Usaglig Kritik af Perikon / Perikum

22 feb, 2014 | Viden og Forskning

I kølvandet på Peter Gøtzsches og andre lægers sønderlemmende kritik af de såkaldte lykkepiller (se link til tv udssendelse i næste indlæg herunder), advarer en professor og en psykiater nu mod anvendelsen af naturlægemidlet perikon. “Det er meget uheldigt at folk kan gå og behandle sig selv for depression”, udtaler professor Poul Videbæk til Politiken. I princippet korrekt, men måske handler det øgede forbrug af perikon i højere grad om, at flere og flere danskere ønsker at tage ansvar for deres egen sundhed. Muligvis handler det også om et opgør mod lægernes hyppige ordineringer af SSRI præparater /antidepressiva/ lykkepiller som eneste anvendte middel mod depression.

Perikon har vist sig endog særdeles effektivt i behandlingen af nedtrykthed og let depression, og det er dokumenteret effektivt. Det anbefales succesfuldt af tyske læger, og anvendes i højere grad i behandlingen af nedtrykthed og depression i Tyskland, end lykkepiller. Perikon kaldes også perikum eller hyperikum, og planten er naturligt forekommende i den danske natur. Der er ingen bivirkninger ved indtag af perikon.

Efter min mening er danske læger og psykiatere ret hurtige på receptblokken, når det gælder udskrivning af lykkepiller eller SSRI præparater. Det tydeliggøres ved, at cirka 500,000 danskere hver dag spiser en pille mod depression. Det er næsten hver tiende dansker. Jeg er på ingen måde ude efter alle de danskere, der føler sig nedtrykte eller er depressive og dermed har behov for hjælp. Jeg er derimod ude efter medicinalindustriens ofte voldsomme anprisninger af lykkepiller, og danske lægers hyppige ordineringer af dem. Samme læger udviser total manglende nysgerrighed overfor årsagsbehandling og naturlige alternativer. Nogle patienter hjælpes ikke af antidepressiva, tværtimod. Alligevel har vi endnu til gode at opleve en dansk praktiserende læge, der ligesom sine týske kolleger anbefaler sine patienter naturlige livsstilsråd og bivirkningsfri perikon mod nedtrykthed eller let depression.

Derfor forekommer det en anelse patetisk, at læger og psykiatere nu advarer mod anvendelsen af perikum. Det ville gøre lægestanden ære, såfremt det altid var patientens ve og vel, der var det primære fokus i behandlingen. Sådan er det desværre ikke altid her i Danmark, hvor vi hyppigt oplever, at monetære interesser forplumrer arbejde og fokus. Det kan i sidste ende gå ud over såvel tilliden som respekten. Det er trist og burde ikke være sådan, men lad os glædes over, at der heldigvis findes mange dygtige og kompetente læger, der er uafhængige af medicinalindustrien. Føler du dig nedtrykt eller deprimeret, så kan det anbefales, at du opsøger en af dem og får aftalt, hvad det optimale behandlingsforløb vil være for lige præcis dig.

Perikon eller perikum er godkendt som et naturlægemiddel og er derfor fremstillet under pharmaceutisk kontrollerede forhold. Perikum må ikke indtages sammen med antidepressiva, SSRI præparater eller de såkaldte lykkepiller, og kan i særlige tilfælde interagere med hjertemedicin og P-piller. Naturmidlet ZenBev, fremstillet af økologiske græskarkerner, er rigt på aminosyren tryptofan, og kan anvendes sammen med lykkepiller, eventuelt ved udtrapning af medicin.

Se også debat i Aftenshowet med Peter Gøtzsches kritik af lykkepiller:

 

Læs også:
Undgå Vinterdepression – Gode Råd Mod Vinterdepression
Perikon mod depression? Mere effektivt end lykkepiller!
Lykkepiller – Gode råd til Nedtrapning og Afvænning
Perikon, Perikum eller Hyperikum

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!