Sov dig slank

2 dec, 2017 | Viden og Forskning

Sov dig slank. Måske lyder det for godt til at være sandt, men en god nattesøvn kan faktisk hjælpe dig til varigt vægttab og til at undgå uønsket vægtøgning. En dårlig nattesøvn kan påvirke din vægt negativt og bevirke, at du lettere tager på og kan have vanskeligt ved at tabe i vægt. En god nattesøvn kan derimod hjælpe dig til din idealvægt og til bedre madvaner. Så; sov dig slank.

Der er en række forskningsresultater, der påviser en sammenhæng imellem dårlig eller for lidt søvn og øget risiko for overvægt. Eksempelvis vil mindre end fem timers søvn i døgnet markant kunne øge din risiko for et par kilo for meget, og det gælder for både børn og voksne. Det skyldes flere faktorer, blandt andet at:

1. Generel søvnmangel øger trangen til fedt og sødt. Det betyder, at mangel på søvn kan påvirke vores valg af mad. Når vi er trætte, så viser undersøgelser, at vi hyppigere vælger fastfood, sukker og fedt, og dermed mere kalorierige fødevarer i forhold til, hvis vi er veludhvilede. En undersøgelse har vist, at kvinder, der sov mindre end seks timer om natten eller mere end ni timer i gennemsnit tog fem kilo på, i forhold til de kvinder, der sov syv timer hver nat.

2. Et australsk studie, hvor 2200 børn mellem 9 og 16 år deltog, viste, at de unge, der kom sent i seng og stod sent op, havde højere BMI og viste 50% øget risiko for overvægt og hele 100% øget risiko for fedme i forhold til gruppen, der gik tidligt i seng og stod tidligt op. Gruppen der gik sent i seng og stod sent op dyrkede også mindre motion og tilbragte 48 minutter mere dagligt foran computer og fjernsyn sammenlignet med tidligt i seng gruppen. Gode søvnvaner har dermed også stor betydning for vores børns vægt.

3. Søvnmangel fører selvsagt også til større træthed og resulterer for de flestes vedkommende i mindre fysisk aktivitet. Hvad enten du ønsker at holde vægten eller har et ønske om vægttab, så kan det betale sig at få sig rørt mindst 15 minutter om dagen, gerne 30 minutter. Find en motionsform, der gør dig glad og få det planlagt. Også her vil en god nattesøvn hjælpe dig til at få det udført.

En god nattesøvn er en underkendt sundhedsfaktor, men det kan i den grad betale sig at prioritere søvnen, for såvel kvaliteten som varigheden af din søvn påvirker blandt meget andet din hormonbalance. Mangel på søvn kan ikke alene påvirke dannelsen af mæthedshormoner, og dermed din følelse af sult i løbet af dagen, mangel på søvn kan også føre til øget dannelse af stresshormoner, som dræner din krop for næringsstoffer og energi. Der er udover aspekterne omkring vægt, mæthed, madvalg og hormonbalance en lang række andre sundhedsfordele ved at prioritere en god nats søvn på mindst syv timer i fuldstændigt mørke. Så sov dig slank og få det bedre med en god nats søvn.

Du kan læse, hvordan du opnår en bedre nattesøvn HER
Du kan læse mere om hormoner, nattesøvn og melatonin HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!