Solcreme med faktor og D-vitamin

7 apr, 2025 | Viden og Forskning

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august – giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin.

Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis kan vi lægge sommerens D3-vitamin på lager, så vi også har til overskyede og mørkere dage. Efter en god sommer kan vi have D3 vitamin fra lageret helt frem til november/december, hvis vi er heldige. Det anbefales, alligevel at vi supplerer med et dagligt tilskud af D3-vitamin fra september til og med maj måned. Dosis er individuel, det kan du læse overlægens bud på HER

Udover at solens stråler stimulerer til dannelse af det vigtige D3-vitamin, så ser solbadning også ud til at have en række andre sundhedsgavnlige effekter. Meget tyder nemlig på, at sol på kroppen – også uden solcreme med faktor – kan have en vis forebyggende effekt på en række udbredte sygdomme som eksempelvis højt blodtryk, type 2-diabetes, multiple sclerose, kræft og hjertekarsygdomme med mere. Humøret får som regel også en ekstra tand opad, når solen skinner på os.

Det vigtigste er at solbade intelligent og efter din hudtype. Er din hud lys, så er du mere udsat, og så kan du med fordel begrænse dine ophold i solen. Intelligent solbadning betyder også, at vi alle sammen skal undgå at solbade imellem kl. 12-15, når solen står højest på himmelen og vi må heller ikke overdrive solbadningen. Opholder du dig tæt på ækvator i stærk sol eller er solens UV stråler herhjemme stærke, så anvend en god økologisk solcreme med høj faktor. Det kan du læse mere om herunder.

Hudkræft
Tilstrækkelige D3-vitaminniveauer i blodet (100 nmol/l) året rundt, beskytter dig mod en lang række sygdomme, herunder også kræft og solforbrænding. Årsagerne til udvikling af hudkræft skal dog ikke findes i mangel på D3-vitamin. Hudkræft kan derimod opstå på grund af DNA skader i huden efter overdreven udsættelse for UV-stråling fra solen, efter solforbrændinger i barndommen, men også af andre årsager. For mennesker, der får immunsupprimerende medicin, meget høje mennesker samt de, der er udsat for PCB’er har også en øget risiko for udvikling af hudkræft.

UV-stråler
Solens UV-stråler kan inddeles i UV-A-, UV-B- og UV-C-stråler. De har forskellige frekvenser. Vores ozonlag beskytter os mod den farligste type, UV-C-strålingen. UV-B-strålerne er dem, der gør os solbrændte, og også dem, der kan give solskoldninger. UV-A-strålerne aktiverer pigment og melanin, der både beskytter, men også er det, der giver huden den eftertragtede brune farve. UV-A-strålerne kan ved overdreven eksponering ødelægge hudens DNA og blandt andet føre til hurtigere ældning af huden.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Sundhedsstyrelsens nye kampagne ”Brug solcreme med mindst faktor 30” i solen savner efter min mening væsentlige nuancer. Solbader du intelligent, så kan du herhjemme ofte undgå at anvende solcreme med faktor. Solbader du meget eller længe, eller opholder du dig i sydens sol, så har du behov for en solcreme med faktor 30 eller 50. MEN, de glemte at skrive, at hovedparten af de solcremer, der sælges på det danske marked, indeholder stoffer, der mistænkes for både at være hormonforstyrrende og allergifremkaldende.

Det er korrekt, at solcreme med solfilter til en vis grad kan beskytte hudcellerne mod skader fra UVA- og UVB-stråler, hvis solen vel at mærke nydes med respekt. Udfordringen ligger i at vælge en solcreme uden tilsatte kemiske stoffer, der potentielt kan give helt andre sundhedsudfordringer end hudkræft. Det er denne væsentlige dimension, jeg savner i Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Vælg den bedste solcreme med faktor
Det kræver en særdeles opmærksom forbruger at navigere i junglen af solcremer. Adskillige solcremer indeholder kemiske UV-filtre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Kemiske UV-filtre kan påvirke den naturlige hormonbalance, blandt andet ved at have en form for østrogen effekt. Østrogener er betegnelsen for de kvindelige kønshormoner. Disse kemiske stoffer mistænkes også for at kunne gøre mænd mindre fertile og få piger til at gå tidligere i puberteten end ellers. Her er så slet ikke taget højde for den såkaldte cocktaileffekt, der kan have alvorlige konsekvenser.  Den effekt opstår, når flere forskellige kemiske stoffer er tilstede i kroppen samme tid.

Der kan også være anden potentiel skadelig kemi i solcreme, som for eksempel titaniumdioxid eller andre, der mistænkes for at være allergifremkaldende og i andre tilfælde miljøbelastende. Disse stoffer findes desværre også i de svanemærkede og allergimærkede solcremer. Det er heller ikke en god ide at købe solcremer med faktor i udlandet, da mange af disse indeholder det formodentlig hormonforstyrrende UV-filter OMC også kaldet Ethyl Hexyl Methoxycinnamate.

Solcreme med faktor og D-vitamin

Min favorit
Personligt har jeg derfor valgt en favorit solcreme, bestående primært af økologiske ingredienser, med mineralbaseret UV-filter og uden problematiske, kemiske stoffer. Den er god, effektiv og virkelig lækker at smøre på huden. Den hedder Suntribe og findes til børn, voksne samt til ansigtet, tilsat lidt farve.
Du kan købe den HER 
Dette er ikke en reklame!

Reference: Rachel E. Neale, Victoria Beedle, Peter R. Ebeling, Thomas Elliott, David Francis, Christian M. Girgis, Louisa Gordon, Monika Janda, Graeme Jones, Robyn M. Lucas, Rebecca S. Mason, Philip Keith Monnington, Julia Morahan, Georgia Paxton, Craig Sinclair, Stephen Shumack, Jane Smith, Ann R. Webb, David C. Whiteman; “Balancing the risks and benefits of sun exposure: A revised position statement for Australian adults”; Australian and New Zealand Journal of Public Health; Volume 48, Issue 1, 2024,

Her kan du læse artiklen Hvor meget D-vitamin skal vi have?
Her kan du læse artiklen Nyd solen, det er sundt

Var du tilfreds med denne artikel Solcreme med faktor og D-vitamin? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Kampen om vores sundhed

Kampen om vores sundhed

Du er givetvis stødt på udtrykket ultraforarbejdet mad? Manden bag udtrykket er brasilianeren Carlos A. Monteiro, og han vurderer, baseret på en række forskningsresultater, at fødevareindustriens manipulationer med vores mad til de såkaldte ultraforarbejdede...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.