Sådan undgår du influenza
Her kan du læse mit bud på, hvordan du undgår influenza. Influenza er en mere alvorlig lidelse end forkølelse, den kan potentielt være farlig, hvis du er gravid eller ramt af anden sygdom, som kræver immunsvækkende medicin. Det er en sygdom, der kan kræve menneskeliv.
Der findes ikke nær så mange influenzavira som forkølelsesvira. Det drejer sig hovedsageligt om orthomyxovirus A, B, C og D. Når vi er smittet med influenza gennem host, spyt, nys eller håndtryk, så går der 3-5 dage, den såkaldte inkubationstid, før vi begynder at mærke noget. Til gengæld bliver vi alment syge og føler os virkelig dårligt tilpas. Symptomerne er præget af kulderystelser, feber, ømhed i musklerne, stivhed i kroppen, svimmelhed, ofte ledsaget af ondt i halsen og hoste. Temperaturen kan blive høj, typisk 39-39,5º og man skal på hovedet i seng. Den influenzaramte smitter fra et par dage før til et par dage efter at influenzaen har raset. En god hovedregel er, at man skal holde sengen en dag feberfri og at man skal tage den med ro den første uges tid efter en influenza. Det typiske er, at man står for tidligt op, og så kommer den bagfra med fuld fart efter en uge med risiko for lungebetændelse, halsbetændelse og andre følgesygdomme.
De forskellige virusgrupper har man vaccineret for i årevis, men vaccinationernes effekt er yderst ringe dokumenteret. Der er udført næsten 6,000 videnskabelige studier, men der mangler stadig evidens for, at influenzavaccine forebygger influenza i de målgrupper, man har undersøgt. Under influenza-A gruppen har vi bl.a. H1N1 virus, som verden var ved at gå i panik over i 2009, men også den frygtede fugleinfluenza H5N1, som forskere nu har genmodificeret, så den kan smitte mellem pattedyr og dermed formentlig også mellem mennesker. Sådanne forskere leger med ilden, og man må håbe, de ved, hvad de gør. Hvis deres eksperimenter udløser en pandemi med fugleinfluenza, vil mange mennesker dø. Dels på grund af ligegyldighed, fordi ingen længere tager WHO’s advarsler alvorligt efter skandalen med svineinfluenza i 2009, men især fordi H5N1 har en høj dødelighed. Fordelen ved at have virusset allerede nu er, at man kan begynde at lave en vaccine og nå at teste den, så den er dokumenteret virksom og herefter klar, såfremt der skulle opstå en pandemi. Det er måske det, hele eksperimentet går ud på.
Influenzavacciner har hidtil ikke kunnet vise nogen effekt i kontrollerede undersøgelser, men man kan jo håbe, at det lykkes i god tid mod H5N1-typen. Under pandemien med svineinfluenza i 2009 var politikerne alarmeret til panik-punktet af WHO, så man vaccinerede hundredetusinder uden skygge af effekt. Tværtimod var dødeligheden af influenza højere i de lande, hvor man vaccinerede end i lande som f.eks. Polen, hvor man slet ikke vaccinerede. Det var en pinlig affære for WHO, som fik afsløret tætte bånd til vaccineindustrien. Nu var dødeligheden under pandemien slet ikke alarmerende, nærmest tværtimod, da den viste sig at være en brøkdel af den dødelighed, vi normalt ser ved den almindelige sæsoninfluenza. Imidlertid er det overordentligt farligt, hvis verdens befolkninger med denne erfaring i bagagen, har fået så stor mistillid til WHO, at de ikke lytter næste gang, hvor der måske virkeligt er fare på færde. For fugleinfluenza er farlig.
Der findes ingen effektiv medicinsk behandling af influenza. Der findes en medicin, som hedder Tamiflu, men den er desværre ikke særligt virksom, og desuden er den behæftet med ganske alvorlige bivirkninger. Når der ikke findes medicinske løsninger, må vi jo gå andre veje. Der er nemlig flere biologiske midler, som på glimrende vis kan forebygge, mildne, forkorte og endda helt helbrede en influenza på få timer.
Influenza kan forebygges langt hen ad vejen lige som forkølelse. Det vil sige høj hygiejne, god kost, motion, søvn og frisk luft, men dertil også nogle tilskud, som jeg godt vil ofre lidt opmærksomhed. Vi taler om ”influenzasæsonen”, og den falder altid om vinteren. Den årstid, hvor vort indhold af D-vitamin er i bund. Ja, nogen taler endda om influenza som en D-vitamin-mangelsygdom. I maj, juni og juli står solen midt på dagen højt nok på himlen til, at vi kan producere D-vitamin i huden. Vi laver det af kolesterol, så det skal vi naturligvis have nok af. Desuden kan det ikke nytte, vi har klistret os ind i solcreme, for så danner vi heller ikke noget. Ud i solen midt på dagen og tag ”en halv time på den ene side og en halv time på den anden”, som Niels Hausgaard synger, og derefter hedder den mest effektive solfaktor ”skygge”. Selv under en parasol på en græsplæne producerer huden 25 % af den D-vitamin, den producerer i direkte sol. Så når man går på stranden, skal man huske en parasol og lidt tyndt tøj og bøllehatte til børnene, så de ikke bliver forbrændt. Men det er her, vi danner D-vitamin.
Da vore forfædre af uransagelige grunde valgte at slå sig ned nord for Alperne, er vi desværre ikke begunstiget med høj sol mere end de nævnte tre måneder. Resten af året må vi nøjes med den D-vitamin vi får fra fisk og tilskud. Vi bør i alt have mellem 50 og 100 mikrogram (= 2 – 4.000 IE ) D-vitamin om dagen, indtil vi når op mellem 150 og 200 nmol/l blod. Derefter holder vi niveauet flydende omkring 150 nmol/l. Med en sådan værdi vil vi have væsentligt mindre risiko for at få influenza, og får vi den, så bliver den mildere. Vitamin-C bør vi hver dag indtage i størrelsesorden 750 mg morgen og aften og under smitterisiko det dobbelte. Echinacea spray er smart at tage et pust af, når man er i nærkontakt med influenzaramte. Det er virusdræbende og nedsætter dermed umiddelbart smitterisikoen. Selen bør indtages som organisk selen 200 mcg om dagen. Behandling Ligesom med forkølelse gælder det om at være særdeles hurtig, så sørg for at have tilskuddene i hus. Situationen kan typisk være, at man en aften føler sig alment skidt, småfryser lidt, har ondt i ryggen og musklerne, er lidt småsvimmel og utidig, og temperaturen stiger måske til 39,5º og man pludselig kommer i tanke om, at arbejdskammeraten er sygemeldt med influenza. Så skal man være hurtig. Man tager følgende:
D-Vitamin 2.500 mikrogram (=100.000 IE) på én gang. Det er 100 tabletter á 25 mikrogram på én gang.
Echinacea 30 dråber i et glas vand. Echinacea spray 4 pust i ganen.
Selen 200 mikrogram
C-vitamin 3 gram
Og så går man i seng. Hvis man har været hurtig på aftrækkeren og behandlet, så snart man følte de første symptomer, så begynder man at svede efter cirka 6 timer og er feberfri næste morgen. Hvis man har været for længe om at komme i gang, kan man gentage ovennævnte de næste to dage. Men så heller ikke længere.
Du kan læse mere om D vitamin HER
Du kan læse mere om, hvordan du forebygger vinterforkølelse HER
Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.