B12 vitamin

7 okt, 2018 | Viden og Forskning

B12 vitamin. Mange mennesker, særligt ældre mennesker samt vegetarer og veganere, kan mangle det vigtige B12 vitamin, måske helt uden helt at vide det. B12 vitaminet er vist egentlig oprindeligt en bakterie, som nu er blevet ophøjet til at have vitaminstatus. Det er væsentligt for dannelsen af røde blodlegemer, men har også betydning for nervesystemet, immunforsvaret, energidannelsen og indgår tillige i DNA syntesen samt i en lang række andre væsentlige kropslige processer.

Vi kan selv danne B12 vitamin i tarmen, såfremt der er tilstrækkeligt høje niveauer af mavesyre og af et stof, kaldet intrinsic factor til stede, men det drøftes, om denne form for B12 vitamin effektivt kan omdannes og anvendes af kroppen.

B12 vitamin findes mest i kød, fisk og fjerkræ, så spiser du disse fødevarer, er du som regel dækket fint ind mht B12, såfremt altså, at du har tilstrækkelige mængder mavesyre og intrinsic factor. Med alderen falder produktionen af sekreter i kroppen helt naturligt, herunder ofte også dannelsen af mavesyre og intrinsic factor. Det kan føre til mangel på B12 vitamin. Det kan være værd at være opmærksom på. Lever du vegetarisk eller vegansk, skal du være ekstra opmærksom på både at stimulere enzymdannelse, mavesyre og PH niveauer i tarmen, men ofte er det sikreste  at indtage et tilskud af B12 vitamin + et B kompleks.

Mangel på B12 vitamin kan udover perniciøs anæmi også medføre:

  • forstyrrelser i nervesystemet
  • dårlig hukommelse, diffushed, demens og Alzheimers
  • depression
  • træthed
  • nedsat appetit
  • prikken og murren i vævene
  • følelsesmæssige svingninger
  • forstoppelse
  • samt give sig udtryk i en revnet og rødglinsende tunge, eksem og trist hår,

Det kan betale sig at være ekstra opmærksom på ovenstående signaler, eventuelt få målt sine niveauer og ved mangel tilføre ekstra B12. Vegetarer og veganere, der ikke spiser kød etc., har oftest behov for dagligt at få tilført B12 vitamin i tilskudsform, ligesom mennesker, der dagligt indtager Husk eller loppefrøskaller, ofte kommer i mangel af B12. Indtag af syreneutraliserende medicin hæmmer ligeledes optagelsen og dannelsen af B12 vitamin. Det kan i denne forbindelse være relevant at gøre opmærksom på, at mangel på mavesyre kan give de samme symptomer som ved for megen mavesyre. Dannes der for lidt mavesyre, kan det konstateres og afhjælpes ved eksempelvis at tilføre Betain HCL (se herunder) eller visse fordøjelsesenzymer.

Et eventuelt tilskud af B12 vitamin indtages bedst sammen med måltidet og altid sammen med et B-vitamin kompleks indeholdende samtlige øvrige B vitaminer samt tilstrækkelige mængder folinsyre. Det kan eksempelvis være Nature’s Own eller Terra Nova B12 og B complex, Cytoplans produkt Methyl Factors er en god kombination af B12, B6 og folinsyre med mere og er effektivt i kombination med et B-komplex. Ved stor mangel er Kirkman methylcobalamin pulver suverænt, ligesom Life Extensions liposomal methylcobalamin samt enten Biorto Total B eller Cytoplan B komplex også er rigtig gode. B12 kan også gives intravenøst som injektioner hos lægen, men bør også her følges af indtag af et B-kompleks. Det er en god ide at opsøge sin læge og få målt sine niveauer, såfremt du har mistanke om eventuel B12 mangel. For visse kan en blodprøve for Homocystein vise et mere nøjagtigt billede end en blodprøvemåling af transcobalamin niveauerne, niveauerne kan med fordel ligge under 8.

Du kan læse mere om Homocystein HER
Du kan læse mere om Homocystein som markør for Alzheimer’s og demens HER
Du kan læse mere om for høje og for lave mavesyreniveauer HER

Var du tilfreds med denne artikel om B12 vitamin?, så er du velkommen til at dele den og klikke “kan godt lide” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!