Kan man spise sig til tilstrækkeligt D vitamin?

Forsiden Viden og Forskning Kan man spise sig til tilstraekkeligt D vitamin? Det er der et kort og meget kontant svar på; nej, det er ikke muligt at spise sig til tilstraekkelige D3 vitaminniveauer

     3
kan man spise sig til tilstraekkeligt D vitamin?

Kan man spise sig til tilstrækkeligt D vitamin? Det er der et kort og meget kontant svar på; nej, det er ikke muligt – via maden – at spise sig til tilstrækkelige D3 vitaminniveauer. Det er fastslået, blandt andet af en række danske eksperter fra DTU i en rapport til Fødevareministeriet i 2013. Denne rapport var også en af årsagerne til, at det anbefalede daglige indtag af kosttilskud med D3 vitamin blev hævet til 10 microgram (400 i.u.) dagligt. Et niveau, der efter de fleste eksperters mening, stadig er sat for lavt.

D3 vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i vores krop. Vi har D vitamin receptorer overalt, og D3 vitamin beskytter os ganske enkelt mod udvikling af sygdom. Tilstrækkeligt høje niveauer året rundt er derfor afgørende for bevarelse af kropslig sundhed og balance.

I gamle dage troede man, at D vitamin primært havde betydning for knoglesundheden. I dag ved vi, at D vitamin er afgørende for immunforsvarets evne til at beskytte os mod sygdomme som for højt blodtryk, sukkersyge, sclerose, osteoporose, træthed, visse former for kræft, psoriasis og generelt lavt immunforsvar. Ja, selv influenza og vinterforkølelser kan undgås, hvis du har tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer i kroppen. Det skønnes, at cirka 70% af alle danskere har for lave D3 vitamin niveauer i november måned og alt for mange har lave niveauer hele året rundt.

Vi danner D3 vitamin i kroppen ud fra solens stråler og via kroppens kolesterol. To studier, foretaget af Brot samt Holick, viste, at vi der lever i de nordlige lande primært danner D vitamin i juni og juli måned, hvor solen står højt på himmelen. Og vel at mærke kun hvis vi nyder solen i mindst en halv time hver dag uden at smøre os ind i solcreme med faktor. Solcreme med faktor blokerer for 98% af D3 vitamin dannelsen.Og nå ja, så kræver det jo, at der er sol :-).

Du kan ikke spise dig til tilstrækkelige D3 vitamin niveauer via maden, men kan derimod opholde dig i solen om sommeren og supplere med et D3 vitamin tilskud fra september til maj. Der findes lidt D vitamin i laks, æg og fede mælkeprodukter, men ofte ødelægges en stor del af D vitaminerne ved tilberedning eller forarbejdning. Konventionel laks skal vi iøvrigt som kvinder være varsomme med at spise, da indholdet af dioxiner, methylkviksølv og hormonforstyrrende kemi er højt. Økologisk laks kan du derimod med sindsro spise.

Husk at D3 vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der bedst indtages sammen med et fedt (det er indeholdt i de fleste D vitamin tilskud) og en multivitaminmineralpille af høj kvalitet. Det sikrer en høj optagelighed og anvendelighed i kroppen. Det kan eksempelvis være multi og D3 vitaminer fra Cytoplan, Nature’s Own, Nani, Terra Nova eller Solgar. De er alle af særdeles høj kvalitet. De danske og særdeles restriktive kosttilskudsforbehold bortfalder pr. 1. januar 18, og det giver adgang til kosttilskud af højere kvalitet og doser og lavere priser. Du kan læse mere om det via linket herunder.

Du skal kun indtage D vitamin i form af D3 vitamin, ikke i form af det syntetiske D2 vitamin, der kan føre til mangel på det livsvigtige D3 vitamin, og det er en god ide at sikre dig, at få målt niveauerne, så du kan sikre dig, at du ligger på 100 nnm/ll D3 vitamin i blodet året rundt. Doser afhængig af dit behov, for vi er alle forskellige og har behov for forskellige doser. Det er en af de bedste sundhedsinvesteringer du kan gøre.

Du kan læse om, hvordan D vitamin kan sænke blodtrykket HER
Du kan læse, hvordan D vitamin kontrollerer dit immunforsvar HER
Du kan læse overlæge Henrik Heys artikel om betydningen af D vitamin HER og HER 
Du kan læse meget mere om det vigtige D3 vitamin HER 
Du kan læse mere om, at de danske særregler for kosttilskud ophæves HER

Var du tilfreds med denne artikel om D vitamin ? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.