To-go drikke er fyldt med sukker og kalorier

28 apr, 2016 | Viden og Forskning

DR Kontant har afsløret, at To-go drikke er fyldt med sukker og kalorier. Det drejer sig eksempelvis om kaffe latte, Cappucino og smoothies. Disse drikke er fyldt med sukker og kalorier. To-go drikke skal i modsætning til lignende drikke, der sælges i supermarkederne, ikke deklareres. Det betyder, at du ved at drikke en enkelt kop kaffe eller smoothie kan få dækket en stor del af dit daglige kalorieindtag og næsten hele dit sukkerindtag, helt uden at vide det.

Topscorerne i Kontants undersøgelse indeholdt henholdsvis 682 og 648 kalorier og ikke mindre end 32 og 45 sukkerknalde. Det svarer til cirka en tredjedel af det anbefalede daglige indtag af kalorier samt langt mere end det anbefalede dagsindtag af sukker. De to To-go drikke var en Cappucino Cooler og en Avo shake.

Forsker ved Harvard University, Howard Moskowitz, forklarer det høje indhold af tilsat sukker i To-go drikke med udbydernes ønske om at ramme forbrugernes såkaldte Bliss point. Det rammes, når mængden af sukker og fedt i en drik eller given fødevare, tilsættes i et nøje afpasset forhold, så det tilfredsstiller vores smagsløg optimalt.

Sukker er stærkt vanedannende, det kan gøre os syge, og vi indtager alt for meget af det. Næsten halvdelen af den danske befolkning vejer for meget, og type 2 diabetes er den hastigst voksende velfærdssygdom i den vestlige verden. Derfor vil det kunne være en hjælp for mange, såfremt To-go drikke deklareres, så det klart fremgår, hvor mange kalorier og hvor meget sukker de indeholder.

Forsker Thorkild I.A. Sørensen, institut for Folkesundhedsvidenskab, advarer mod et for højt indtag af flydende mad og drikke. Kaffe, cacao, smoothies med mere kan indeholde det samme antal kalorier som et almindeligt måltid, men det kan give bagslag at indtage de flydende sager. Du føler nemlig ikke den samme mæthed efter at have indtaget et flydende måltid som efter at have indtaget et rigtigt måltid mad. Ofte drikker du smoothien eller kaffen så hurtigt, at du ikke når at reagere på det, aktivere dine smagsløg og føle mæthed. Det kan føre til et for højt kalorieindtag.

Efter min mening burde To-go drikke selvfølgelig deklareres, så vi får de rette informationer og dermed kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag. Jeg overvejer kraftigt, at gå over til en kop sort kaffe om morgenen i stedet for min Cappucino.

Du kan læse mere om andre årsager til fedme HER
Du kan læse mere om fedt og sukker HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!