Zink mod infektioner – Undgå zinkmangel

Forsiden Viden og Forskning Zink mod infektioner – Undgå zinkmangel

     2

Zink er effektivt mod infektioner, og tilstrækkeligt høje zinkniveauer i kroppen reducerer risikoen for såvel infektion som inflammation. Vil du således gerne undgå vinterinfluenza, efterårsforkølelse eller andre dårligdomme, så test dig selv for eventuel zinkmangel og tag et tilskud, hvis du mangler.

Zink indgår som cofaktor i mere end 200 enzymatiske processer i organismen, det stabiliserer enzymdannelsen og har derfor betydning for såvel fordøjelse som stofskifte, energiproduktion, fertilitet og dannelse af nyt væv f.eks. ved sårheling. Det indgår i omsætningen af A-vitamin i øjnene, er væsentligt for hjernens funktionsevne, for hudens elasticitet samt for smags- og lugtesansen. Det har betydning for fedtstoffernes omsætning, det har antioxidant og antiviral effekt, og zink indgår i flere hundrede biokemiske processer i kroppen.

Zink er således afgørende for immunforsvarets evne til at beskytte os, og zinkmangel er idag næsten en folkesygdom, som altså kan påvirke immunforsvaret negativt. Tidligere fik vi tilstrækkeligt med zink via maden. Idag spiser vi næringsdrænede afgrøder, som ikke indeholder særligt mange vitaminer og mineraler. Der er meget zink i østers, så er østers din favoritspise, så mangler du sikkert ikke zink :-). For alle os, der ikke er så begejstrede for østers, store bøffer eller baked beans, kan et dagligt tilskud af zink være aktuelt. Der er dog også zink i frø, kerner, rigtigt fuldkorn og nødder, eksempelvis indeholder økologiske cashewnødder pæne mængder zink.

Det er let at teste sig selv for eventuel zinkmangel. Du kan i de fleste helsekostforretninger eller på nettet købe enten flydende zink eller en zinktest, som også består af flydende zink. Undlad at spise eller drikke noget i en lille times tid, tag lidt flydende zink og kør det langsomt rundt i mundhulen, mens du tæller til 25. I den periode skal du smage, hvordan væsken smager. Det er fortyndet metal (zink), så du vil givetvis have en let metallisk fornemmelse i slimhinderne, men det er væsken du skal koncentrere dig om. Den kan smage enten af vand, sødligt metallisk eller helt forfærdeligt. Smager den af vand, så mangler du zink, og kan med fordel tage food state eller wholefood zink til natten. Smager det sødligt metallisk, så har du let mangel, og smager det helt forfærdeligt, så har du tilstrækkeligt høje niveauer i kroppen og behøver ikke at tage ekstra tilskud.

Zink optages bedst om natten og allerbedst i food state eller wholefood former. Du kan derfor med fordel have din zink stående på natbordet og tage en eller to lige før sengetid (sammen med din magnesium :-)). Det kan have endog meget stor immunstyrkende effekt, det kan sikre en effektiv enzymdannelse, det kan modvirke strækmærker (læg særligt mærke til unge teenagedrenge, hvis de har strækmærker på lår og baller, kan det være zinkmangel), unge, der lider af acne mangler ligesom mange ældre mennesker ofte zink. Mennesker, der lider af sukkersyge, insulinresistens eller vejer for meget, har også hyppigt lave zinkniveauer.

Du kan læse om zink mod acne og uren hud HER
Du kan læse artiklen: Er det nødvendigt at spise vitaminpiller HER
Du kan læse mere om food state vitaminer og mineraler HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.