For Lidt Mavesyre – En Overset Lidelse

3 nov, 2012 | Viden og Forskning

For Lidt Mavesyre – En Overset Lidelse. Vi har brug for mavesyre, idet mavesyre ikke alene hjælper os med at fordøje eksempelvis kød og andre proteiner, den vigtige mavesyre beskytter os også mod invasion af uønskede bakterier og hjælper os til at optage væsentlige vitaminer samt meget mere…

Mennesker, der oplever refluks eller halsbrand behandles ofte med syreneutraliserende medicin, idet disse symptomer kan være tegn på for megen mavesyre. Det er imidlertid et ret overset fænomen, at de samme symptomer i lighed med irritabel tyktarm og B12 mangel kan skyldes mangel på mavesyre, såkaldt hypochlorhydri. Behandling med syrehæmmende medicin ved hypochlorhydri kan have særdeles uønskede konsekvenser.

Lave niveauer af mavesyre ses hyppigere blandt ældre mennesker end blandt yngre, og det er efter min mening yderst væsentligt at holde sig for øje, om symptomerne er tegn på mangel på mavesyre eller for megen mavesyre. Mavesyre indgår nemlig ikke alene i spaltningen af proteiner men også i optagelsen af en række mikronutrienter, herunder det vigtige B12 vitamin. Mangel på B12 vitamin kan resultere i demens, forvirring, depression og andre psykiske lidelser samt nedsatte energiniveauer. Mangel på B12 vitamin fremkommer næsten altid ved for lave niveauer af mavesyre eller efter behandling med syreneutraliserende medicin. Mangel på B12 vitamin kan også føre til høje homocystein niveauer, der igen kan føre til nedsat afgiftningsevne og øget risiko for udvikling af en række sygdomme. Såvel de danske som de amerikanske sundhedsmyndigheder advarer mod det støt stigende forbrug af syreneutraliserende medicin, netop fordi vi idag ved, at indtages medicinen uden at der er konstateret for høje mavesyreniveauer, så kan det føre til alvorlig sygdom. Du kan læse mere om det via linket herunder.

Der bør derfor altid måles for mavesyreniveauer via enten indtag af Betain HCL eller via den såkaldte Heidelberg test eller andet, FØR der udskrives recept på syreneutraliserende medicin. Det sker bare desværre ikke i Danmark, hvor der ikke er tradition for at teste det, og hvor anvendelsen af syreneutraliserende medicin er alt for høj. Du kan også læse mere herunder om mavesår og mavesyre.

Behandlingen ved for lave mavesyreniveauer er ligeså enkel som den er effektiv, og her kan der med fordel anvendes enten Betain HCL, der effektivt afbalancerer mavesyreniveauerne eller Bitterstern dråber, der nænsomt stimulerer til øget dannelse af mavesyre. Betain HCL kan også anvendes til at konstatere, om der er tale om mangel på mavesyre, idet indtag af Betain HCL ved for høje niveauer af mavesyre forværrer symptomerne, men derimod ved mangel afhjælper. Uvist af hvilke årsager forhandles Betain HCL ikke i Danmark, men kan købes i øvrige EU-lande, blandt andet fra Douglas Laboratories.

Læs også disse relaterede blogindlæg:
Mere om mavesyre, B12 og mavesår
Advarsel mod mavesyre medicin
Mere om B12 vitamin
Forebyg Demens og Alzheimers med B-vitaminer
Homocystein – En suveræn markør for din sundhed

Var du tilfreds med denne artikel om For lidt mavesyre – en overset lidelse? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!