Undgå hedeture i overgangsalderen

25 maj, 2016 | Viden og Forskning

Undgå hedeture i overgangsalderen. Hormoner har stor betydning for dit velbefindende og din vægt, og hormoner fungerer allerbedst, når de er i balance. Kroppen bruger hormoner i kommunikationen imellem hjernen og kroppens celler og organer. Måske husker du dine teenageår, hvor hormonerne kunne skabe kaos i dit indre. Samme fornemmelser kan opleves senere i livet, nemlig når østrogenproduktionen falder og du gennemgår overgangsalderen.

Der sker noget med kvindekroppens hormonbalance i forbindelse med overgangsalderen, østrogenniveauerne falder, og kroppen skal til at finde en ny balance med en lavere østrogenproduktion. Overgangsalderen markerer en afslutning på vores fertile, fødedygtige periode, men også overgangen til en for mange ny livsperiode med mere ro og tid til egenomsorg og fordybelse. Østrogentabet og progesterontabet kan medføre uønskede gener, og det kan påvirke nattesøvnen, vægten, temperaturfølsomheden, stressniveauerne, humøret, stofskiftet, energiniveauerne samt udtørre huden og slimhinderne.

Heldigvis er der hjælp at hente. De hormoner, du har i blodet, dannes på baggrund af kroppens balancer. Hvilke hormoner der dannes og i hvilke mængder, bestemmes også af din mad og din livsstil. Eksempelvis kan hormonproduktionen stimuleres positivt via et stabilt blodsukker, hvorimod produktionen af insulin og østrogener direkte påvirkes negativt ved et højt indtag af sukker, hvidt brød og andre hurtige kulhydrater. Derfor kan det ved hormonelle ubalancer i særlig grad betale sig at være kritisk og opmærksom på dit indtag af sukker, hvidt brød, pasta og alkohol.

En anden væsentlig sundhedsbeslutning er at styrke din tarmflora. Sundheden og balancen stimuleres nemlig positivt via vedligeholdelsen af en god tarmflora, og du kan let styrke mælkesyrefloraen i tarmen ved hver eneste dag at spise velsyrnede surmælksprodukter, som Acido og hjemmelavet yoghurt, supplere med mælkesyregærede grønsager som eksempelvis surkål, krydre din mad med små mængder fermenterede sojaprodukter – Miso eller Tempeh – og eventuelt tage et dagligt tilskud af mælkesyrebakterier, eksempelvis via Udo’s Probiotika, der indtages sammen med et måltid. Ved at styrke din tarmflora, så styrker du ikke blot dit immunforsvar men også din hormonbalance effektivt.

Sidegevinsterne herved er mange, en af dem er, at du ved at tilstræbe en sund mælkesyreflora i tarmen, samtidig også mindsker niveauerne af de bakterier, som koder for fedme; nemlig LPS – lipopolysacchariderne. Bakteriearter som det betaler sig ikke at have i for store mængder og som holdes nede af de sunde mælkesyrebakterier. Derudover kan du med fordel vælge økologiske fødevarer. Ved at spise økologisk undgår du påvirkninger fra hormonforstyrrende sprøjterester som pesticider og fungicider og anden kemi som kan forstyrre din hormonbalance. Ved at spise masser af kål og andre fiberrige grønsager, så hjælper du også din krop med at udskille uønskede og udtjente hormoner. Dermed kan du i høj grad hjælpe din krop til selvhjælp og styrke dine hormonelle balancer.

Der findes en række fødevarer og kosttilskud, der ud over probiotika helt naturligt kan hjælpe dig til større hormonel balance og velbefindende:

  • Rødkløver. Forskere på Aarhus Universitet har fundet frem til, at kvinder kan mindske gener som hedeture og afkalkning af knoglerne i forbindelse med overgangsalderen ved indtag af rødkløverekstrakt. Hedeturene blev mindsket med en tredjedel blandt de kvinder, der indtog rødkløversaft i studiet. Du kan købe økologisk rødkløversaft fra Herrens Mark.
  • Rosenrod er et naturlægemiddel, der indeholder en række virksomme plantestoffer, som understøtter biokemiske processer i kroppen. Rosenrod er virksomt, hvis du føler dig træt, trist eller mangler energi. Der er lavet studier med rosenrod, der har vist rigtig gode og hurtigtvirkende resultater. Det giver humøret og energien et pift i en travl hverdag.
  • Salvie Salvie er en krydderurt, som du kan dyrke i din have eller på din altan. Den smager dejligt og den har en kølende effekt og kan dermed virke effektivt mod hedeture. Du kan simpelthen gøre det til en vane at drikke salvie te i løbet af dagen eller at anvende salvie i maden, over grønsager eller i salatdressingen. Salvie er naturens hjælp til alle kvinder.
  • Bidro med rødkløver og salvie. Det kan du læse mere om HER 
  • Hørfrø kan du læse mere om HER
  • Græskarkerneekstrakt til bedring af nattesøvnen kan du læse om HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!