Mere om reflux, mavesyre og B12

Forsiden Viden og Forskning Reflux, mavesyre og B12 vitamin. Flere og flere mennesker, både boern og voksne, oplever halsbrand, reflux eller ubehag og mavesmerter. Disse symptomer behandles ofte rutinemaessigt med syreneutraliserende medicin, men der kan være adskillige andre forklaringer på disse faenomener end blot for megen mavesyre.

     3
Reflux, mavesyre og B12 vitamin

Lider du af halsbrand, sure opstød eller smerter i den øverste del af maven, så kan du læse mere om reflux, mavesyre og B12 vitamin her. Flere og flere mennesker, både børn og voksne, oplever halsbrand, reflux eller ubehag og mavesmerter.

Disse symptomer behandles ofte rutinemæssigt med syreneutraliserende medicin, men der kan være adskillige andre forklaringer på disse fænomener end blot for megen mavesyre. Indtag af syreneutraliserende medicin kan være særdeles skadeligt, og udskrives medicinen uden tilstrækkelige undersøgelser af, om symptomerne reelt skyldes for høje mavesyreniveauer, så kan medicinen være decideret skadelig. det amerikanske FDA har udsendt advarsler imod brugen af syreneutraliserende medicin uden konkrete undersøgelser, der påviser for lave mavesyreniveauer. Det kan derfor betale sig at vide mere om reflux, mavesyre og B12 og kræve tilstrækkelige undersøgelser af de bagvedliggende årsager til disse symptomer.

Der er efter min mening alt for lidt opmærksomhed på, at lave mavesyreniveauer kan give nøjagtig samme symptomer som for høje mavesyreniveauer. Mangel på det vigtige B12 vitamin eller fødevarerintolerancer kan ligeledes afføde samme symptomer som ved for høje mavesyreniveauer. Derfor skal det undersøges, for hvis disse lidelser behandles med syrehæmmende medicin, kan det have særdeles uønskede og vidtrækkende konsekvenser.

At sikre tilstrækkelige mavesyreniveauer hele livet er nemlig langt vigtigere end vi gør os klart. Mavesyre er blandt andet nødvendigt for at kunne fordøje eksempelvis en bøf, ligesom det er afgørende for vores optagelse af det vigtige B12 vitamin. Mangler vi B12 vitamin, så kan vi blive forvirrede, demente, deprimerede og mangle energi. Tænk engang på de mange ældre på landets plejehjem. Mange af dem kan have for lave mavesyreniveauer og mangel på B12 vitamin. Men der er ikke fornøden opmærksomhed på disse eventuelle mangler.

Mangel på B12 vitamin ses næsten altid ved for lave niveauer af mavesyre eller efter behandling med syreneutraliserende medicin. Mangel på B12 vitamin kan mest effektivt måles via en blodprøve, der måler homocystein niveauerne. Er disse niveauer højere end 8, så skal der sættes ind med tilskud af B12, B6 vitamin samt folinsyre i kombination med et B kompleks i 3 måneder.

Mavesyreniveauerne kan effektivt måles via Betain HCL. Ved for høje niveauer af mavesyre forværres symptomerne, mens de afhjælpes ved mangel. Uvist af hvilke årsager forhandles Betain HCL ikke i Danmark, men kan købes i øvrige EU-lande, eksempelvis fra Douglasdenmark.com. Niveauerne kan også måles ved en såkaldt Heidelberg analyse, men der er ikke praksis for at anvende denne enkle metode i Danmark. Min osteopat Tommy Hedelund har ligeledes gode erfaringer i relation til behandling af reflux. Det kan du læse mere om via linket herunder.

Osteopat Tommy Hedelund udtaler: Reflux eller tilbageløb af syre i spiserøret er i den vestlige verden et stort problem. I USA er den mest solgte type håndkøbs medicin ikke smertedæmpende, men mavesyredæmpende. Dette ses som konsekvens af livsstil og kost. Udover den kostmæssige forandring, som bør være en del af behandlingen, så er der en række tiltag vi som osteopater kan tilbyde. Behandlingen består i første omgang i at drænere spiserørets lukke mekanisme. Dette er ikke en lukke muskel, men en mekanisme. Mekanismen bliver ofte påvirket af for meget blod i området. Blodet skal transporteres væk via en vene der løber til og fra leveren. Behandling af leveren og venen, samt et direkte stræk på de muskler der udgør lukkemekanismen, har ofte en stor lindrende effekt på reflux. Lukkemekanismen får igen mulighed for at arbejde som den skal, så der bliver mindre tilbageløb. Problemet består derfor ikke altid i for meget mavesyre, men derimod i en defekt lukkemekanisme. Symptomerne er mange, og udover sure opstød kan nævnes, smerter mellem skulderbladene, nakkesmerter, hovedpine, kronisk pande/ bihulebetændelse med mere.

Læs mere om mavesyreproblematikker HER 
Læs mere om advarsler mod syreneutraliserende medicin HER og HER 
Læs mere om B12 vitamin HER 
Læs mere om behandling af refluks hos børn HER

Var du tilfreds med denne artikel om reflux, mavesyre og B12? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.