![low-stomach-acid-symptoms](https://www.madforlivet.com/wp-content/uploads/2023/11/low-stomach-acid-symptoms.jpg)
Advarsel mod mavesårs medicin
Advarsel mod mavesårs medicin. En række præparater med mavesyremedicin er netop blevet trukket tilbage fra markedet efter fund af potentielt kræftfremkaldende stoffer i produkterne. Det er fund af urenheder med potentielt kræftfremkaldende stoffer, der har fået Lægemiddelstyrelsen til at gribe ind og trække produkterne mod halsbrand og mavesår tilbage fra markedet.
Der udskrives stadig megen medicin i Danmark mod mavesår, reflux og sure opstød. Der udskrives så megen syrehæmmende og syreneutraliserende medicin, at det svarer til, at cirka hver tiende dansker indtager denne form for medicin. Syreneutraliserende medicin og syrehæmmende mavesårsmedicin (PPI – protonpumpehæmmere) udskrives stadig rutinemæssigt mod mavesår og reflux til trods for, at det i mange år har været konstateret, at mavesår skyldes bakterien helicobacter pylorii og at reflux ofte er fødevarerelateret eller skyldes en defekt lukkemuskel eller klemte nerver. Helicobacter pylorii slåes ikke ned med hverken PPI mavesårsmedicin eller syreneutraliserende medicin, men derimod med antibiotika.
Forbruget af disse former for medicin, der i Danmark er receptpligtige, er fordoblet igennem de seneste 15 år. Medicinen udskrives som behandling af mavesår og reflux eller sure opstød. Det er værd at være opmærksom på, at reflux eller sure opstød lige så vel kan være forårsaget af for lave mavesyreniveauer som for høje. Symptombilledet er nemlig det samme.
Danske patienter ordineres PPI syrehæmmende og syreneutraliserende medicin i et hidtil uset omfang, og det sker uden forudgående undersøgelse af mavesyreniveauerne. Det er betænkeligt, og det amerikanske FDA har igennem de seneste tre år advaret mod det stigende indtag af syreneutraliserende medicin i USA. De har i flere år været bekendt med den øgede sygdomsrisiko, der er forbundet med indtag. Nu hører vi om det i Danmark, men ikke fordi der er publiceret studier om produkternes potentielt skadelige effekter (læs her fra Nature Communications). men altså fordi der er fundet potentielt kræftfremkaldende stoffer i produkterne.
Studiet, der refereres til herover, blev publiceret i 2017, og viser en klar sammenhæng imellem indtag af de såkaldte syrepumpehæmmere og en øget risiko for at udvikle skrumpelever og tarmdysbiose. Syrepumpehæmmende medicin mindsker mavesyreproduktionen, men mavesyren er vigtig, for den holder mængden af patogene bakterier i tarmen i ave og er afgørende for, at der i tarmen kan dannes det vigtige B12 vitamin. Medicinen ændrer også Ph værdien i såvel mavesæk som tarm, og det kan være temmelig uheldigt, det viser studiet også, for det kan give optimale vækstbetingelser for uønskede bakterier, svampe og parasitter, som vi også har i tarmene. Tarmfloraen huser 80% af vores immunforsvar, og din flora eller biota af blandt andet mælkesyrebakterier er afgørende for indre sundhed og balance. En ændret tarmflora kan fejlagtigt kode for en række sygdomme og altså også øge risikoen for leversygdom. Derfor er det utroligt vigtigt, at såvel PPI syrehæmmende som syreneutraliserende medicin KUN tilbydes patienter, der reelt har for høj mavesyreproduktion.
Det er enkelt og billigt at teste for høje eller for lave mavesyreniveauer, og det er yderst væsentligt at få konstateret, om det egentlig ER for megen mavesyre, der udløser dine symptomer. Som det fremgår af billedet, så giver for lave mavesyreniveauer nemlig nøjagtig samme symptomer som for høje. Desværre er det ikke gældende praksis i Danmark at teste for mavesyreniveauerne, før eventuel syreneutraliserende medicin udskrives.
Indtages PPI eller syreneutraliserende medicin ved for lave mavesyreniveauer, så kan det medføre alvorlig sygdom. Nu er der kommet fokus på denne type medicin, fordi der er fundet potentielt kræftfremkaldende stoffer i den, men det har længe været påkrævet, at den stadig stigende udskrivning af denne type medicin blev underlagt et mere kritisk eftersyn og at praksis for udskrivning blev ændret.
Kilde: Du kan læse hele studiet her https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-10/uoc–car100517.php
Du kan læse mere om for høj eller for lav produktion af mavesyre HER
Du kan læse mere om mavesyre, reflux og B12 vitamin HER
DU kan læse, hvad du selv kan gøre for at undgå sure opstød eller reflux HER
Du kan læse mere om syreneutraliserende medicin HER
Du kan læse mere om FDA’s advarsler HER
Du kan læse mere om osteopatisk behandling af små børn med reflux HER
Var du tilfreds med denne advarsel mod mavesårs medicin? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.