Halsbrand – værd at vide om halsbrand og sure opstød

18 aug, 2018 | Viden og Forskning

Halsbrand – værd at vide om halsbrand og sure opstød. De fleste af os kender det godt, halsbrand, sure opstød eller refluks. Det er betegnelserne for, når mavesyre løber den forkerte vej, og stiger opad i spiserøret. Det er temmelig ubehageligt, for mavesyre er faktisk koncentreret saltsyre. Ofte behandles symptomet med syreneutraliserende medicin PPI, ud fra teorien om, at lidelsen nok skyldes for høj mavesyreproduktion. Nyere forskning viser dog, at behandling med syreneutraliserende medicin PPI, uden at der reelt er konstateret en for høj mavesyreproduktion, kan gøre ondt værre, og faktisk gøre dig rigtig syg. Af samme årsag advarer de amerikanske sundhedsmyndigheder idag mod den overdrevne brug af syreneutraliserende medicin, de såkaldte PPI præparater (se link herunder).

Du har brug for mavesyre. Mavesyren beskytter dig mod potentielt skadelige bakterier i maden, ganske enkelt ved at slå dem ihjel. Mavesyren indgår også i fordøjelsen af proteiner, hvis aminosyrer er helt afgørende for opretholdelse af en sund organisme. Mavesyre har betydning for din dannelse af det væsentlige B12 vitamin i tarmen, der ikke alene indgår i energiproduktionen, men også er afgørende for din hjertesundhed. Ved ukritisk at indtage syreneutraliserende medicin undertrykkes kroppens naturlige dannelse af mavesyre.

Halsbrand skyldes således langtfra altid for høj produktion af mavesyre. Derimod skyldes halsbrand, sure opstød eller refluks ofte

  1. for lave mavesyreniveauer
  2. rygproblemer eller 
  3. forkerte madvaner. 

1. Indtages syreneutraliserende medicin mod halsbrand og sure opstød i de mange tilfælde, hvor problemet skyldes for lave mavesyreniveauer, så kan indtag af denne medicin gøre dig syg og forårsage lav mavesyreproduktion. Er du bærer af bakterien Helicobacter pylorii, der kan forårsage mavesår, så kan indtag af den bivirkningstunge syreneutraliserende medicin ligeledes forværre problemet, fordi det hindrer kroppen i selv at gøre kål på bakterien (se link herunder).

2. Refluks kan opstå på grund af spændinger i mavesækkens muskulatur, ligesom refluks kan opstå i forbindelse med rygproblemer eller hos børn på grund af det såkaldte KISS kid syndrom. KISS kid syndrom er et udtryk, som anvendes i forbindelse med spændinger i nakke samt nakkeknogle. Nerverne som kontrollerer maven sidder her og kan ”komme i klemme”, hvilket kan medføre refluks. Problematikken kan afhjælpes effektivt med osteopati (se link herunder).

3. Halsbrand, sure opstød eller refluks kan også opstå på grund af forkerte madvaner. Spiser du for mange fødevarer af dem, der fremmer syredannelsen, eller madvarer, som du tåler dårligt, så kan opleve halsbrand, sure opstød eller refluks. Herunder kan du se, hvilke fødevarer, der kan fremkalde sure opstød:

• Rødvin og anden alkohol
• Kaffe og sort te
• Chokolade
• Gluten, hvis du ikke tåler det
• Pebermynte
• Citrusfrugter
• Løg
• Fed mad, fast food, frituremad etc.

Lider du jævnligt af sure opstød eller smerter ved den øverste del af mavesækken, så kan du med fordel undgå ovennævnte fødevarer. Det er også værd at være opmærksom på, at rygproblemer, en klemt vagusnerve, for lave mavesyreniveauer og allergi og overfølsomhed overfor visse fødevarer kan fremkalde netop disse symptomer. Du kan læse meget mere om dette via nedenstående links.

Er symptomerne slemme, så undlad ovenstående fødevarer, spis masser af økologiske grønsager, mandler og kartofler. Du kan ofte også med fordel hæve dit hovedgærde på din seng cirka 10-15 cm, så overkroppen ligger højere end underkroppen og sove på venstre side, det vil få mavesyren til at samle sig i et depot der, istedet for at løbe op i spiserøret.

Det kan betale sig at finde årsagen til hvorfor netop du oplever halsbrand, sure opstød eller refluks, og så behandle den underliggende årsag. Den er langtfra altid “for høje mavesyreniveauer”, faktisk tværtimod, og derfor kan det betale sig at gøre en aktiv indsats for at finde årsagen fremfor blot at indtage potentiel sundhedsfarlig syreneutraliserende medicin. Desværre har danske læger ikke tradition for at teste dette, før de udskriver medicin, men det kan anbefales, for det er en enkel og forholdsvis billig test, der betegnes Heidelberg-testen. Det er en lille kapsel, som sluges, og den måler Ph niveauerne i mavesækken. Testen foretages idag kun på privatklinikker mod egenbetaling, men jeg kan kun kraftigt opfordre til, at du beder din læge om en sådan test, før du indleder nogen form for medicinsk behandling mod halsbrand, sure opstød eller refluks.

Du kan læse mere om reflux og sure opstød HER
Du kan læse mere om for lave mavesyreniveauer HER
Du kan læse mere om osteopatisk behandling af reflux HER
Du kan læse mere om vagusnerven HER
Du kan læse mere om potentiel skadelig syreneutraliserende medicin HER og HER

Var du tilfreds med denne artikel om Halsbrand – værd at vide om halsbrand og sure opstød? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!