Useriøs kritik af D vitaminanbefalinger

9 aug, 2022 | Viden og Forskning

Dette indlæg er skrevet af Claus Hancke

Læge Claus Hancke arbejder med orthomolekylær sygdomsbehandling. Orthomolekylære læger tilbyder naturlig og individuel behandling med udgangspunkt i den enkeltes biokemiske status. Han er en sand ildsjæl og kæmper for individuelle og skræddersyede behandlingsformer. Han har blandet sig i samfundsdebatten og er fortaler for behandling af selve årsagen til eventuelle symptomer samt for anvendelse af naturlige tilgange til sygdomsbehandling som eksempelvis gode fedtsyrer, aminosyrer, vitaminer og mineraler.

Et nyt amerikansk studie om D vitamin har trukket overskrifter, også i Danmark. Der er tale om et 5 årigt randomiseret, kontrolleret (RCT) studie,  der har set på effekten af behandling med 50µg D vitamin og 1 gram Omega-3 i forhold til risiko for knoglebrud. Studiet er udført med deltagelse af 25.871 sunde personer fra USA. Overskrifterne ifbm offentliggørelsen af studiet herhjemme har bl.a. været “Ny forskning sætter spørgsmålstegn ved Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om D-vitamin”, efterfulgt af kritik af de danske anbefalinger om tilskud af D vitamin i vintermånederne.

MEN, det man har gjort, er at undersøge behandlings-effekten i en ”intention-to-treat-analyse”. Forsøgspersonerne er således ikke rekrutteret på baggrund af D vitaminmangel. De forsøgspersoner, som inden forsøget tog tilskud af D Vitamin, blev bedt om at begrænse det til højst 20 µg dagligt i den 5 års forsøgsperiode. Det betyder, at selv placebogruppen indtog D vitamin tilskud, hvilket selvfølgelig påvirker resultatet, så forskellen i effekt blev mindsket. Baseline D-vitamin i blodet blev målt hos 17.000, mens follow-up D-vitamin efter 5 år kun blev målt på 6.000 forsøgspersoner.

Ved blodprøver af deltagerne viste baseline niveauerne på Serum-D-vitamin 77 nmol/l, fordelt på kvartiler: ( <60) (60-75) (75-93) (>93). Kun 2% lå under 30 nmol/l.  Til sammenligning ligger omkring halvdelen af den danske befolkning ifølge SST under 50 nmol/l det meste af året (AHO: det optimale skønnes at ligge på imellem 70-100 nmol/l). Det betyder, at man i studiet tester effekten af D vitamintilskud på en gruppe mennesker, som har tilstrækkeligt høje niveauer og altså ikke mangler D vitamin, som vi gør her i Danmark og øvrige nordiske lande. Det svarer lidt til at teste effekten af Ginkgo Biloba hos normaltbegavede unge. Det har selvfølgelig ingen effekt.

Med et gennemsnit på 77 nmol/l, ligger de amerikanske deltagere i studiet langt over gennemsnittet af den danske befolkning, og det er ganske naturligt, da de bor mellem 30. og 40. breddegrad. Man kan undre sig over, at de ikke finder større forskel blandt deltagerne end tilfældet er, men det er et problem, når der mangler follow-up tests af Serum-D-vitamin efter de 5 år. Det var kun 23%, der blev gentestet efter de 5 år, imod 66% ved starten af forsøget.

En anden væsentlig bias er, at også placebo-gruppen som nævnt fik lov til at tage 20 µg D vitamin dagligt i perioden. Når follow-up testen ikke er taget systematisk, så kan der gemme sig en meget stor fejlkilde, specielt i betragtning af, at denne population er ganske godt forsynet med D vitamin i forvejen. Som sagt så ofte: Behandling med D-vitamin har ingen som helst virkning…med mindre man mangler det, og det gør mange danskere.

AHO kommentarTak til Claus for en seriøs gennemgang af studiet. Det kan undre mig, at professorer og overlæger vælger at kritisere de danske anbefalinger om D vitamintilskud i vintermånederne, særligt set i lyset af, at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin vi kender, og det har vist beskyttende effekt ifht virale infektioner. D vitamin niveauer handler ikke kun om knoglesundhed, men i allerhøjeste grad også om vores generelle sundhed. En overlæge udtalte for et par år siden i Go’ morgen Danmark, at havde alle danskere tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer året rundt, så ville vi i Danmark alene kunne spare cirka 17% af vores samlede udgifter i sundhedssystemet. Til orientering er det ikke muligt at spise sig til tilstrækkelige D vitaminniveauer via maden.

Du kan læse hele studiet her Supplemental Vitamin D and Incident Fractures in Midlife and Older Adults

Her kan du læse overlæge Henrik Hey’s artikel Ny forskning i relation til D vitamin
Her kan du læse artiklen Danske forskere anbefaler tilskud af D vitamin

Var du tilfreds med denne artikel  Useriøs kritik af D vitaminanbefalinger? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for vi mennesker og hører til blandt de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vi skal have via mad eller tilskud, fordi vi ikke selv kan danne dem. Alt for mange danskere mangler de vigtige omega 3 fedtsyrer. Jeg hopper derfor lige ud i...

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.