Syreneutraliserende medicin kan øge risikoen for demens

Forsiden Viden og Forskning Syreneutraliserende medicin kan øge risikoen for demens

     3
Syreneutraliserende medicin kan oege risikoen for demens

Ny forskning peger på, at indtag af syreneutraliserende medicin, kan øge risikoen for demens.

Alliance for Natural Health i USA udsender nu en alarm og har nu anmodet de amerikanske myndigheder FDA om, at der advares mod et af verdens mest solgte lægemidler – syreneutraliserende medicin eller PPI protonpumpe-hæmmere. Medicinen anvendes i dag i vid udstrækning mod mavesår, høje mavesyreniveauer, reflux og sure opstød, selvom det er velkendt, at årsagen til disse lidelser i dag ofte ligger i bakterielle infektioner, i madvalget eller ovenikøbet kan stamme fra for lave mavesyreniveauer, som mange ældre i dag lider af.

PPI’er hører til blandt de mest udbredte lægemidler i den vestlige verden, men mange brugere er muligvis ikke klar over, at indtag er forbundet med alvorlige bivirkninger. Udover at kunne ændre balancen i den vigtige tarmbiota, kan indtag også øge risikoen for knoglebrud, kronisk nyresygdom, leverskader, lungebetændelse, hjertesygdom og kræft. Helt nye undersøgelse afslører, at PPI’er desuden kan øge risikoen for udvikling af type 2-diabetes med 74%, særligt hvis midlet indtages over længere tid. En stor undersøgelse, offentliggjort i JAMA Neurology i 2022 har vist, at regelmæssig brug af PPI’er øgede risikoen for demens med 52% sammenlignet med ikke-brugere.

Meget tyder på, at varigheden af indtaget af PPI’er har betydning. Mere end to års anvendelse gav en 26% stigning i den generelle risiko for udvikling af sygdom. Stoppede deltagerne med at indtage syreneutraliserende medicin/PPI’er, så faldt den øgede sygdomsrisiko markant.

Trods disse mange og veldokumenterede bivirkninger udskrives der stadig megen syreneutraliserende medicin i Danmark. Forbruget af disse former for medicin, er mere end fordoblet i årene frem til 2017 og udskrives stadig nærmest per automatik ved mavesår og reflux.

En af de store udfordringer er, at symptombilledet er det samme ved såvel for høje som for lave mavesyreniveauer. Indtages PPI’er ved for lave mavesyreniveauer, kan bivirkningerne være særdeles alvorlige og faktisk føre til kroniske mave-tarmproblemer.

Mavesår forårsages ikke af for høje mavesyreniveauer, som man tidligere troede, men derimod af bakterien helicobacter pylorii, ligesom lidelsen reflux ofte er fødevarerelateret eller skyldes en defekt lukkemuskel eller klemte nerver.

Det vurderes, at mellem 60 og 70 % af de mennesker, der i dag indtager disse lægemidler, ikke har brug for dem. Syreblokkere som PPI’er løser ikke selve årsagen til de maveproblemer, som ofte er relateret til for lave mavesyreniveauer, ikke for høje. Det betyder, at indtagelse af syreblokkere i mange tilfælde simpelthen kan forværre maveproblemerne.

Den nyfundne forbindelse mellem indtag af PPI’er og øget risiko for udvikling af demens og Alzheimer, må tilføje endnu en årsag til øget opmærksomhed i forhold til udskrivning og indtag af disse lægemidler.

Referencer: Gomm W, von Holt K, Thomé F, Broich K, Maier W, Fink A, Doblhammer G, Haenisch B.;”Association of Proton Pump Inhibitors with Risk of Dementia: A Pharmacoepidemiological Claims Data Analysis”; JAMA Neurol. 2016 Apr;73(4):410-6.

Du kan læse artiklen her Pas på medicin mod mavesyre 
Du kan læse artiklen her Halsbrand – værd at vide om sure opstød og refluks 

Var du tilfreds med denne artikel Syreneutraliserende medicin kan øge risikoen for demens? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.