Spædbørns sunde tarmbakterier

Forsiden Viden og Forskning Spædbørns sunde tarmbakterier

     4
Spaedboerns sunde tarmbakterier
Gæsteskribent

Anette Straadt

Anette Straadt er sygeplejerske, sundhedsplejerske og forfatter med mere end 15 års erfaring i at arbejde med børn. Hun er selv mor til tre. Anette har specialiseret sig i børns naturlige sundhed og hun er fortaler for, at vi skal bygge vores børn op med optimale næringsstoffer og mælkesyrebakterier for ad naturlig vej forebygge sygdomme. Anette har fokus på behandling af årsagerne til alle de typiske børnesygdomme som snot, kolik, forstoppelse, eksem, uro, allergi, søvnproblemer med mere. Du kan læse mere på www.æblebørn.dk

Mange spædbørn i dag har desværre udfordringer med fordøjelsen. Kolik, refluks sygdom, forstoppelse, uro og smerter er en del af mange nybagte familiers hverdag. Ikke sjældent får barnet medicin i form af afføringsmiddel og syrepumpe-hæmmende medicin. Fordøjelsen er helt afhængig af, at der er en sund balance i tarmens mikrober og bakterier også kaldet mikrobiotaen. Helt generelt er vores tarmbiota under pres i den vestlige verden blandt andet på grund af vores kost, livsstil, medicin, flere fødes ved kejsersnit og manglende kontakt med naturen.

Barnets mikrobiota formes i første omgang af mors mikrobiota. I tiden efter fødslen kan den komme under pres, hvis barnet er født ved kejsersnit, får modermælkserstatning, antibiotika eller syrepumpehæmmere. Alle disse faktorer kan påvirke barnets tarmbiota negativt og dermed også immunforsvaret.

Du kan støtte dit barns fordøjelse og biota ved at gi’ det tilskud af probiotiske bakterier. Hvis dit barn ammes, så kan mor med fordel tage tilskud af mælkesyrebakterier. Du kan også give dit barn mælkesyrebakterier direkte. Til spædbørn fungerer det oftest nemmest i dråbeform.

Probiotika findes bl.a. på dråbeform sammensat med D-vitaminer, som spædbarnet også skal have tilskud af. Studier har vist, at et sundt tarmsystem hos spædbørn er kendetegnet ved forekomsten af Bifido-bakteriestammer som B. Infantis med flere. Studier har vist effekt på blandt andet kolik og maveuro, såfremt der tilføres lactobacillus stammerne Rhamnosus og Reuteri. Vælg derfor gerne probiotika med flere forskellige stammer som er tilpasset spædbarnets tarmsystem.

Jeg anbefaler at du køber Lactocare Baby samt Duolac-Duo D dråber og giver dit barn på skift hver 2. dag. Lactocare indeholder de to nævnte veldokumenterede lacobacillus stammer. Duolac Duo indeholder fire forskellige bifidostammer herunder B. Infantis. Hvis dit barn har reflukssygdom kan du derudover supplere med Zelactin dråber, der indeholder en særlig understamme : Rhamnosus GG, der har vist effekt til netop refluks sygdom.

Refluks og forstoppelse kan være tegn på ubalancer, hvor der er flere ting i spil. Der for kan der også være brug for at se på barnets mad det vil sige typen af modermælkserstatning eller mors kost, hvis barnet ammes. Søg eventuelt hjælp hos en Børnesundhedsvejleder

Her kan du læse om Dit barns sunde tarm
Her kan du læse artiklen Din sundhed sidder i tarmen
Læs mere om Tarmmikrobernes betydning for din sundhed

Var du tilfreds med denne artikel Spædbørns sunde tarmbakterier? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.