D vitamin anbefalinger til børn

5 jul, 2016 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Dette indlæg er skrevet af Anette Straadt

Anette Straadt er sygeplejerske, sundhedsplejerske og forfatter med mere end 15 års erfaring i at arbejde med børn. Hun er selv mor til tre. Anette har specialiseret sig i børns naturlige sundhed og hun er fortaler for, at vi skal bygge vores børn op med optimale næringsstoffer og mælkesyrebakterier for ad naturlig vej forebygge sygdomme. Anette har fokus på behandling af årsagerne til alle de typiske børnesygdomme som snot, kolik, forstoppelse, eksem, uro, allergi, søvnproblemer med mere. Du kan læse mere på www.æblebørn.dk

For nylig var jeg til en stor international konference i København om vitaminer og mineraler. Fokus var på forskningen bag deres betydning for vores sundhed.

Det kom frem, at på trods af mange års fokus på, hvor vigtigt D vitamin er for kroppen, så viser friske målinger, at rigtig mange danskere – voksne som børn – mangler det vigtige D vitamin. Værst så det ud blandt gruppen af danske teenagerne. Det er rigtigt skidt, når nu D vitamin har så stor betydning for immunforsvaret, knoglesundheden og sundheden generelt.

D3 vitamin er meget vigtigt for immunforsvaret, for knoglerne, for humøret og for meget mere. Hvis dit barn mangler D3 vitamin, så kan det øge barnets risiko for udvikling af sygdom. Lave D3 vitamin niveauer kan også medføre svage knogler, nedsatte energiniveauer og dårligt humør. Heldigvis kan du ret nemt sørge for, at du selv og dit barn får tilstrækkeligt med D3 vitamin. Den bedste kilde til D3 vitamin er solens stråler.

D3 vitamin dannes i huden, når solens stråler rammer den bare hud – vel at mærke, når huden ikke er dækket af hverken tøj eller solcreme med faktor. Det er således susende vigtigt, at komme ud i solen hver dag i sommerperioden, også uden at være smurt ind i solcreme. Nu tænker du sikkert på, at der advares mod hudkræft og solskoldning, og selvfølgelig skal vi lære vores børn at solbade intelligent. Det vil sige, maximalt en halv til en hel time dagligt i solen, og ellers hedder det skygge eller let påklædning.

Når det gælder solbadning, skal vi lære at gå mere individuelt til værks, for det er vigtigt at undgå solskoldning. Vi har forskellige hudtyper, og nogle mennesker tolererer solen bedre end andre. Hvis dit barns hud har tendens til at blive hurtigt rød, så skal du selvfølgelig tage dine forholdsregler. Let påklædning eller en solcreme med så lidt skadelig kemi som muligt. Men overvej gerne, om dit barn mon godt kan tåle at være en smule i solen uden beskyttelse først. Måske bare 15-30 minutter. Det handler ganske enkelt ikke om rutinemæssigt bare at smøre sit barn ind i solfaktor – eller at klæde det på i solen, men derimod om at vurdere barnets soltolerance, at se på vejret og på, hvor længe I skal være ude, og så handle derefter.

Både børn og voksne har godt af solens stråler og det livsvigtige D3 vitamin, som de foranlediger dannelsen af, men solbadning skal udøves intelligent og individuelt. Børn under 1 år har meget sart hud, og de skal derfor ikke opholde sig i direkte sollys, men skal derimod indtage D3 vitamin tilskud hver dag.

I månederne fra oktober til april, hvor solen er sparsom og klimaet koldt, er det en rigtig god ide at give både dig selv og dit barn et tilskud af D3 vitamin, så du sikrer at I ikke kommer i underskud af det immunmodulerende vitamin. Det er ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt med D3 vitamin i vintermånederne, men det er til gengæld heller ikke spor vanskeligt at tage tilskud af D3 vitamin, heller ikke at få dit barn til at tage et tilskud. Du kan anvende dråber, spray eller små kapsler, hvad der passer jer bedst, blot vær opmærksom på, at det skal være D3 vitamin, og ikke det uvirksomme D2 vitamin.

D3 vitamin dråber optages ofte effektivt, og D3 vitamin sprays er seneste skud på stammen af tilgængelige og effektive D3 vitamin produkter. Begge dele er letanvendelige til små børn.

Ældre børn og voksne foretrækker ofte en kapsel dagligt, og behovet varierer fra person til person. D3 vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der indtages bedst separat og ikke inkluderet i andre kosttilskud.

Det amerikanske Vitamin D Council anbefaler 25 mcg D3 vitamin dagligt til børn under 11 år, her i Danmark anbefales såvel babyer som voksne 10 mcg D3 vitamin dagligt. Mange har dog højere behov.

Hvis du glemmer at tage et tilskud en enkelt dag, kan du fint give dobbelt dosis sagen efter. Det svarer jo bare til, at der nogle dage er sol og nogle dage overskyet. Hvis du har en mistanke om, at dit barns D3 vitamin niveau er lavt, så bed om at få det tjekket i en blodprøve hos lægen, så I kan følge med i, at det kommer op igen. Vi ved så meget om D3 vitamin og hvad det betyder for vores sundhed, så lad os hjælpe hinanden med at få niveauerne hævet og statistikken forbedret.

Anette Straadt er sundhedsplejerske og driver www.æblebørn.dk
Du kan tilmelde dig Klub Æblebørns nyhedsbrev og modtage en gratis e-bog HER
Du kan læse om Anettes bog Naturligt sunde børn HER
Du kan læse mere om D3 vitamin HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!