Selen er vigtigt – også for immunforsvaret

27 maj, 2020 | Viden og Forskning

Dette indlæg er skrevet af Claus Hancke

Læge Claus Hancke arbejder med orthomolekylær sygdomsbehandling. Orthomolekylære læger tilbyder naturlig og individuel behandling med udgangspunkt i den enkeltes biokemiske status. Han er en sand ildsjæl og kæmper for individuelle og skræddersyede behandlingsformer. Han har blandet sig i samfundsdebatten og er fortaler for behandling af selve årsagen til eventuelle symptomer samt for anvendelse af naturlige tilgange til sygdomsbehandling som eksempelvis gode fedtsyrer, aminosyrer, vitaminer og mineraler.

Denne artikel er skrevet af læge Claus Hancke til Vitalrådet, og Claus Hancke har givet tilladelse til, at vi kan bringe den på Madforlivet.com.

En af verdens mest ansete selenforskere, britiske Margaret Rayman, har sammen med et hold forskere netop publiceret et vigtigt indlæg i American Journal of Clinical Nutrition. Indlægget påviser en signifikant (P<0,0001) højere helbredelsesprocent blandt Covid-19 patienter i de områder af Kina, hvor beboerne påvisligt har høje niveauer af selen i kroppen.

Et andet interessant studie – fra 2004 (Beck) – viste, at hvis en virus passerer et værtsdyr med selenmangel, vil virus-virulensen øges (AHO: dens sygdomsfremkaldende effekt vil øges).  Værtsdyret, der mangler selen til blandt andet at kunne producere glutationperoxidase til sin egen beskyttelse, kan opleve, at virus i denne situation frit kan mutere til en mere virulent form. Sådanne værtsdyr med selenmangel findes i store selenfattige områder i Kina, og kunne for eksempel være en flagermus, eller mere sandsynligt en Civet, som er et kinesisk kattedyr, der minder lidt om desmerdyret. Det er eminent til at tilpasse sig urbane omgivelser og kan være en sand plage i nærheden af menneskeboliger, hvor dets ekskrementer sviner og medbringer sygdomme – specielt hvis dyret mangler selen.

Margaret Rayman nævner en række sygdomme, som bedres ved optimering af selenniveauerne på grund af selens immunmodulerende effekt, herunder specielt selens evne til at dæmpe virus’ evne til at mutere i mere virulent retning. Sammen med ovennævnte zoologiske observation fik dette Rayman og hendes kolleger til at antage, at der muligvis kunne være en sammenhæng imellem selenstatus og Covid-19 sygdom. Denne ville de gerne finde, og de indsamlede derfor,  i en retrospektiv befolkningsbaseret analyse, de daglige rapporteringer fra en troværdig, ikke-statslig kilde fra hver kinesisk provins, kommune og by, der havde bekræftede tilfælde, helbredte og døde Covid-19 patienter.

Man havde fra tidligere undersøgelser data for selenniveauet i de enkelte små distrikter, angivet som selenkoncentrationen i hår. Denne analyse har vist stærk korrelation med det reelle selenindtag i de respektive kinesiske distrikter.

Det viste sig, at helbredelsesprocenten var markant lavere i Hubeiprovinsen (13,2%) sammenlignet med alle andre provinser (40,6%). Dødeligheden i Hubeiprovinsen lå også højere, nemlig på  3%  af de syge i forhold til alle andre provinser, der gennemsnitligt lå på 0,6%. Begge forskelle er højsignifikante (P<0,0001). En af byerne i Hubeiprovinsen viste dog bemærkelsesværdig højere helbredelsesfrekvens end resten af byerne i Hubei, og det var Enshi (36,4%), som er kendt for højt selenindtag og høj selenstatus.

Patienter med covid-19 betegnes som “helbredte” efter tre dage uden feber og bedret lungefunktion samt scanninger eller røntgen af lungerne med normal samt negativ immunologisk test for det pågældende lungepatogen i to følgende test med mindst en dags mellemrum.

Når Kina er så gennemundersøgt for selen, så er det fordi der i Kina findes områder med såvel verdens laveste – som verdens højeste forekomster af selen.
Et område med meget lav selenstatus er Keshan i den nordøstlige Heilongjiang-provins. Vi kender Keshan disease, som er en cardiomyopati/hjertesvigt, der skyldes selenmangel. I Keshan var dødeligheden 2,4% i forhold til de andre provinsbyers 0,5%.

Studiet har betydelige svagheder i relation til cofounding faktorer og gamle selendata og er da også publiceret som et ”letter”, for at nyheden kunne komme ud så hurtigt som muligt i en tid, hvor ethvert whistleblow er velkomment, og hver en sten skal vendes. Det bør tillægges vægt, at denne notifikation kommer fra så seriøs en forsker som Margaret Rayman. Hendes nye data kan desuden kobles sammen med en lang række tunge, videnskabelige studier, som alle peger på selen som et nøglestof i vort immunforsvar. Vitalrådet konkluderer derfor i deres artikel, at selen generelt er et nødvendigt sporstof for optimeringen vort immunforsvar, også så vi ikke bliver så syge af Covid-19.

(AHO: Selen får du, særligt når du spiser fisk, skaldyr, indmad og æg samt ost og paranødder. Der findes også selen i korn og grønsager, men indholdet i Danmark er lavt på grund af jordbundsforholdene. Det betyder også, at danskernes selenniveauer er lave, sammenlignet med eksempelvis amerikanernes, der har mere selen naturligt i jorden.)

Reference:
Rayman Margaret et al, 2020, Association between regional selenium status and reported outcome of COVID-19 cases in China Am J Clin Nutr 2020;00:1–3
Beck MA, Handy J, Levander OA. Host nutritional status: The neglected virulence factor. Trends Microbiol 2004;12:417–23.
Rayman Margaret. Selenium and human health. Lancet 2012;379: 1256–68.
Harthill M. 2011, Micronutrient selenium deficiency influences evolution of some viral infectious diseases. Biol Trace Elem Res. 2011 Dec;143(3):1325-36.
Huang Z, Rose AH, Hoffmann PR. The role of selenium in inflammation and immunity: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities.
Antiox Redox Signal. 2012 Apr 1; 16(7): 705-43.
Beck MA, Nelson HK, Shi Q, Van Dael P, Schiffrin EJ, Blum S, Barclay D, Levander OA. Selenium deficiency increases the pathology of an influenza virus infection. FASEB J. 2001 Jun;15(8):1481-3.
Steinbrenner H et al. 2015, Dietary Selenium in Adjuvant Therapy of Viral and Bacterial Infections. Adv Nutr 2015;6:73–82.

Her kan du læse Claus Hanckes artikel Kan covid-19 forebygges?
Her kan du læse artiklen Vitaminer og mineraler er livsvigtige 
Læs mere om, hvordan D vitamin kontrollerer dit immunforsvar 
Læs mere om Ny forskning, der er på vej om D vitamin og Covid-19

Var du tilfreds med denne artikel Selen er vigtigt – også for immunforsvaret? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!