Rødkløverekstrakt mod knogleskørhed

7 okt, 2020 | Viden og Forskning

Helt ny og uafhængig forskning, foretaget af Per Bendix Jeppesen fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, viser, at et dagligt tilskud af fermenteret rødkløverekstrakt kan hæmme nedbrydningen af knoglemassen. Studiet er blandt andet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Clinical Nutrition.

Madforlivet har talt med Per Bendix Jeppesen, der har store forhåbninger til fermenteret rødkløverekstrakt i behandlingen af osteopeni, både herhjemme samt internationalt. Målet er, at få rødkløverekstrakt implementeret i klinisk praksis, så såvel hospitalslæger som praktisernede læger vil anvende det i behandlingen af osteopeni. Behandlingen til kvinder med osteopeni eller osteoporose har ellers traditionelt været med østrogener eller andre former for medicin. Sådanne behandlinger kan øge risikoen for udvikling af bryst- og æggestokkræft. Derfor er dette naturprodukt i form af fermenteret rødkløverekstrakt et godt og effektivt alternativ.

Rigtig mange danske kvinder rammes af knogleskørhed, og mange går rundt med begyndende osteoporose, også kaldet osteopeni, uden at være klar over det. Denne nye behandling af osteopeni og knogleskørhed har vist sig effektiv, idet fermenteret rødkløver ser ud til at stoppe et normalt stort tab af knoglemasse i forbindelse med overgangsalderen, ligesom det kan forebygge tab af knoglemasse generelt.

Rødkløver indeholder østrogenlignende stoffer, såkaldte isoflavoner eller planteøstrogener, der har en let østrogenlignende effekt. Forskellen er blot, at disse planteøstrogener binder sig til andre receptorer i kroppens celler end østrogen, og har derfor en lidt anden virkning. De bioaktive isoflavonforbindelser har i kliniske studier vist sig effektiv til behandling af østrogenmangel, overgangsaldersymptomer samt knogletab. Disse effekter er bekræftet via metaanalyser og reviews. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har desuden vurderet sikkerheden ved langtidsindtagelse af op til 150 mg isoflavoner/d over en periode op til 3 år.

Rødkløver dyrkes, høstes og fermenteres hos Herrens Mark på Fyn, der ejes af Michael Mohr Jensen.
Dette billede af Michael er taget under mit besøg på Herrens Mark.

Herunder kan du se, hvor rødkløveren fermenteres og opbevares.

Jeg finder såvel den fermenterede rødkløverekstrakt, som forskningen bag dens effekter, noget af det mest interessante, som vi har set i nyere tid. Det er som sagt Per Bendix Jeppesen fra Aarhus Universitet, der har stået bag denne banebrydende forskning, en stor ros herfra. Jeg kontaktede ham og spurgte om flg.:

AHO: “Er I sikre på, at det er isoflavonerne fra rødkløver, der hindrer knogletab i forbindelse med overgangsalderen blandt kvinder?”
Per Bendix Jeppesen: “Ja, det er vi helt sikre på. Vi har lavet mindre studier, der netop underbygger dette. Desuden viste vores studier, at kvinderne, der indtog fermenteret rødkløverekstrakt, tabte knoglemasse, svarende til det normale for alderen. De kvinder, der ikke fik behandling, mistede tre gange så megen knoglemasse i samme periode. Det viser klart en rigtig god effekt af rødkløverekstrakt mod knogletab.”

AHO: “Har den fermenterede rødkløverekstrakt kun effekt ifbm overgangsalderen, eller virker det også efterfølgende mod knogletab?”
Per Bendix Jeppesen: “Vores studie viser, at rødkløverekstrakt virker generelt mod osteopeni, så det vil også have effekt efterfølgende. Samtidig virker planteøstrogener ikke kun mod knogleskørhed, det har også positiv effekt på overgangsaldersymptomer – herunder reduktion i spontane svedeture samt andre symptomer”.

Per Bendix Jeppesen har således ikke kun undersøgt effekten af fermenteret rødkløverekstrakt i forbindelse med osteopeni, men også undersøgt, om det kunne mindske overgangsaldersymptomer. Det kunne det, og det viste sig at hjælpe i begge tilfælde. Afkalkningen i overgangsalderen er i gennemsnit 4-6 % af knoglemassen, derefter 1-3 %, ligesom mange kvinder oplever ubehag ifbm overgangsaldersymptomer.

Det er dog værd at gøre opmærksom på, at rødkløverekstrakt stadig er et forholdsvist nyt produkt, og dets effekt i forhold til østrogenrelaterede cancerformer stadig er delvist uafklaret. Det lovede Per Bendix Jeppesen at kigge nærmere på inden længe. Derfor svarer han sådan her på spørgsmålet om hormonrelaterede cancerformer og hormonforstyrende effekt: “Fermenteret rødkløverekstrakt er ikke hormonforstyrrende. De studier der er foretaget fra Aarhus universitetshospital viser at kvindernes totale mængde af østrogen ikke ændrer sig. En vigtig pointe er, at den mængde af de bioaktive forbindelser i fermenteret rødkløver også findes i f.eks. fermenterede soyaprodukter, som man spiser rigtigt meget af i de asiatiske lande. Faktisk svarer den dosis af bioaktive forbindelser i vores rødkløverprodukter REGOROS og REGOMEO til hvad en normal asiatisk kvinde indtager dagligt i f.eks. Japan og Kina. I disse lande ses en langt lavere frekvens af knoglebrud og overgangsaldersymptomer. Så hvis fermenteret rødkløver skulle være skadelig, så skal man til at ændre kosten for over 2 milliard mennesker.  Desuden har de asiatiske kvinder også en betydelig laver frekvens af cancer tilfælde end i de vestlige lande, som med stor sandsynlighed bl.a. skyldes indtagelse af de aktive forbindelser i enten soya- eller rødkløverprodukter.” AHO: “Vi afventer spændt forskningen i relation til hormonrelaterede cancerformer, indtil da, vil der inden længe blive bragt en artikel, der detaljeret forklarer disse mekanismer her på hjemmesiden.”

Fermenteret rødkløverekstrakt fra Herrens Mark kan købes på apoteker, i helsekostforretninger og HER  

Referencer:
Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial, American Journal of Clinical Nutrition (2017), doi: 10.3945/ajcn.117.153353
A systematic review and meta-analysis of the effects of isoflavone formulations against estrogen-deficient bone resorption in peri- and postmenopausal women, American Journal of Clinical Nutrition (2017), doi: 10.3945/ajcn.116.151464
Combined Red Clover isoflavones and probiotics potently reduce menopausal vasomotor symptoms, Plos One (2017), doi: 10.1371/journal.pone.0176590

Her kan du læse artiklen Sådan forebygger du osteoporose – knogleskørhed 
Her kan du downloade min e-bog Knoglesund-hele livet
Her kan du læse mere om Rødkløverekstrakt mod hedeture

Var du tilfreds med denne artikel Rødkløverekstrakt mod knogleskørhed? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!