrager med væsentlige næringsstoffer, som hjælper kroppen til sundhed og balance. Så istedet for at bandlyse et godt stykke rugbrød, skal vi lade den sunde fornuft og kvalitetsbevidstheden gå hånd i hånd, når vi skal udvælge de fødevarer, vi ønsker at spise. Lad derfor grønsagerne få følge af fuldkorn, fisken af en god olivenoliepesto, frugten af mandler og spis rødt kød og hvidt brød og pasta med måde. På den måde kan du nære og styrke din krop, og ønsker du at tabe dig, så spis lidt mindre end du plejer og gå en ekstra tur efter aftensmaden.

Læs også Gode råd til vægttab og Hormonforstyrrende stoffer og udvikling af overvægt

Link til studiet http://www.bmj.com/content/344/bmj.e4026

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!