Forkæl dine tarmbakterier

29 jan, 2016 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Dette indlæg er skrevet af Kirsten Skaarup

Kirsten Skaarup er kogebogsforfatter, madentusiast, globetrotter, vegetar og imod madspild. Kirsten har skrevet et væld af skønne vegetariske kogebøger, hvoraf mange af dem er gået hen og blevet klassikere. Kirsten Skaarup har også en spændende blog, hvor hun skriver om vegetarisk mad og om oplevelser fra sine mange eksotiske rejsemål. Du kan finde et link til Kirsten blog herunder.

Forkæl dine tarmbakterier, for ny forskning viser, at bakteriefloraen eller mikrobiotaen i vores tarme har stor betydning for vores helbred. Og bakterierne lever af det, vi fodrer dem med, ikke mindst plantefibre.

Det enormt komplicerede liv i tarmene med at nedbryde og optage madens energi er nødvendig for hele vores velbefindende. Men det er først i de seneste år, at forskerne indgående har kigget på, hvor stor betydning vores tarmbakterier har for mange sygdomme. Forskerne mener nu, at mange af vores kroniske sygdomme og overvægt kan have deres udspring i en dårlig bakteriesammensætning.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er stor fortaler for, at vi spiser mindre kød. Jeg kan derfor varmt anbefale, at du bytter svinekød og andre former for kød – især fra firbenede dyr – ud med proteiner fra bønner, linser, korn og nødder. Det er sundt, også I relation til optimering af tarmbiotaen. Det medicinske tidsskrift Gut har nemlig foretaget en undersøgelse af bakteriefloraen hos 153 italienske veganere, vegetarer og “altædere”. Forsøgsdeltagerne spiste den såkaldte middelhavskost, og det viste sig, at dem, der spiste mest fiberrigt, havde den sundeste tarmflora. Veganerne lå i top med 88% på “bakterieskalaen”, vegetarerne scorede 65 %, mens de, der spiste både kød og grønt, kun nåede 30%.

Jo mere fiberrigt du spiser, desto sundere bliver mikrofloraen i tarmen. Så spis masser af kål, grove grøntsager, jordskokker, hele korn, mælkesyrede grøntsager som sauerkraut og kimchi, bønner og linser, bær, bananer og andre frugter.

Jeg kan for eksempel anbefale disse lækre kartoffelfrikadeller fra Indien HER
Som tilbehør vil jeg foreslå en kålssalat med knas og kerner HER
Du kan finde opskriften på surkål HER
Du kan læse mere om Kirsten Skaarups bog Powerfood HER og se Kirstens blog HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!