To-go drikke er fyldt med sukker og kalorier

Forsiden Viden og Forskning To-go drikke er fyldt med sukker og kalorier

     3
To-go drikke er fyldt med sukker og kalorier

DR Kontant har afsløret, at To-go drikke er fyldt med sukker og kalorier. Det drejer sig eksempelvis om kaffe latte, Cappucino og smoothies. Disse drikke er fyldt med sukker og kalorier. To-go drikke skal i modsætning til lignende drikke, der sælges i supermarkederne, ikke deklareres. Det betyder, at du ved at drikke en enkelt kop kaffe eller smoothie kan få dækket en stor del af dit daglige kalorieindtag og næsten hele dit sukkerindtag, helt uden at vide det.

Topscorerne i Kontants undersøgelse indeholdt henholdsvis 682 og 648 kalorier og ikke mindre end 32 og 45 sukkerknalde. Det svarer til cirka en tredjedel af det anbefalede daglige indtag af kalorier samt langt mere end det anbefalede dagsindtag af sukker. De to To-go drikke var en Cappucino Cooler og en Avo shake.

Forsker ved Harvard University, Howard Moskowitz, forklarer det høje indhold af tilsat sukker i To-go drikke med udbydernes ønske om at ramme forbrugernes såkaldte Bliss point. Det rammes, når mængden af sukker og fedt i en drik eller given fødevare, tilsættes i et nøje afpasset forhold, så det tilfredsstiller vores smagsløg optimalt.

Sukker er stærkt vanedannende, det kan gøre os syge, og vi indtager alt for meget af det. Næsten halvdelen af den danske befolkning vejer for meget, og type 2 diabetes er den hastigst voksende velfærdssygdom i den vestlige verden. Derfor vil det kunne være en hjælp for mange, såfremt To-go drikke deklareres, så det klart fremgår, hvor mange kalorier og hvor meget sukker de indeholder.

Forsker Thorkild I.A. Sørensen, institut for Folkesundhedsvidenskab, advarer mod et for højt indtag af flydende mad og drikke. Kaffe, cacao, smoothies med mere kan indeholde det samme antal kalorier som et almindeligt måltid, men det kan give bagslag at indtage de flydende sager. Du føler nemlig ikke den samme mæthed efter at have indtaget et flydende måltid som efter at have indtaget et rigtigt måltid mad. Ofte drikker du smoothien eller kaffen så hurtigt, at du ikke når at reagere på det, aktivere dine smagsløg og føle mæthed. Det kan føre til et for højt kalorieindtag.

Efter min mening burde To-go drikke selvfølgelig deklareres, så vi får de rette informationer og dermed kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag. Jeg overvejer kraftigt, at gå over til en kop sort kaffe om morgenen i stedet for min Cappucino.

Du kan læse mere om andre årsager til fedme HER
Du kan læse mere om fedt og sukker HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.