Snyd med olivenolie

Forsiden Viden og Forskning Snyd med olivenolie. En lang raekke ekstra jomfruolivenolier, solgt i danske supermarkeder, er slet ikke jomfru

     4

Fødevarestyrelsen har påvist omfattende snyd med olivenolie. Der snydes stadig, og en lang række ekstra jomfruolivenolier, der er blevet solgt i danske supermarkeder, er slet ikke jomfru.

Snyd med olivenolie. Fødevarestyrelsen påviste i 2017 omfattende snyd med olivenolie. En opfølgning har nu vist, at det ikke er blevet meget bedre, der snydes stadig. En lang række ekstra jomfruolivenolier, der er blevet solgt i danske supermarkeder, er slet ikke jomfru.

Den omfattende snyd med olivenolie har stået på i årevis, og visse af de testede olivenolier var af så dårlig kvalitet, at de er uegnede til menneskeføde. Her kan du læse, hvordan du vælger den bedste olivenolie.

Der har igennem de seneste mange år ikke været tilstrækkeligt fokus på hele området med olier og fedtstoffer, solgt til menneskeligt konsum. Lovgivningen er efter min mening særdeles mangelfuld, for ikke at sige ikke-eksisterende, men nu har snyderiet nået et omfang og en grad, så heldigvis er snyderiet blevet afsløret.

Igennem mange år er vi er adskillige, der har efterlyst en lovgivning på fedtstofområdet med skrappere regler for harskningsgrader og behandling af olier og fedtstoffer, så vi som forbrugere kunne have tillid til kvaliteterne, men alt har været lagt ud til industriel egenkontrol. Det har betydet, at rigtig mange af de olier, der igennem årene er blevet solgt til danske forbrugere, efter min opfattelse har været harske og dermed ikke sunde.

Selv betegnelsen ”koldpresset” har ikke været en beskyttet kvalitetsbetegnelse. Det er dermed fuldt lovligt at ”koldpresse” en olie for derefter at raffinere den ved særdeles høje temperaturer og stadig sælge olien som ”koldpresset”. Sagde du forbrugervildledende? I den grad, og en sådan ”lovgivning” eller mangel på samme, er ikke sat i verden for at beskytte eller hjælpe danske forbrugere, men derimod for at tilgodese en industri, der i alt for mange år har haft frit spil til at vildlede og snyde danske forbrugere. Den eneste kvalitetsgaranti vi som forbrugere har haft, er betegnelsen “ekstra jomfru”. En olie, der bærer betegnelsen “ekstra jomfru” må ikke være raffineret eller opvarmet. Det er denne betegnelse, som Fødevarestyrelsen nu har afsløret omfattende svindel med. Vi må håbe, at denne skandale og afsløring af omfattende snyd med olivenolie afføder et klart og utvetydigt regelsæt, der tager udgangspunkt i forbrugeroverskuelighed og befolkningens sundhed.

Det haster med et sådant regelsæt, for efter min mening bugner danske supermarkeder af ulødige, raffinerede og harske olier, der fremstår som sunde, men som ikke gør noget som helst godt for vores sundhed.

Det er derfor rigtig godt, at denne omfattende snyd med olivenolie er afsløret, og det er både nødvendigt og på tide, at der ikke alene falder nogle klækkelige bøder til de implicerede importører, men også til de supermarkeder, der forhandler snyde olier og harske olier. De kan IKKE undskylde sig med, at de bare har indkøbt olierne i god tro. Der må statueres et eksempel, så en sådan ansvarsforflygtigende opførsel stopper NU.

Hos Coop, der står bag Fakta, Irma, Kvickly og Brugsen-kæderne, kan du generelt stole på kvaliteten. Urtekram er derimod igen i søgelyset for at kalde en olivenolie for ekstra jomfru, som øjensynligt ikke er det, men der er faktisk olier på markedet, der er af så ringe kvalitet, at de betegnes som uegnede til menneskeføde. Nogle supermarkedskæder er uenige i Fødevarestyrelsens analyser og nægter at fjerne olierne fra forretningerne, selvom analyser viser, at flere ekstra jomfruolivenolier muligvis slet IKKE er ekstra jomfru.

Det er på tide, at lovgivningen begynder at tilgodese folkesundheden og forbrugernes sikkerhed. Indtil nu har vores lovgivning givet alt for frit spil til både olieproducenter og de forhandlende supermarkeder og dermed tilgodeset økonomiske interesser fremfor forbrugernes sundhed og tillid.

Du kan læse mere om Sundt fedt HER
Du kan læse mere om olivenolie er sundt
Du kan læse artiklen Fup eller Fakta om olivenolie HER
Du kan se en tv udsendelse, hvor jeg fortæller om fedt og fedtkvaliteter HER

Var du glad for denne artikel Snyd med olivenolie, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.