Fokus på D vitamin

6 jan, 2016 | Viden og Forskning

Der lægges pres på Sundhedsstyrelsen i relation til at sætte større fokus på D vitamin. Det blev i DR1 programmet Sundhedsmagasinet oplyst, at hvis der indføres årlige D3 vitamin målinger for alle danskere samt officielle anbefalinger i forhold til D3 vitamin tilskud, når niveauerne ligger lavt, så vil der årligt kunne spares 15-16% af samtlige danske sundhedsudgifter i Danmark. Efter min mening er det bare med at komme i gang med at måle og anbefale. Som det er i dag, har Sundhedsstyrelsen henstillet til de praktiserende læger om ikke rutinemæssigt at måle D vitaminniveauer hos deres patienter.

D3 vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, som vi kender, og det er solidt videnskabeligt dokumenteret, at tilstrækkeligt høje niveauer af D3 vitamin i kroppen, forebygger en lang række sygdomme. Det er sygdomme som kræft, osteoporose, diabetes, hjertekarsygdomme samt en lang række autoimmune sygdomme, som tilstrækkeligt høje D3 vitamin niveauer året rundt kan holde fra døren. D3 vitamin er et af de vigtigste vitaminer, som vi kan danne, det har hormonlignende status i kroppen og er involveret i en lang række afbalancerende og sundhedsfremmende processer. Mangelsymptomer er træthed, uoplagthed, smerter i led og muskler med mere. Det er ikke en god ide at mangle D vitamin, og derfor skal du efter min mening få målt dine niveauer hos din læge, hvis du har ovenstående symptomer eller er syg.

Sundhedsmagasinet demonstrerede også, at flere danskere, end vi lige regner med, mangler D vitamin. Ud af 37 tilfældige testdeltagere havde 16 for lidt D vitamin i kroppen. Andre mindre undersøgelser og skøn har tidligere vist, at over halvdelen af alle voksne danskere mangler D vitamin i vintermånederne. De 16 deltagere, der i udsendelsen havde lave niveauer, blev delt op i tre grupper. Seks deltagere skulle forsøge at få niveauerne op ved at spise 300 g fed fisk om ugen. Fem deltagere tog D3 vitamin i form af et kosttilskud på 25 mcg dagligt, og de sidste fem tog en tur ned i solen. Resultatet var ikke overraskende. Solens stråler er den allerbedste kilde til dannelse af D3 vitamin i kroppen.Om vinteren, når solen skinner sparsomt i Danmark, er det for langt de fleste mennesker nødvendigt med et tilskud af D3 vitamin hver eneste dag. Alternativt skal du rejse til sol og sommer cirka en gang om måneden vinteren igennem.

Som tidligere omtalt her på www.madforlivet.com, så er det stort set umuligt at spise sig til tilstrækkeligt høje D3 vitamin niveauer – også selvom du spiser 300 g fed fisk om ugen. Det er der så lige et par andre sundhedsudfordringer ved også, idet fede fisks høje indehold af methylkviksølv, dioxiner og andre særdeles skadelige kemiske substanser bevirker, at det kan være decideret sundhedsskadeligt at spise så megen fed fisk, medmindre man vælger de økologiske varianter som økologisk laks og ørred. Sundhedsstyrelsen skriver da også flg. på deres hjemmeside: ”kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende bør ikke indtage mere end én portion østersølaks, ca. 125 gram om måneden”. Jeg tror, at det er på høje tid, at Sundhedsstyrelsen får revideret deres anbefalinger såvel vedrørende D vitamin målinger og tilskud samt justeret deres modstridende anbefalinger omkring indtag af fede fisk. Efter min mening bør ingen danskere spise 300 g fed fisk om ugen, medmindre det er økologiske fisk.

Indtag af fede fisk er efter min mening ikke vejen til højere D vitamin niveauer om vinteren. Det er D vitamin berigede fødevarer heller ikke. Derimod er årlige målinger hos lægen samt skræddersyede anbefalinger af indtag af en højkvalitets multivitaminmineralpille, D3 vitamin og gode omega 3 tilskud hver dag den model, der bør prioriteres. Husk på, at D vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der har brug for gode fedtstoffer for at blive effektivt optaget i kroppen. D vitamin tilskud bør derfor altid indtages sammen med lidt kvalitetsfedt og et godt multivitaminmineraltilskud, det sikrer optimal udnyttelse og optagelse i kroppen. 

Du kan læse mere om betydningen af D vitamin her
Du kan læse mere om forskellen imellem D2 og D3 vitamin her
Du kan læse mere om injektioner af D3 vitamin hos lægen her
Du kan læse om Sundhedsstyrelsens potentielt skadelige anbefalinger af calcium her
Du kan læse mere om, hvorfor du ikke kan spise dig til tilstrækkeligt D3 vitamin her

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!